griekse vakantie Epirus en Parga

Waarom het zonde is dat Epirus en Parga zo onbekend zijn

Epi-wat?!? Epirus. Een relatief onbekende Griekse bestemming. En daar gaan wij vandaag verandering in brengen. Want deze regio op het vasteland (en in het bijzonder de stad Parga) heeft genoeg in petto.

Epirus in een vogelvlucht

Griekenland als vakantiebestemming; veel mensen denken dan direct aan eilanden met eindeloze stranden. Het vasteland wordt veelal vergeten. En om die reden staat Epirus, net als Chalkidiki, zelden in de spotlight.

Epirus ligt in het noordwesten van het Griekse vasteland. In het zuidwesten grenst het aan Centraal-Griekenland, in het noordoosten aan Macedonië, in het noordwesten aan Albanië en in het zuidwesten aan de Ionische Zee.

De regio heeft een oppervlakte van ca. 10.000 km² en is hiermee ca. 2x zo groot als Gelderland. Bergachtig is het ook. Sterker nog; het is misschien wel één van de meest bergachtige gebieden van Griekenland. Het kloppende (en toeristische) hart van Epirus is Parga, mede door haar ligging aan zee.

Een kijkje in Parga

Griekse vakantir Epirus & Parga: havenParga kent een lange geschiedenis. De stad werd rond de 14e eeuw gevestigd en beleefde sindsdien roerige tijden. Ondanks de ligging op de rotsen, die moest helpen om de stad te verdedigen, werd het meerdere keren aangevallen en veroverd. Venetianen, Turken, Russen, Fransen en Engelsen hebben de stad allemaal bezet. Dit maakt wel dat het havenstadje, dat wordt omgeven door bergen vol olijfbomen, een unieke mix is van bouwstijlen. Charmant!

De charme van Parga zal je direct ervaren als je door de smalle straatjes en over de havenboulevard wandelt. Het Griekenland-gevoel heb je direct te pakken; in de tavernes wordt heerlijke souvlaki geserveerd, uiteraard vergezeld met een karaf wijn. De kleurrijke Venetiaanse huisjes maken het plaatje compleet. En ondanks dat het toeristisch is, is het – zeker buiten het hoogseizoen – nog helemaal niet massaal. Nee, het is vooral sfeervol!

De sfeer is eigenlijk hét ding van Parga, maar je vindt er daarnaast ook enkele bezienswaardigheden:

  • Op een rots ten noordwesten van het stadje vind je het 16e eeuwse kasteel van Parga. De ruïnes geven een goed idee van hoe imposant het ooit was. Ook imposant is het uitzicht; aan de ene kant zie je Parga liggen, aan de andere kant Valtos Beach.
  • Nog meer ruïnes vind je net buiten Parga trouwens, in het dorpje Antoussa. Hier vind je de restanten van het kasteel van Ali-Pasha. Het interieur is deels bewaard gebleven!
  • Olijven zijn belangrijk voor het Griekse toerisme en dat geldt ook in Epirus. In Pargas vind je daarom Paragae Old Olive Oil Factory. Tijdens een rondleiding kom je meer te weten over het proces van olijven verbouwen en er is een winkeltje waar je de leukste – of moeten we zeggen lekkerste? – souvenirs scoort voor het thuisfront.
  • Veel toeristen bewonderen het uitzicht over Parga vanaf het kasteel. Wij raden je echter aan om naar de zuidkant van het plaatsje te gaan, naar Agia Eleni. Dit kerkje ligt op een heuvel, verscholen tussen olijfbomen. Adembenemend mooi!
  • Voor de kust van Parga ligt het kleine eilandje Panagia. Fanatiekelingen kunnen het eilandje zwemmend benaderen en genieten van een oase van rust. Op het eiland staan alleen twee kerkjes!

Een middagje sunsnacken

De kustlijn van Parga kent diverse stranden. Je kunt hier te voet of met een taxi naartoe reizen, maar leuker is het om een watertaxi te pakken vanaf de pier in het centrum. Met name de stranden Lichnos Beach, Piso Krioneri en Valtos Beach zijn aanraders.

Griekse vakantie Epirus & Parga: strandValtos Beach is het bekendste strand, mede door haar ligging in een grote baai met schitterend blauw/groen water. Het strand bestaat uit zand en fijne kiezels en voor de nodige schaduw zijn er enkele bomen aanwezig. Piso Krioneri is wat kleinschaliger; locals komen hier met name graag in het weekend. Aan het strand vind je enkele winkeltjes en hotels. Zo’n 4 km ten westen van het centrum van Parga vind je Lichnos Beach. Niet alleen het strand is geweldig, maar ook de omgeving. Roodachtige rotsen omsluiten rijzen uit zee aan één kant van het strand en er zijn enkele grotten te spotten.

Ga jij voor een strandvakantie? Verblijf dan aan Valtos Beach bij een van deze pareltjes:

  • Sivota Diamond Spa Resort is een luxe hotel met een schitterend uitzicht. Je verblijft nabij het dorpje Sivota, waar het een must is om het water op te gaan en de schitterende kustlijn te ontdekken.
  • Hotel Valtos Beach is een stijlvol hotel aan het strand van Parga. Je hoeft alleen maar de straat over te steken en je staat met je voeten in het zand. Bovendien kun je heerlijk Grieks dineren in het restaurant van het hotel.

De rest van Epirus ontdekken

Griekse vakantie Epirus & Parga: omgevingWe raden je aan om een auto te huren als je verblijft in Parga en de rest van Epirus wilt ontdekken. Dit kan je evt. direct bij je boeking direct via ons regelen. Wel zo vertrouwd! Wat je zeker niet mag missen als je op pad gaat?

  • Ben jij een natuurliefhebber pur sang en ontdek je dit het liefst wandelend? Op ca. 2,5 uur rijden van Parga vind je het berggebied Zagoria. Adem de frisse berglucht in en wandel langs veel groen en spectaculaire kloven. Onderweg kom je langs kleine bergdorpjes, zoals Papingo en Monodendri. Het is de rit ernaartoe zeker waard!
  • Parga is het toeristische hart van Epirus en daardoor zeker levendig (maar niet massaal!). Een iets rustiger havenstadje is Sivota. Het ligt op ca. een uurtje rijden naar het noorden, ten hoogte van Corfu. Bij helder weer kun je het Griekse eiland zelfs zien! Sivota heeft alles wat je van een Grieks havenstadje verwacht (een boulevard langs het water en tavernes vanwaar je uitkijkt over vele bootjes), maar dan wat rustiger.
  • Ook de weg naar Sivota toe is al een aanrader, met aan de ene kant groene bergen en aan de andere kant haast verborgen baaitjes omsloten door helderblauw water. Als je net als wij gek bent op dit soort routes, rijd dan vooral nog even door naar het nog iets noordelijker gelegen Igoumenitsa.
  • Breng zeker een bezoek aan de hoofdstad van Epirus, Ioannina. De stad, gelegen op ca. 1,5 uur rijden van Parga, is een levendige stad die er ondanks de modernisering in is geslaagd de charme van vroeger te bewaren. De ligging aan het Pamvótismeer zorgt voor een instant vakantiegevoel. Zeker als je daar neerstrijkt om op een terrasje bij een van de tavernes te genieten van een vers visje. Cultuur snuiven kan er goed! Zeker in de citadel, het ommuurde gedeelte van de stad. Je vindt er o.a. de Ali Pasha Moskee (die nu dienst doet als museum), de Joodse Synagoge en het Byzantijns Museum. Ioannina herbergt daarnaast o.a. een klokkentoren uit 1905 en een mooie kerk.

Ben je blij dat we je met dit Griekse pareltje kennis hebben laten maken én boek je het liefst nú een vakantie? Bekijk ons volledige aanbod in de regio.

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

2 thoughts on “Waarom het zonde is dat Epirus en Parga zo onbekend zijn

  1. Prima omschrijving, vorig jaar al het bovenstaande gedaan met als extra’s de Meteora en Mezovo het schilderachtige bergdorpen.
    P.s. Het eten is fantastisch in Parga.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *