Walvis spotten Azoren

Walvissen spotten op de Azoren

Walvissen spotten. Dat kan toch alleen maar in verre oorden? Nee hoor, dat valt mee. Je hoeft er echt niet voor naar Zuid-Afrika, Nieuw-Zeeland of Argentinië. Op de Azoren kun je ook walvissen spotten. En dat is mooi een stuk dichterbij!

Over de Azoren

Walvis spotten op de AzorenDe Azoren (onderdeel van Portugal) is een eilandengroep in de Atlantische Oceaan. Het is maar ietsje verder vliegen dan de Canarische Eilanden, alleen dan meer naar het westen in plaats van verder naar het zuiden. Alle negen eilanden hebben hun specifieke bijzonderheden, maar over het algemeen worden ze veel bezocht door wandelaars, rustzoekers, natuurfreaks en avonturiers. Van canyoning tot walvissen spotten, het kan er.

Het bekendst eiland is Sao Miguel. Dit is het grootste eiland en de meeste vakantiegangers gaan daar naar toe. Zelf ging ik naar Terceira (dat ook een internationale luchthaven heeft) en bezocht daarnaast ook Flores nog. Vanaf Terceira maakte ik een boottocht met als doel met eigen ogen die machtige walvissen door het water te zien glijden.

Een indrukwekkende ervaring op zee

Wist je dat je in de wateren rond de Azoren zelfs de grootste walvissoort ter wereld hebt? De blauwe vinvis, die kan maar liefst 30 meter worden. Daar een glimp van opvangen, dat moet je toch eens in je leven meemaken!

Met een groep toeristen varen we de haven van Angra do Heroismo uit. Eerst in volle vaart en daarna, eenmaal op de plek waar de kans het grootst is ze te zien, houdt de motor stil en turen we in de verte. Het duurt even, en net als ik vertwijfeld denk zal het wel gaan lukken, zie ik iets. Een zwart puntje. Dan ineens water dat omhoog komt, een soort stoom lijkt het wel. Ja! Is dat er nou een?

Blijven turen. Camera’s in de aanslag. En ja hoor, ineens weet ik het zeker: het is er echt een. En nóg één. Niet alleen maar ergens heel ver in de verte, nee, ook dichtbij nu. Om beurten steken ze hun rug uit het water. Wauw, wat gaaf, wat zijn ze gigantisch! Ze duiken onder en komen weer op, spuiten water, en zwemmen rond de boot. En wat blijven ze lang. Het is nog indrukwekkender dan ik me had voorgesteld! Wat is het gaaf!

Walvissen spotten op de Azoren: praktische informatie

Op de Azoren worden verschillende whalewatching-tours aangeboden. Vanuit Pico schijn je de meeste kans te hebben om walvissen te zien, maar ook vanuit andere eilanden kun je walvis spotten op de Azoren. Ik regelde een tour bij Ocean Emotion, in de haven van Angra do Heroismo, op Terceira. Vanuit Sao Miguel wordt het ook aangeboden.

Oriënteer je even, want er zijn verschillende mogelijkheden, ook qua soorten boten. Van reddingsboot tot groter. Een tocht van maximaal drie uur (zoals ik vanuit Angra do Heroismo deed) is voldoende. Wil je vanuit een ander eiland dan kun je vliegen met de lokale luchtvaartmaatschappij SATA. In de zomer gaan er ook ferry’s tussen bepaalde eilanden.

Walvissen spotten op de Azoren, of elders: heb jij het wel eens gedaan?

 

OVER DE AUTEUR

Denise

Denise Miltenburg houdt van zon, wijn, lekker eten en mooie natuur. Van rondreizen maar ook van stad en strand. Met en zonder kinderen. Ze is ex-reisadviseur en inmiddels zelfstandig ondernemer; op Follow My Footprints deelt ze de mooiste plekjes rond de Middellandse Zee en verder weg.

2 thoughts on “Walvissen spotten op de Azoren

  1. Hee Denise, wat gaaf!
    Ben al verschillende keren naar de Azoren geweest (ananasplantage, theeplantage, heerlijke warmwaterbaden, stoofschotel in vulkanische ondergrond etc.) en walvissen spotten staat hoog op mijn lijstje!
    Leuk dat je ook over Portugal schrijft! 😉
    Groetjes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *