Vakantie Cycladen

Alles over een vakantie op de Cycladen; op-en-top Grieks!

Spierwitte huisjes en blauwe kozijnen fel afstekend tegen het helderblauwe water; het beeld dat veel vakantiegangers hebben bij Griekenland. Boek je een vakantie naar de Cycladen dan krijg je de ultieme vorm van dit beeld. Ga je mee?

De Cycladen; welke eilanden horen daarbij?

De Griekse eilandengroep de Cycladen ligt midden in de Egeïsche Zee en bestaat uit maar liefst 56 eilanden. Slechts een klein deel hiervan is bewoond én wordt bezocht door toeristen. Wij bieden vakanties aan naar vier van de eilanden: Santorini, Mykonos, Naxos en Paros.

Boek je een vakantie naar de Cycladen, dan zal je worden getrakteerd op het beeld dat je kent van de ansichtkaarten: stadjes en authentieke dorpjes smalle straatjes met klinkertjes, spierwitte huisjes en blauwe kozijnen. Tegelijkertijd vind je in het weidse landschap de typische Griekse windmolens en zal menig strandliefhebber enthousiast worden van de mooie stranden die fel afsteken tegen het blauwe water.

Om de keuze voor jouw vakantie op de Cycladen niet te moeilijk te maken, zetten we de mooiste eilanden van de Cycladen – met elk hun unieke eigenschappen – op een rij.

Santorini, Cycladen in optima forma

Vakantie Cycladen, SantoriniAls er één eiland Griekenland ademt, dan is het Santorini wel. Het eiland waarvan de blauwe kerkkoepeltjes op elke reisgids prijken.

Feitelijk is Santorini een eilandengroep an sich; het bestaat namelijk uit de eilanden Thira, Thirasia, Asproni, Paléa Kaméni, Néa Kaméni en Christiani. Het is echter het eiland Thira (en dat wordt in de volksmond ook wel Santorini genoemd) waar alle toeristen naartoe gaan.

Naast de 250 (!) kerken met blauwe koepeltjes die het eiland rijk is, kent het nog een aantal bijzondere gebouwen en plekken. Het pittoreske Oia, een van de bekendste plekken, wordt gekenmerkt door pastelkleurige huisjes en staat bekend om de mooiste zonsondergang van het eiland. Ook eet je hier werkelijk god-de-lij-ke vis in Ammoudi Bay, de plaatselijke haven.

Voor een strandvakantie ga je naar het oosten, waar je Kamari vindt. Het is een walhalla voor zonliefhebbers; je vindt hier het grootste oppervlakte aan strand en de meest restaurantjes, barretjes en winkels. Cultuur vind je hier niet; daarvoor moet je in de hoofdstad Fira zijn. Met name in de oude katholieke wijk word je meegenomen naar lang vervlogen tijden.

Handige tips voor een vakantie op Santorini

Vakantie Cycladen: Finikia Memories, SantoriniKleinschalig verblijven in Cycladische stijl? Bij Finikia Memories – vlakbij Oia – kun je rekenen op een flinke dosis rust, lekker ontbijt, een fijn zwembad én persoonlijke service.

Mykonos, het Ibiza van Griekenland

Vakantie Cycladen; MykonosOp zoek naar een luxe vakantiebestemming én eeuwenoude cultuur? Mykonos, dat nog kleiner is dan Santorini, biedt een unieke mix van deze twee factoren én een bruisend uitgaansleven en mooie stranden.

Het levendige middelpunt van Mykonos is Mykonos-Stad, de hoofdstad die door de inwoners ook wel Chora wordt genoemd. Hoewel het oude en pittoreske stadje niet erg groot is, zou je uren willen slenteren door de smalle straatjes die – net als op Santorini – worden gekenmerkt door witte huisjes, blauwe (en soms rode!) kozijnen, felgekleurde balkons en kleine kerkjes.

Bezoek zeker de bijzondere kunstenaarswijk Alefkandra en stop even bij de bekende windmolens van Mykonos. Deze speelden een rol in o.a. The Bourne Identity. Aan het Waterfront en rondom de haven kun je ’s avonds rekenen op een bruisend en een tikkeltje extravagant uitgaansleven. Vandaar de vergelijking met Ibiza…

De leukste dingen om te doen op Mykonos

Vakantie Cycladen: Archipelagos Hotel, MykonosNet buiten de drukte van Mykonos-Stad en op slechts 400 meter van het strand vind je Archipelagos Hotel. Een ontspannen zonvakantie is gegarandeerd in dit kleinschalige, maar stijlvolle boutique hotel.

Naxos, het grootste Cycladische eiland

Vakantie Cycladen: NaxosMet een oppervlakte van 448 km² is Naxos het grootste eiland van de Cycladen. En ook een eiland met contrasten; landschappen vol olijfbomen worden afgewisseld met hagelwitte stranden. Vanuit de spierwitte dorpen geniet je van de mooiste zonsondergangen en overdag draagt het zonnige klimaat bij aan het ultieme vakantiegevoel.

Waar je het beste op het eiland kunt verblijven? Dat hangt af van je wensen! Voor de ultieme zonvakantie ga je naar Agios Prokopios. De badplaats nabij Naxos-Stad beschikt over een goudgeel zandstrand en hippe beachbars die worden afgewisseld met traditionele tavernes.

Naxos-Stad nodigt uit tot een middagje slenteren door smalle straatjes terwijl je geniet van een prachtig uitzicht over de Egeïsche Zee. Voor de nodige cultuur ben je hier ook aan het goede adres; je vindt er diverse kerken, een Venetiaans kasteel en een stadspoort. In de zomermaanden geniet je in de avond van films in de openlucht bioscoop.

Lees meer over Naxos

Vakantie Cycladen: Naxos Resort Beach Hotel, NaxosThe best of both worlds: tijdens een verblijf in het luxe Naxos Resort Beach Hotel heb je stad en strand binnen handbereik én kun je in alle rust genieten van een optimale vakantie op de Cycladen.

Paros, het centrale station van de Cycladen

Vakantie Cycladen; ParosParos, het op twee na grootste eiland van de Cycladen, ligt midden in de Egeïsche Zee en wordt door de ligging ook wel als het centraal station van de Cycladen gezien. Ideaal als je wilt eilandhoppen; met de veerboten vaar je zo voor een (dag)tripje naar een van de andere eilanden van de Cycladen.

Maar dat hoeft niet per se; het eiland heeft genoeg in huis om je een week (of twee) te vermaken. Je vindt op het eiland idyllische dorpjes met gezellige havens, schitterende stranden, bergen en allemaal omgeven door – hoe kan het ook anders – helderblauw water. Daarnaast kent Paros een bovengemiddeld gastvrije bevolking.

Het hart van het eiland is Parikia, de hoofdstad. De pittoreske binnenstad is in zijn geheel autovrij, waardoor je in alle rust door de straatjes en steegjes (die een waar doolhof vormen) kunt wandelen en bij het ene na het andere winkeltje kunt stoppen. Voor een romantisch diner ga je naar de haven.

Een andere aanrader is het vissersplaatsje Naoussa. Qua straatjes en steegjes Parikia in het klein. Je vindt er echter ook dure boetiekjes en trendy clubs, waardoor het steeds meer de aandacht trekt van vakantiegangers. Idealiter verblijf je hier en maak je een of meerdere dagtripjes naar de hoofdstad, die op slechts 10 km afstand ligt.

Vakantie Cycladen: Hotel Kalypso, ParosHotel Kalypso wordt gekenmerkt door een typische Paros’ stijl. De relaxte uitstraling en goede service dragen bij aan het succes van dit kleinschalige complex.

Weet jij al naar welk eiland jij het liefst gaat voor een vakantie op de Cycladen?

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

One thought on “Alles over een vakantie op de Cycladen; op-en-top Grieks!

  1. Mijn man en ik hebben inmiddels al een kleine 25 eilanden bezocht, en er gaan er dit jaar weer 2 bijkomen, Griekenland is als thuiskomen, ieder eiland heeft zijn eigen charme. Maar als ik moeten zeggen wat wij speciale eilanden vonden, was het toch wel Milos, Thassos….maar alonissos Skiatos en skopelos, vonden wij ook geweldig. Op Zakynthos en Corfu voelen wij ons ook super, zo kan ik nog wel even doorgaan, maar al met al, is Griekenland een geweldig vakantie land.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *