Veelzijdig Paphos, bezienswaardigheden

8 redenen om naar veelzijdig Paphos te gaan

Zon, zee, strand en uitgaan; dat is waar de Nederlanders veelal voor naar de Cyprotische badplaats Paphos komen. Maar ook de geweldige haven, stranden, markten en de indrukwekkende mozaïekvloeren mogen niet vergeten worden. We nemen je mee naar het meest veelzijdige plekje van Cyprus!

Paphos in een vogelvlucht

Paphos (ook wel bekend als Pafos) is samen met Ayia Napa en Limassol één van de populairste badplaatsen van Cyprus, een zomerse bestemming die onder Nederlanders steeds populairder wordt. Paphos trekt met name vakantiegangers die op zoek zijn naar een veelzijdige vakantie.

Paphos bestaat uit twee delen: Boven-Paphos (Pano Paphos, of zoals de inwoners zeggen Ktima) en Beneden-Paphos (Kato Paphos of Nea Paphos). De benedenstad is de oorspronkelijke ligging van de stad. Maar in de Byzantijnse tijd dreigden er aanvallen langs de kust en werd de stad verplaatst naar de huidige plek (Boven-Paphos).

Dit is nu het handelscentrum van de stad. Hier vind je dan ook de levendigheid; restaurantjes, tavernes, stranden… Voor cultuur moet je echter in het oude Beneden-Paphos zijn. Dit stadsdeel staat in zijn geheel op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Nu al enthousiast over Paphos?Bekijk ons aanbod

1. De ruïnes van Kato Paphos

In 1962 was een boer zijn land aan het omgraven toen hij stuitte op immense mozaïekvloeren. Afgravingen begonnen en Kato Paphos werd blootgelegd.

Alle onderdelen die de onderzoekers vonden, vertellen iets over de meer dan 2.000 jaar oude geschiedenis van de voormalige hoofdstad. Van gigantische waarde en dus niet verrassend dat dit deel van de stad op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat.

Kato Paphos beschikt over genoeg kilometers grond en enorm veel ruïnes om je dagen te vermaken, maar ook met slechts een paar uur tijd kun je een goede indruk krijgen van de geschiedenis. Sla in elk geval een bezoekje aan de indrukwekkende mozaïekvloeren niet over.

Alecos Hotel & Appartementen, CyprusRelax in het zwembad en bestel een drankje aan de bar; bij Alecos Hotel & Appartementen zit je goed voor een zonvakantie. Van mooie stranden tot de gezellige haven en van mozaïekvloeren tot de ruïnes van Kato Paphos; het is binnen handbereik.
Kato Paphos, Cyprus
De ruïnes van Kato Paphos zijn een belangrijke bezienswaardigheid in Paphos

2. Zon, zee, strand in Paphos

Hoewel de stranden een grote aantrekkingskracht hebben op toeristen die naar Cyprus komen, hoef je hier geen langgerekte stranden te verwachten zoals je die wel vindt aan de Spaanse Costa’s.

Sterker nog; het grootste deel van de stranden behoort aan de hotels die veelal een privé strand hebben. Toch is er één strand in het centrum van Kato Pafos dat echt aan te raden is. Nabij het Gemeentepark vind je Leofores Poseidonos. Dit strand is onder watersporters erg populair.

In de omgeving van Paphos vind je nog meer stranden die we kunnen aanraden:

  • Op ca. 8 km afstand van Paphos, te midden van bananenplantages, vind je een klein strand in de baai van Kissonerga.
  • Op zoek naar een groter strand? Het strand van Coral Bay vind je op ca. 10 km van Paphos. Door de vele faciliteiten en watersportmogelijkheden is dit één van de populairste stranden onder toeristen.
  • Voor kristalhelder water, een indrukwekkende omgeving en rust rijd je in de oostelijke richting naar het strand bij de Rots van Aphrodite. Er komen veel mensen naar de rots kijken, maar zonaanbidders vind je hier niet enorm veel door het ontbreken van faciliteiten. Neem je eigen drinken mee en geniet van de rust.
Louis Ledra Beach Hotel, CyprusMet een ligging direct aan het strand, volop faciliteiten voor jong en oud én de mogelijkheid om o.b.v. all inclusive te verblijven, is Louis Ledra Beach Hotel het perfecte hotel voor een relaxte zonvakantie.
Paphos, Cyprus: strand
Eén van de vele stranden in de omgeving van Paphos

3. Agora, bontgekleurde markthal

Vlakbij het busstation, in het centrum van Paphos, vind je een markthal uit de 20e eeuw. Van oorsprong stonden hier vooral groenten- en fruitstalletjes, deze zijn echter in de loop der jaren verdrongen door snoep- en souvenirverkopers. Het maakt de markt er echter niet minder leuk en kleurrijk op. Neem dus zeker een kijkje als afwisseling op een dagje strand.

4. Gezelligheid alom in de haven

De aantrekkingskracht van de haven van Paphos? De gezellige en ongedwongen sfeer op de  vele terrasjes. Geen wonder dat het hier in de zomer altijd druk is! Eet tijdens zonsondergang een hapje bij één van de vele tavernes aan de haven en neem overdag een kijkje bij het Kasteel van Paphos.

Het Kasteel van Paphos geeft je niet alleen een geweldig uitzicht over de haven, je wordt ook nog meegenomen in de geschiedenis van het gebouw. Het werd door de Byzantijnen gebouwd ter verdediging van de haven, maar door een aardbeving in 1222 werd deze grotendeels verwoest.

Na een heropbouw door de heren van Lusignan werd het in de 16e eeuw opnieuw vernield. Dit keer niet dor een aardbeving, maar door de Venetiaanse heersers. Nadat de Ottomanen het weer hadden opgebouwd werd het lange tijd gebruikt als fort en gevangenis, later gebruikten de Britten het als opslagplek voor zout. Nu is het hét symbool van de Cypriotische badplaats.

Almyra Hotel, CyprusWaar je op kunt rekenen tijdens een verblijf in Almyra Hotel O.a. een ligging nabij het strand en de haven, fraai ingerichte kamers, een infinity zwembad en wellnessgedeelte. Dat wordt genieten met een hoofdletter G!
Paphos, Cyprus: haven
In de haven vind je – naast gezellige restaurantjes – het Kasteel van Paphos

5. Voor kinderen: Paphos Aquarium

Zijn je kinderen niet dol op ruïnes en cultuur? Neem ze dan een dagje mee naar het Paphos Aquarium, dat geheel in het teken staat van het mediterrane onderwaterleven. Je vindt er maar liefst 72 aquaria met zoet- en zoutwatervissen. Wat dacht je van een kijkje bij de haaien en piranha’s? En er is zelfs een aquarium met krokodillen.

6. Shoppen aan de Makariosboulevard

De toeristische wijk van de Oude Stad is niet lang geleden gerestaureerd. In deze wijk vind je de Makariosboulevard, de plek om je souvenirs in te slaan. Tal van winkels, met een ruime keus aan sieraden, kleding en andere accessoires, hebben zich hier gevestigd.

7. De mooiste hotels in Paphos

Door de toenemende vraag onder Europese toeristen is ook het aanbod aan hotels in Paphos de laatste jaren gestegen. We selecteerden drie van onze persoonlijke favorieten:

  • Op zoek naar een all inclusive hotel onder de Cypriotische zon? Mayfair Hotel wordt omringd door een prachtige tuin, voorzien van diverse zwembaden en riante zonneterrassen met ligbedden en parasols. Welkom vakantiegevoel!
  • Kamers met een jacuzzi. Wij zijn voor! Louis Ivi Mare Hotel heeft al een riant gemeenschappelijk zwembad én de zee op loopafstand. Maar de kans om op je eigen balkon of terras te bubbelen met uitzicht op zee sla je niet af toch?
  • Dankzij de adults only formule is een rustig verblijf gegarandeerd bij Constantinou Bros Asimina Suites Hotel. De ligging direct aan het strand én (naar wens!) kamers met privézwembad dragen aan bij een zorgeloze vakantie in Paphos.
  • Ga jij voor een op-en-top luxe vakantie dit jaar? Dan is Amavi Hotel favoriet. Dit pareltje in het zuiden heeft een stijlvolle uitstraling, een prachtig zwembadencomplex, fijne wellnessfaciliteiten én terrassen op hoog niveau.
Paphos, Cyprus: hotels
Amavi Hotel is een prima spot voor een luxe vakantie

8. Imposante koningstombes

Even ten noorden van Kato Pafos vind je een enorm stelsel van koningstombes uit de hellenistische en Romeinse tijd. In vroegere jaren namen inwoners hun bezittingen mee in hun graf, maar deze werden in latere tijden geplunderd. Ze hebben daarna lange tijd dienst gedaan als schuilplaats voor Christenen. Bekijk de geschiedenis van de graftombes bij de acht complexen die opengesteld zijn voor publiek.

Heb je nog meer redenen nodig om een vakantie naar Paphos te boeken? Nee toch?!?

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *