Stedentrip Venetië tips

Een stedentrip naar Venetië? Check deze tips!

Ga jij binnenkort op stedentrip naar Venetië? Met deze tips weet je in no time alles over het de mooie Italiaanse stad. Je krijgt daarnaast handige links naar nóg meer informatie. Denk hierbij aan tips op het gebied van bezienswaardigheden, wat je er kunt doen en meer.

Je kunt onvoorbereid vertrekken en dan heb je nog een geweldige stedentrip. Je haalt er echter het maximale uit als je je een beetje inleest. Check deze Venetië-tips bijvoorbeeld. Je weet na het lezen van dit artikel precies waar je moet zijn, wat je er kunt doen en wat je zeker niet mag missen. Als bonus geven we ook nog eens fijne hoteltips voor een stedentrip in Venetië. Een goede locatie is daarbij voor ons key.

Waar ligt Venetië?

Stedentrip Venetië tips: waarVoor een stedentrip in Italië heb je de keuze uit flink wat steden. Rome is het meest populair, maar Venetië gooit ook hoge ogen. Door de relatief korte vliegtijd – het ligt in het noordoosten van Italië op ruim 1,5 uur vliegen vanaf Nederland – ben je er in no time en is zelfs een 3-daagse stedentrip een optie.

Venetië is onderdeel van de regio Veneto en is een groep van eilanden midden in de Lagune van Venetië. Als je het over de stad Venetië hebt – en dus het deel waar vakantiegangers heen gaan – heb je het feitelijk over het hoofdeiland van deze eilandengroep.

Doordat Venetië feitelijk een eiland is, heb je de mogelijkheid om vanaf de luchthaven per watertaxi of -bus naar jouw hotel te reizen. Een superleuke start van een stedentrip! De waterbussen worden vaporetto’s genoemd.

Waar staat Venetië bekend om?

Stedentrip Venetië tips: waarLaten we meteen maar even het grootste ‘probleem’ van Venetië aanstippen; als men denkt aan Venetië, denkt men vaak direct aan mensenmassa’s.

Ja, Venetië is een populaire en (zeker in het hoogseizoen) een drukke stad. Dat kan een nadeel zijn, maar het is natuurlijk ook niet zonder reden; Venetië is prachtig. Laat je hierdoor dus zeker niet afschrikken!

Venetië is misschien wel de meest romantische stad van Italië. Een gondeltocht met je partner, samen slenteren over de vele bruggetjes en grachten en afsluiten met een romantisch diner aan Canal Grande. Toch is het niet enkel voor geliefden. Ook bevriende cultuurliefhebbers zijn er aan het goede adres; Venetië herbergt bijzondere bezienswaardigheden.

Zien & doen in Venetië: de ultieme tips

Stedentrip Venetië tips: zien & doenHet fijne aan Venetië? Het is compact. Wie een stedentrip naar Venetië boekt, kan – zeker na het lezen van al deze tips – in een korte tijd veel zien van de stad en dat voornamelijk te voet.

Tips wat je tijdens een stedentrip in Venetië écht niet mag overslaan? Die hebben we wel voor je:

  • De bekendste plek van Venetië is het San Marcoplein. Onze tip? Start hier jouw stedentrip in Venetië. Je hebt dan direct enkele bijzondere bezienswaardigheden in the pocket. Je vindt hier o.a. het Dogepaleis, de Brug der Zuchten en Basilica di San Marco.
  • Een andere bezienswaardigheid waar je niet om heen kunt tijdens een stedentrip in Venetië is de Rialtobrug, de oudste en meest bekende brug van Venetië. Eén tip; bezoek deze vroeg op de dag voor meer rust én prachtig licht. Of maak op de dag een gondeltripje, waarbij je onder de brug door vaart. Een gondeltripje is sowieso de moeite waard!
  • Omdat Venetië feitelijk een eilandengroep is, kan je meer dan enkel de oude stad bezoeken. Pak bijvoorbeeld de boot om een middagje door te brengen op het kleurrijke Burano of Murano. Alleen al het tochtje er naar toe is leuk!
Dit is slechts een kleine selectie. We schreven een apart artikel met wat je allemaal kunt doen in Venetië en welke bezienswaardigheden in Venetië je niet mag missen.

Openbaar vervoer in Venetië

Stedentrip Venetië tips: vervoerVerplaats je je binnen Venetië dan is dit voor 90% te voet of per waterbus, ofwel vaporetto’s. De vaporetto’s brengen je niet alleen vanaf de luchthaven naar de stad, maar ook in de stad is dit hét vervoersmiddel.

Door de Canal Grande lopen twee lijnen; eentje stopt bij alle haltes en de ander alleen bij de belangrijkste. Om een dagje naar een van de eilanden rondom de stad te gaan – bijvoorbeeld Murano en Burano – zijn er weer andere lijnen waar je gebruik van kunt maken.

Wie op chique gaat kan kiezen voor de watertaxi. Luxe, makkelijk (ze stoppen waar jij wilt), maar wel een stukje prijziger. Als je dit overweegt, maak dan wel alleen gebruik van de officiële watertaxi’s. Deze zijn te herkennen aan een gele band met de tekst Commune di Venezia.

Ben je van plan veel gebruik te maken van de vaporetto’s? Dan kan het voordelig zijn om een pas aan te schaffen waarmee je onbeperkt kunt reizen. Deze pas kun je bestellen bij onze partner GetYourGuide.

Wat is de beste reistijd voor Venetië?

Een stedentrip naar Venetië kan feitelijk altijd. Hoewel het er in de wintermaanden kouder wordt, komt het kwik zelfs dan ’s nachts niet snel onder het vriespunt. Overdag kun je rekenen op rond de 10 ˚C Je kunt je prima kleden op frisser weer en met name als je een actieve vakantie wilt, kan het juist raadzaam zijn dan te gaan. Extra voordeel: het is dan rustiger in Venetië.

Heb jij het liefst fijne zonnestralen tijdens een stedentrip, maar wil je niet peentjes zweten? Dan tippen we je april of mei als beste reistijd voor een stedentrip naar Venetië. Het is er dan gemiddeld 20-22 ˚C en de zon schijnt zo’n 8 uur per dag.

Liever nog wat warmer? Dan zijn de maanden juni t/m augustus, met temperaturen die al snel tot de 28 ˚C of zelfs hoger stijgen, aanraders. Dit zijn wel tevens ook de drukste maanden; de Italianen zoeken de stad ook graag op in de zomervakantie.

Nog een paar tips voor Venetië en het weer:

  • Door het vele water in de stad is de luchtvochtigheid hoog in Venetië. Dat kan op warme dagen flink zweten worden. Drink dan genoeg water om dit vochtverlies aan te vullen.
  • De meest regenachtige maanden – maar nog lang niet van het niveau wat wij gewend zijn – in Venetië in de maanden april, mei, juni en september.
  • In de winter kan je te maken krijgen met het fenomeen dat Acqua Alta heet. Door overstromingen kunnen pleinen – zo ook het bekende San Marcoplein – dan onder water lopen. Met dank aan de vele bruggetjes kun je je voeten redelijk droog houden, maar we raden je wel aan om het juiste schoeisel mee te nemen als je in deze periode gaat. Laat je er ook niet door afschrikken; het gebeurt beperkt én als het gebeurt is het toch ook wel een heel bijzondere ervaring.

Onze favoriete hotels in Venetië

Wat ons betreft is er één ding leidend bij het selecteren van een hotel in Venetië; de locatie. Het liefst verblijf je in het deel waar je ook het San Marcoplein en de Rialtobrug vindt. Je loopt dan in ca. 20 minuten naar het gros van de hotspots van de stad.

Stedentrip Venetië tips: hotelsHotels die wij hiervoor tippen? Dit is onze top 3:

  • Dat een centrale ligging niet per se duur hoeft te zijn, bewijst het betaalbare Hotel al Nuovo Teson. Je verblijft in een van de klassieke kamers, nuttigt jouw ontbijt in het hotel en loopt binnen 10 minuten naar o.a. het San Marcoplein.
  • Direct naast de beroemde Rialtobrug – vandaar ook de naam van dit hotel – ligt Hotel Rialto. Maak een prachtige stadswandeling door Venetië en kom ’s avonds bij op het dakterras, vanwaar je een prachtig uitzicht hebt op de Canal Grande.
  • Een uniek hotel in Venetië – en ja, dat zie je ook wel enigszins aan de prijs – is Hotel Monaco & Grand Canal. Vanuit het elegante hotel sta je binnen een paar stappen aan de rand van de Canal Grande, tijd om bij een gondelier in te stappen en de stad te ontdekken.

Meer tips voor een stedentrip in Venetië

Tot slot; nog een aantal extra Venetië-tips om alles uit jouw stedentrip te halen:

  • De ultieme must-do in Venetië is een gondeltrip, maar daarvoor moet je wel even je portemonnee trekken. De gondeliers beginnen standaard met een tarief van € 80,-, maar al je een beetje kunt onderhandelen en de goede gondelier treft, moet € 60,- ook haalbaar zijn. Is dat je nog duur? Stap dan in een traghetto; met deze gondels steek je voor een paar euro over van de ene naar de andere kant van de Canal Grande.
  • Voor sommige bezienswaardigheden – o.a. het San Marcoplein – kunnen lange rijen ontstaan. We raden je aan om o.a. voor het Dogepaleis een skip the line-ticket aan te schaffen. Deze (en andere tickets) zijn eenvoudig aan te schaffen via onze partner GetYourGuide.
  • Voor Venetië zijn ook voordeelkaarten te verkrijgen, waarbij je voor een aantrekkelijker bedrag meerdere bezienswaardigheden kunt bezoeken en bijv. gebruik kunt maken van de waterbussen. Dit is niet altijd voordeliger. Bedenk vooraf wat je wilt gaan zien en of dit voor jou wel loont.
  • Trek je beste schoenen aan. Beste en dus niet mooiste. Ze moeten vooral comfortabel zijn voor de vele stappen die je tijdens een weekendje in Venetië zult maken. Ga je ’s avonds chique dineren? Stop dan een extra paar schoenen in je koffer.

Zie jij door onze tips een stedentrip naar Venetië helemaal zitten? Dan rest je alleen nog een vakantie uit te zoeken of – als je dat al hebt gedaan – jouw koffer in te pakken. We wensen je veel plezier!

Bekijk onze stedentrips in Venetië

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *