Natuur Lanzarote - Los Hervideros Lanzarote

Maak kennis met de verrassende natuur van Lanzarote

De Canarische Eilanden staan bekend om een flinke dosis zongehalte en een ruime keuze aan hotels. Maar wist je dat de eilanden stuk voor stuk hun unieke karakter hebben? Waar La Palma het groenste eiland is, geniet je op Lanzarote weer van een heel ander soort natuur. Een aanrader voor natuurliefhebbers!

Als er één Canarisch eiland een afwisselend landschap kent, dan is het wel Lanzarote. Het op twee na grootste eiland van de archipel biedt zwarte én witte stranden, talloze wuivende palmbomen en een uniek vulkaanlandschap. Aan deze laatste dankt het ook haar zwarte stranden overigens.

Dé higlight van het eiland

Natuur op Lanzarote: Timanfaya Nationaal ParkLanzarote werd gevormd door diverse vulkaanuitbarstingen in de 18e eeuw. En ook in de 19e eeuw was er nog een vulkaanuitbarsting. Toen een ramp voor de inwoners, die zelfs van het eiland vluchten, nu één van de inkomstenbronnen van het eiland.

Officieel telt Lanzarote 125 slapende vulkanen, onofficieel zouden dit er zelfs 300 (!) zijn. Het epicentrum hiervan vind je in het beschermde Nationaal Park Timanfaya, dé bezienswaardigheid van het eiland. Het park dankt haar naam aan het gelijknamige dorpje dat in de 18e eeuw als eerst verloren ging bij de vulkaanuitbarsting.

Door het park loopt een lange weg, waardoor je zelf via een huurauto al de eerste glimp van het park kunt opvangen. Écht kennismaken met het vulkanische landschap doe je pas als je op de centrale parkeerplaats overstapt in georganiseerde touringcars, die in een gebied komen waar jij niet in mag. Je maakt kennis met een nog ruiger en fascinerender landschap en de gids vertelt je alle ins en outs over het park.

Meer weten over Nationaal Park Timanfaya, wat je hier allemaal ziet én wat je er nog meer kan doen? Lees ons uitgebreide artikel.

Proef lokale wijnen in La Geria

Natuur op Lanzarote: wijngebied La GeriaToscane is een van de Europese toppers op het gebied van wijn. Maar wist je dat op Lanzarote ook wijn wordt geproduceerd? Te midden van het fascinerende vulkanische landschap vind je La Geria, een uniek wijngebied.

Waarom uniek? Hier groeien druiven middenin een haast zwartgeblakerd vulkanisch landschap. Hoe ze dat doen met een klimaat waarin regen eerder uitzondering dan regel is? Men heeft duizenden kuilen gegraven, stuk voor stuk gevuld met picon. Dit zijn kleine lavasteentjes die vocht vasthouden en zelfs uit de grond trekken. Rondom de ranken zijn in een halve cirkel lavastenen gebruikt als muur. Zo worden ze beschermd tegen de bijna altijd aanwezige passaatwind.

Door middel van deze techniek produceren ze jaarlijks flink wat wijn van hun Malvasia druiven. Níet genoeg om te exporteren overigens, dus het proeven zal je echt op het eiland moeten doen. En dan bij voorkeur in het wijngebied zelf. Langs de LZ-30, die dwars door het wijngebied loopt, zijn meerdere bodega’s gevestigd waar dit mogelijk is.

De bijzondere grotten van Lanzarote

Natuurliefhebbers opgelet: naast een prachtig landschap hebben de vulkaanuitbarstingen ook gezorgd voor bijzondere grotten. Twee die we graag voor je uitlichten zijn Cueva de los Verdes en Jameos del Aqua.

Natuur op Lanzarote: grottenIn het noorden van het eiland vind je Cueva de los Verdes, een 7 km lange tunnel die uitmondt in de Atlantische Oceaan. Een lengte van 1 à 2 km van dit grottenstelsel is opengesteld voor publiek. Tijdens een tour van 45-60 minuten leidt een gids je langs de mooiste plekken en vertelt je alles over het ontstaan. Tot slot heeft hij aan het eind nog een verrassing voor je in petto. En echt niet dat we die verklappen!

Jameos del Aqua is een grot van een heel ander kaliber; het is namelijk door de Canarische kunstenaar en architect César Manrique omgebouwd tot een adembenemende bezienswaardigheid. Hét hoogtepunt is het ondergrondse meer met duizenden albinokreeftjes. Nee, dat zijn dus geen muntjes die op de bodem liggen te schitteren. Rondom het meer vind je zitgedeeltes en een prachtige lagune. Je kunt er ook concerten bijwonen.

Nóg meer natuur op Lanzarote

  • Breng een bezoekje aan het vissersdorpje El Golfo, dat onderdeel uitmaakt van Nationaal Park Timanfaya. Hier vind je een bijzonder kratermeer, Green Lagoon. Door de algen is het water gifgroen gekleurd. Een geweldig contrast met het zwarte zandstrand, de rode rotsen en blauwe lucht.
  • Eén van de best bewaarde kraters van Lanzarote is niet in Nationaal Park Timanfaya te vinden, maar in Parque Los Volcanes in het noorden van het eiland. Bewandel hier zeker de Caldera Blanca om deze krater te aanschouwen.
  • Wist je dat cactussen het landschap van Lanzarote kenmerken? De eerdergenoemde César Manrique wilde daar graag meer mee doen en ontwierp Jardin de Cactus. In deze cactustuin, aangelegd in de vorm van een amfitheater, vind je een verzameling van maar liefst 10.000 cactussen.
  • Betekent natuur voor jou vooral prachtige stranden? Tijd om Playas de Papagayo te ontdekken. Dit is de verzamelnaam voor de stranden in het zuiden tussen El Papagayo en Playa Blanca. Niet allemaal per auto te bereiken, maar dat maakt juist dat die stranden rustiger zijn!

Neem een duik onder water

De vulkanische achtergrond van Lanzarote heeft ook voor een prachtige onderwaterwereld gezorgd. Als duiker heb je de keuze uit aan groot aantal grotten, kliffen en wrakken. En door het heldere water kan je soms tot wel 30 meter vooruitkijken. Met een beetje geluk spot je zomaar een manta!

Bijzonder: Lanzarote is het thuis van Europa’s eerste onderwatermuseum. Museo Atlántico de Lanzarote is 12 tot 14 meter diep en ligt op de bodem van de zee voor de kust van Playa Blanca. De Britse kunstenaar heeft hier in slechts drie jaar tijd driehonderd beelden onder water geplaatst. Deze zijn verspreid over een oppervlakte van 2.500 m². Koop een kaartje en je kan een uur op ontdekkingstocht!

Zie jij die prachtige natuur op Lanzarote wel zitten? Bekijk ons voordelige aanbod & pak jouw koffers maar vast. Oh, en vergeet geen goede wandelschoenen mee te nemen!

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *