Vakantie Funchal

Let’s go Madeira! Een wandeling door de hoofdstad Funchal

Op vakantie naar het groene Madeira? Verblijf in de hoofdstad Funchal, het kloppende hart van het Portugese eiland.

Funchal in een vogelvlucht

Van de ca. 230.000 inwoners van Madeira wonen er maar liefst 100.000 in Funchal. Dit maakt de hoofdstad tot de grootste en tevens meest bruisende stad van het eiland.

Toch voelt het alles behalve massaal aan. Er zijn genoeg groene oases en doordat de stad tegen een rots is gebouwd, heb je niet alleen een prachtig uitzicht over de Atlantische Oceaan, maar is de stad feitelijk ook nog eens in twee stukken verdeeld.

In het lage deel van Funchal vind je de haven, de oude stad (Zone Velha) en de wandelpromenade. Via een kabelbaan kun je vanaf het lage deel afreizen naar het hoger gelegen Monte. Hier vind je o.a. mooie tuinen.

Een kijkje in Zone Velha

vakantie-funchal-zone-velhaHoud je van oude steden met smalle straatjes dan ben je waarschijnlijk direct verliefd op Zone Velha. De smalle straatjes leiden je langs historische musea en mooie gebouwen.

Breng zeker een bezoekje aan Sé do Funchal, een kathedraal uit de 15e eeuw. De plafonds worden gekenmerkt door gouden versieringen en bijzonder houtsnijwerk. Een andere aanrader is het witte paleis São Lourenço. Dit voormalige fort uit de 15e eeuw herbergt o.a. een oorlogsmuseum.

Vanuit de oude stad loop je in een korte tijd richting de haven van Funchal. Hoogtepunt is hier het fort, maar ook de gezellige terrasjes langs de kade zijn de moeite waard. Hier maak je kennis met de goede Madeira-wijnen.

Zoek de hoogte op!

Nadat je Zone Vela en de haven hebt ontdekt, is het tijd om het hoger op te zoeken. Via de kabelbaan Teleférico do Funchal maak je een verrassend tochtje naar het hogergelegen Monte. Vanuit de kabelbaan heb je een panaromisch uitzicht over de stad, haven, baai en de Atlantische Oceaan.

Maar niet alleen het uitzicht is mooi. Bovenaan Monte vind je de Monte Palace Tropical Garden. Je vindt hier meer dan 100.000 plantensoorten en bijzondere tuinen, waaronder een Japanse tuin.

Zon, zee & strand!

Het ideale aan Funchal als vakantiebestemming is dat je stad en strand eenvoudig kunt combineren. In en rondom de hoofdstad van Madeira vind je namelijk enkele stranden. Verwacht geen zand overigens, maar vooral keien en rotsplateaus. Dat mag de zonpret overigens niet drukken!

  • Aan de westkant van Funchal vind je het 2 km lange keienstrand Formosa. Aan het strand zijn ligbedden en parasols te huur en er zijn douches, toiletten en een EHBO-post aanwezig. Aan de rand vind je enkele eetgelegenheden. Houd er rekening mee dat het strand snel afloopt in zee en je kinderen goed in het oog moet houden.
  • Iets oostelijker vind je het uit keien en betonplateaus bestaande Barreirinha. Ook hier vind je douches, toiletten, kleedruimtes en een EHBO-post. Het strand loopt daarnaast geleidelijk af in zee, houd er wel rekening mee dat de zeebodem rotsachtig is. Pluspunt: het strand heeft een blauwe vlag; zowel het water als het strand zijn als schoon gekwalificeerd.
  • Het zgn. Centrum-strand is een 300 m lang keienstrand met een deel lavastrand. Rondom het strand met ligbedden en parasols vind je een gezellige kade en promenade.

Een selectie van onze populairste hotels

Vakantie Funchal, hotelsMet meer dan 50 hotels in Funchal heb je bij ons een ruime keuze aan vakanties! Om je het zoeken te besparen, maakten we een selectie van onze meest populaire (en vooral luxe) hotels in Funchal:

  • In het hoger gelegen Monte vind je Estalagem Quinta Mirabela. Dit luxe hotel biedt, dankzij deze ligging, een geweldig uitzicht over Funchal. Andere pluspunten van het hotel zijn het fijne restaurant, het riante zwembad en gratis WiFi.
  • Het designhotel Hotel The Vine ligt in het historische centrum van de hoofdstad Funchal en beschikt over een geweldig dakterras met zwembad, een fenomenaal restaurant en een wellnesscentrum. Je kunt niet anders dan herboren terugkomen!
  • Bourgondiërs opgelet! Porto Bay The Cliff Bay beschikt over een gastronomische keuken (met een Michelin-ster restaurant!). Er is daarnaast gratis WiFi aanwezig, het heeft een prachtig ligging en beschikt over een wellnesscentrum.

Meer hotels (en appartementen!) om uit te kiezen? Bekijk al onze vakanties naar Funchal.

Fotografie: T.W. van Urk | Shutterstock.com

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *