Hoewel slenteren door de straatjes zonder enig doel het allerfijnst is in de Italiaanse stad zijn er ook enkele bezienswaardigheden in Venetië die je écht niet mag missen. We geven je een lijstje van de must-sees, zodat je deze eenvoudig kunt afvinken.
In dit artikel:
Canal Grande
Wat de ring is voor Amsterdam is de Canal Grande voor Venetië; dit is de hoofdslagader van de Italiaanse stad. Het kanaal loopt letterlijk dwars door de stad heen en is hiermee een bezienswaardigheid an sich.
Even in cijfertjes: het kanaal is 3,5 km lang, tussen de 30 en 70 meter breed en ca. 5 meter diep. Je kan eenvoudig oversteken via één van de bruggen over het kanaal, waarvan de Rialtobrug (daarover later meer) de bekendste is. Wil of kan je niet per brug oversteken dan zijn er gondels en waterbussen.
Hoe je de Canal Grande in optima forma kunt bewonderen? Door een waterbus (vaporette) te pakken. Met lijn 1 zie je bijvoorbeeld een groot deel van de Canal Grande, afhankelijk waar je op- en afstapt. Onderweg word je getrakteerd op prachtig uitzicht op de kleurrijke paleizen, gondeliers en doorkijkjes naar de smallere grachtjes.
Piazza San Marco
Deze bezienswaardigheid is het kloppende hart van Venetië en werd – niet zonder reden – ooit door Napoleon ‘de mooiste salon van Europa’ genoemd. Aan dit immense plein vind je namelijk een aantal van de mooiste en bekendste bezienswaardigheden van Venetië, waaronder een aantal die hieronder ter sprake komen.
Je vindt hier ook een van de beroemdste cafés van Italië, Caffè Florian, dat al in 1720 werd geopend onder de naam Caffè alla Venezia Trionfante. Waarom dan nu toch een andere naam? De eerste eigenaar heette Floriano Francesconi, een eerbetoon dus. Bekende namen passeerden hier de revue. Zo werkte Casanova hier ooit en kwamen Goethe en Wagner hier graag een bak koffie drinken. Je bent gewaarschuwd; door de bekendheid is koffie hier niet erg goedkoop. Dat geldt overigens op alle terrassen aan het plein. De ligging zorgt direct voor hogere prijzen.
Oh, en als je dacht dat je veel duiven zag op de Dam dan had je het mis. Ze fladderen hier – hoe druk ook – misschien nog wel meer rond. Over dieren gesproken; de leeuw (het symbool van Italië) zie je hier ook veel terug. Op gevels, zuilen en hekwerken. Spot jij ze allemaal?
Het Dogepaleis
Zeg je Venetië, dan zeg je Dogepaleis. Het is namelijk één van de grootste en bekendste monumenten van de Italiaanse stad. Waar het eerst dienst deed als de residentie van de doge (de leider van de Venetiaanse Republiek), als kantoor en als gevangenis, is het nu een museum onder de naam Palazzo Ducale.
Hoewel de eerste versie van dit paleis er al in de 9e eeuw stond, dateert de huidige versie uit 1340. Het werd pas na 100 jaar afgerond en daarna ook nog eens uitgebouwd. In 1424 kwam de vleugel Doge Francesco Foscari erbij.
Niet veel later – in 1483, 1547 en 1577 – werd een groot deel van het paleis verwoest door een brand. Vooral de laatste brand was erg heftig; een deel van het paleis werd (ditmaal in Gotische stijl) opnieuw opgebouwd.
Wie een bezoek brengt aan het paleis kan rekenen op geweldige zalen met dito plafonds en een rondleiding door de gevangenis en over de Brug der Zuchten. Over deze laatste zo meer!
Brug der Zuchten
Lange tijd deed het Dogepaleis dienst als gevangenis. Uit deze tijd stamt ook de Brug der Zuchten, die het paleis met de nieuwe gevangenis verbond.
De naam dankt de brug aan het feit dat gevangenen vanaf de brug met een zucht een laatste blik op de stad konden werpen. Een van deze gevangene was Giacomo Casanova. Hij werd in 1755 opgesloten en ontsnapte eind 1756 door via de brug naar het paleis te wandelen. Daar zag een bewaker hem aan als ambtenaar en hij stapte zo naar buiten.
De brug is ruim 11 meter lang en is gemaakt van wit kalksteen uit een regio op ca. 200 km van Venetië. Op de onderste boog van de brug tel je 20 gezichten. De meeste kijken verdrietig of angstig, precies het gevoel van de gevangenen. Althans; dat heeft de architect hiermee geprobeerd te verwoorden.
De brug is alleen te bezoeken in combinatie met het Dogepaleis. Van buiten kan je de brug overigens ook bewonderen. Bijvoorbeeld vanaf de bruggen Ponte della Paglia en Ponte della Canonica. Of wat dacht je van er met een gondel onderdoor varen?
Basilica di San Marco
Venetië herbergt ruim 100 kerken (118 als we Google mogen geloven, we hebben ze niet allemaal bezocht). De grootste van deze collectie is Basilica di San Marco. Niet verrassend dan ook dat deze kerk aan het San Marco-plein een van de bekendste en populairste bezienswaardigheden van Venetië is.
De basiliek is duidelijk een symbool van de rijkdom en de macht van Venetië in de Middeleeuwen. Dit zie je o.a. terug in de goudkleurige decoraties in de kerk, waar de kerk haar bijnaam Chiesa d’Oro aan te danken heeft.
De huidige basiliek stamt uit 1060 en het is de derde kerk op deze plaats. Het is gebouwd om de overblijfselen van de Heilige Marcus, die in 828 door Venetië geroofd waren uit Alexandrië, een laatste rustplaats te bieden.
Extra pluspunt voor deze basiliek is de toegangsprijs; je mag de basiliek elke dag gratis bezoeken. Voor het naastgelegen museum dien je wel te betalen, maar dan krijg je wel een geweldig zicht op de basiliek op de koop toe, evenals een dakterras waarvandaan je het San Marco-plein in alle glorie kan zien liggen.
Rialtobrug
Over de Canal Grande lopen – zoals eerder in dit artikel aangegeven – vier bruggen. De oudste en meest bekende is de Rialtobrug, die tot 1854 ook de enige brug over het kanaal was.
Op de plek waar nu de grote stenen brug ligt, lag ooit een houten brug overigens. Toen Venetië zich in een rap tempo ontwikkelde als handelsplaats werd er een wedstrijd uitgeschreven waarbij architecten gevraagd werd om een stenen brug te ontwerpen. Antonio da Ponte won de wedstrijd en dat moet haast wel in zijn achternaam hebben gezeten.
Ponte di Rialto, zoals de brug officieel heet, is nu een semi-overdekte brug met diverse winkeltjes en om de hoek een kleine vismarkt. Ook is het gebied rondom de brug populair door de mogelijkheden om souvenirs te shoppen. Maar het mooiste van de brug blijft toch wel echt het uitzicht over het kanaal dat je vanaf het hoogste punt hebt.
Nog meer bezienswaardigheden in Venetië
Bovenstaande must-sees zijn stuk voor stuk bezienswaardigheden in Venetië die je moet zien voor je weer naar huis gaat. Maar er is meer. We maakten nog een extra shortlist voor je.
- Scala del Bovolo, officieel Palazzo Contarini del Bovolo, zit verstopt in een achterstraatje en zou je snel missen als je niet van het bestaan weet. Zonde, want dit ‘slakkenhuis’ is een knap staaltje architectuur door de bijzondere spiraaltrap. Eenmaal bovenaan de spiraaltrap word je getrakteerd op een geweldig uitzicht.
- Niet alleen is Bibliotheca Marciana één van de oudste bibliotheken van Italië, het herbergt ook nog eens een duizelingwekkende collectie aan eeuwenoude boeken en manuscripten. Zo vind je in de bibliotheek, gevestigd aan Piazza San Marco, zo’n 25.000 boeken uit de 15e en 16e eeuw.
- Om dan nog maar even bij het San Marco-plein te blijven; je vindt hier ook de Torre dell’Orologio, een gebouw dat in het oog springt door het blauw-gouden uurwerk op de gevel.
- Als er één gebouw schittert aan de Canal Grande dan is het wel de Santa Maria della Salute. De basiliek is in zijn volle glorie te zien vanaf de kade aan de overkant én vanaf de Ponte dell’Accademia. Je kunt ook met de waterbus het kanaal oversteken en de basiliek bezoeken.
Welk van deze bezienswaardigheden in Venetië wil je écht gezien hebben tijdens een stedentrip?