Wat te doen in Venetië

Wat te doen in Venetië? Afvinken maar!

Op zoek naar een romantische getaway en dol op bruggetjes en water? Dan zit je goed in de Venetië. Boek een 3- of 4-daagse stedentrip naar de Italiaanse stad en je zal je geen moment vervelen. Wat er te doen is in Venetië? We zetten het op een rij!

Venetië is een van de populairste steden. Niet zonder reden; de kanalen geven de stad een romantisch tintje en aan bezienswaardigheden geen gebrek. Wat je allemaal kunt doen in Venetië? We zetten het voor je op een rij!

Heb je nog geen stedentrip naar Venetië geboekt?Bekijk ons aanbod

Stap aan boord van een gondel

Toegegeven; het is een van de duurste dingen die je kunt doen in Venetië. Maar een gondeltocht is wel echt geweldig en hoort er eigenlijk gewoon wel bij.

Voor een tochtje van ca. een half uur wordt € 80,- in totaal gerekend, maar met een beetje afdingen kun je bij de juiste gondelier en buiten het hoogseizoen op € 60,- uitkomen. En voor die € 60,- krijg je heel wat terug, want je komt op plekken waar je anders niet kunt komen. En met een beetje mazzel krijg je een charmante, Italiaanse gondelier op de koop toe.

Is de prijs je iets te gortig? Je kunt ervoor kiezen om een gondel te delen; er kunnen immers tot 6 personen in (afhankelijk van gewicht). Nog goedkoper is het om een tochtje te maken met een traghetto. Dit zijn gondels die je voor ca. € 2,- de Canal Grande over varen.

Hotel L'Orologio Venezia, VenetiëVanaf je kamer uitkijken over voorbij varende gondels? We tippen Hotel L’Orologio Venezia. Dit boutique hotel ligt direct aan Canal Grande en biedt comfortabele kamers.
Wat te doen in Venetië: gondeltocht
Wat je écht moet doen in Venetië? Een tocht met een gondel

Bewonder de gebouwen aan het San Marco-plein

Het kloppende hart van Venetië is zonder twijfel het San Marco-plein. En dat is niet omdat het plein zo bijzonder is, maar doordat je rondom dit plein de belangrijkste bezienswaardigheden vindt.

Enkele gebouwen die je hier vindt zijn de basiliek (met prachtige gouden details), het bekende Dogepaleis en de Brug der Zuchten. Iets minder bekend, maar ook al zo mooi is de bibliotheek. En als je er dan toch bent; ga voor een koffie bij Caffè Florian, een van de beroemdste cafés van Italië. Wist je dat Casanova hier ooit werkte?

Benieuwd naar meer gebouwen aan het San Marco-plein? Check dan ons aparte artikel over de bezienswaardigheden in Venetië.

Hotel Cavalletto & Doge Orseolo, VenetiëGa je voor een centrale ligging? Dan is Hotel Cavalletto & Doge Orseolo iets voor jou. Het hotel ligt vlak bij het San Marco-plein en beschikt over o.a. een ontbijtrestaurant en comfortabele kamers.
Wat te doen in Venetië: San Marco plein
Aan het San Marco plein in Venetië is genoeg te doen; je vindt er prachtige gebouwen

Steek de Rialtobrug over

Hoewel het San Marco-plein het kloppende hart van Venetië is, is er nog zo’n populaire plek; Ponte di Rialto, ofwel de Rialtobrug.

Het is één van de vier bruggen waarmee je de Canal Grande over kunt steken. En naast dat het de oudste brug is, vinden de inwoners het ook nog eens de mooiste brug van de stad.

We raden je aan om in de vroege ochtend deze brug te bezoeken; dan is hij op zijn mooist en is het er ook nog eens rustig doordat de winkeltjes op de brug nog niet geopend zijn en de stad nog tot leven moet komen. Vanaf de brug geniet je van een mooi uitzicht over de Canal Grande.

Hotel Rialto, VenetiëDirect naast de beroemde Rialtobrug ligt Hotel Rialto. Maak een prachtige wandeling door de stad en kom ’s avonds bij op het dakterras, vanwaar je een prachtig uitzicht hebt op de Canal Grande. Extra pluspunt: de kamers zijn in Venetiaanse stijl ingericht.
Wat te doen in Venetië: Rialtobrug
Wandel tijdens jouw stedentrip in Venetië zeker even over de bekende Rialtobrug

Pak de boot naar Burano

Voor de kust van Venetië liggen enkele eilandjes die per waterbus te bereiken zijn. De meest bekende zijn Murano en Burano. Murano staat bekend om het glasblazen, Burano om de geweldig gekleurde huisjes. Als je net als ik dol bent op fotografie zou ik kiezen voor het laatste.

Met de waterbus 12 vaar je in ca. 45-60 minuten vanuit de stad naar Burano. Eenmaal voet aan wal word je al snel getrakteerd op blauwe, gele, groene, rode en paarse huisjes. In een deel wonen locals, een ander deel doet dienst als winkeltjes, barretjes en restaurants. De winkeltjes verkopen net zulke kleurrijke souvenirs én ook het bekende glas van Murano.

Tijd voor lunch? Ga naar Trattoria Da Primo. Verse lasagne en vis staan hier steevast op de menukaart. En vanaf je tafeltje heb je zicht op een levendig pleintje. Aan de overkant zit een gelateria om jouw maaltijd in Italiaanse stijl af te sluiten.
Wat te doen in Venetië: Burano
Stap op de boot naar Burano, dit kleurrijke eiland is de moeite waard

Scoor een centraal hotel

Als je veel in een korte tijd wilt zien, is het een must om een centraal hotel te boeken. Het liefst rond het San Marcoplein of de Rialto brug. We tippen graag Hotel Monaco & Grand Canal.

Dit is een elegant hotel, praktisch aan de Canal Grande. Tijd om direct bij een gondelier in te stappen en de stad te ontdekken. Je wandelt daarnaast zo naar het San Marcoplein.

Dineer tijdens zonsondergang bij Gio’s Restaurant

Je moet er wat extra budget voor reserveren, want dit restaurant is zeker niet het goedkoopst van Venetië. Maar het is wel echt geweldig! Om twee redenen.

Allereerst het eten. Dit is goddelijk! De chef van Gio’s Restaurant heeft een rits aan voortreffelijke restaurants op haar naam staan, waaronder ook in Amsterdam trouwens. Nergens at ik zulke lekkere zeebaars.

En dan dat uitzicht… Gio’s Restaurant ligt direct aan de Canal Grande en je kijkt uit op de koepel van de kerk Santa Maria della Salute. Als de zon ondergaat tijdens het diner is het uitzicht onbetaalbaar.

Wat te doen in Venetië: restaurant
Dineren met dit uitzicht? Ga eten bij Gio’s Restaurant

Wat je nog meer kunt doen in Venetië

Of bovenstaande het enige is wat je kunt doen in Venetië? Nee! We zetten nog wat extra tips voor je op een rij.

  • Pak vanaf de luchthaven niet een taxi of bus naar het centrum, maar ga voor de waterbus. Hierdoor krijg je meteen een eerste goede indruk van de ‘stad op water’.
  • Koop souvenirs voor het thuisfront. Zo kwam met een lading aan truffelproducten thuis, diverse glazen figuurtjes uit Murano, een Italiaans carnavalsmasker en goddelijke chocolade. Leuk voor de schrijvers onder ons; ze verkopen er prachtige oude inktveren.
  • Beklim voor een prachtig uitzicht over de stad de Campanile, de klokkentoren die je eveneens aan het San Marco-plein vindt.
  • Italië en ijs zijn voor mij onlosmakelijk met elkaar verbonden en ik vind dat je – zeker met het aantal stappen dat je hier per dag zet – recht hebt op minimaal één ijsje per dag. De lekkerste bestelde ik bij SuSo, nabij de Rialtobrug.
  • Wie houdt van een markt bezoeken kan terecht bij Mercato del Pesce. Deze vismarkt nabij de Rialtobrug vindt meerdere keren per week ’s ochtends plaats.
  • Kerkliefhebbers opgelet! Verspreid door de stad vind je prachtige kerken. Met een speciale kerkenpas kun je deze extra voordelig bezoeken.
  • Hoe geweldig de bezienswaardigheden in Venetië ook zijn, het meest blij werd ik van dwalen door de straatjes zonder Google Maps. Want dan kom je bij bruggetjes die in reisgidsen niet worden genoemd en ontdek je meer over het lokale leven in de stad. Plan hier minimaal een halve dag voor vrij en zorg dat je goede schoenen aan hebt.

Weet jij al wat je gaat doen in Venetië? Wat het ook wordt, we wensen je veel plezier!

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *