Vakantie Santorini tips

Op vakantie naar Santorini? Check deze tips!

Ga jij binnenkort op vakantie naar Santorini? Met deze tips weet je in no time alles over het romantische Griekse eiland. Je krijgt daarnaast handige links naar nog meer informatie. Zo ga je goed voorbereid op pad!

Je kunt onvoorbereid vertrekken en dan heb je nog een geweldige vakantie. Je haalt er echter het maximale uit als je je een beetje inleest. Check deze Santorini-tips bijvoorbeeld. Je weet na het lezen van dit artikel precies waar je moet zijn, wat je er kunt doen en wat je niet mag missen. Als bonus geven we ook nog eens fijne hoteltips voor een vakantie op Santorini.

Waar ligt Santorini?

Laten we starten met een kleine aardrijkskunde- én geschiedenisles. Santorini is onderdeel van de Zuid-Egeïsche Eilanden, een eilandengroep waar ook o.a. Rhodos, Kos, Karpathos en Mykonos toebehoren. Het ligt – misschien niet geheel onverwacht na deze introductie – in de Egeïsche Zee, ten noorden van Kreta.

Mensen die het over Santorini hebben, denken hierbij aan slechts éen eiland, maar feitelijk liggen er in de Egeïsche Zee zes eilanden die allen tot Santorini behoren. Dat zijn Thira, Thirasia, Asproni, Paléa Kaméni, Néa Kaméni en Christiani. Het is echter het eiland Thira (en dat wordt dan ook wel in de volksmond Santorini genoemd) waar alle toeristen naartoe gaan.

Santorini is ontstaan tijdens uitbarstingen van de vulkaan die in het midden van de eilandjes ligt. De archipel van zes eilandjes heeft hierdoor een ringvorm gekregen. Groot is de archipel echter niet; de oppervlakte is in totaal ca. 105 km².

Vraag je je af hoe lang je onderweg bent om vanaf Nederland naar Santorini te vliegen? Het duurt ca. 3,5 uur voor dat je op Griekse bodem staat. En met dank aan de beperkte oppervlakte ben je ook in een korte tijd bij jouw accommodatie. Ideaal!

Waar staat Santorini bekend om?

Vakantie Santorini tips: kerkenWitte huisjes, blauwe koepeltjes: dat is het beeld dat veel mensen door brochures en reisgidsen hebben van Griekenland. Maar dit beeld zie je niet op elk Grieks eiland, sterker nog; je ziet dit met name op Santorini. Je vindt er namelijk zo’n 250 blauwe koepeltjes.

Het beeld dat veel mensen daarnaast – terecht! – hebben, is dat Santorini een romantisch eiland is. Helemaal juist! De schattige witte straatjes in o.a. Fira en Oia nodigen uit om hand in hand doorheen te slenteren en de zonsondergangen zijn magisch. Tel daarbij op de vele mooie hotels met – als je een beetje extra budget hebt – een infinity zwembad of nog beter een privé-jacuzzi of zwembad op je terras. Love is in the air!

Zien & doen op Santorini: de ultieme tips

Met dank aan het relatief kleine oppervlakte kun je in Santorini veel zien in een week tijd. Wanneer je er twee weken bent, kan je nóg meer zien en tegelijkertijd maximaal genieten van de Griekse zon vanaf het zwembad of een van de vulkanische stranden.

Vakantie Santorini tips: OiaMocht je het eiland willen verkennen, dan kunnen we je flink wat tips geven om te zien en te doen, maar laten we eerst eens beginnen met onze favoriete highligts van Santorini:

  • Het meest fotogenieke plaatsje van Santorini? Zonder twijfel het noordelijk gelegen Oia. Je vindt hier niet alleen witte kerkjes met blauwe koepeltjes, maar ook slingerende straatjes vol pastelkleurige huisjes en trappetjes waarvan je geen idee hebt waar ze je naar toe leiden. Lekker verdwalen!
  • Santorini heeft een vulkanische achtergrond en dat betekent dat je er vooral veel zwarte lavastranden vindt. Maar wist je dat het eiland ook een rood strand herbergt? Red Beach wordt omgeven door donkerrode rotsen en ook het zand bevat een rode gloed.
  • Wil je graag één van de andere eilanden die tot Santorini behoren bezoeken? We tippen Nea Kameni, het populairste eiland voor een dagtrip. Dit eiland werd in de 16e eeuw gevormd door een reeks van vulkaanuitbarstingen. Met dank aan deze uitbarstingen liggen er warmwaterbronnen voor de kust. Boek een boottocht en je duikt er zo in!

Lees wat je nog meer kunt doen op Santorini

De beste reistijd voor Santorini

Het vakantieseizoen loopt op de Griekse eilanden, en dat geldt dus ook voor Santorini, van ca. eind april t/m oktober. Je hebt dan de meeste kans op aangename temperaturen en – ook niet geheel onbelangrijk – de minste kans op neerslag. Dit komt door het mediterrane klimaat.

De meest warme periode loopt van ca. half juni tot eind september; dit is de beste periode als je voornamelijk op het strand of aan het zwembad wilt hangen. En eindeloos wilt genieten van zwoele zomeravonden op terrasjes. In juli en augustus kunnen de temperaturen zo oplopen tot 30 °C.

Als je vooral het eiland wilt ontdekken, eindeloos door straatjes wil slenteren en wellicht wel van Fira naar Oia (een populaire activiteit op het eiland!) wil hiken, is het geen slecht plan om buiten deze warmste periode naar het Griekse eiland af te reizen.

Onze favoriete hotels op Santorini

Vakantie Santorini tips: hotelsQua hotels is Santorini in geen enkel opzicht te vergelijken met andere Griekse eilanden; je vindt hier een bovengemiddeld aantal luxe hotels, boutique hotels en kleinschalige hotels met privézwembad. Allemaal in Cycladische stijl! Je kunt het zo goedkoop of duur maken als je zelf wilt; aan jou de keuze.

  • Verblijven in Cycladische stijl, een kilometerslang zandstrand voor de deur en een zwembad om aan te relaxen. En dat alles voor een fijn prijsje. Wat wil je nog meer? Anthea Villas is your choice.
  • Als je iets meer budget tot je beschikking hebt, tippen we Mediterranean White Resort, eveneens in Cycladische stijl ingericht. Het ligt op loopafstand van een zwart lavastrand, maar afkoelen kan ook in het stijlvolle zwembad. En wat dacht je van een kamer met zeezicht?
  • Voor de ultieme luxe ga je naar is Dome Santorini Resort. Wat dit hotel voor ons zo uniek maakt? Alle kamers – en de rest van het resort – lijken echt uit rotsen gehouwen. Maar dat is niet het enige… Het resort bestaat uit nog geen accommodaties, waarbij je kunt kiezen voor een suite met binnen- of buitenjacuzzi of – als je echt wilt uitpakken – een villa met privézwembad. Welke kamer je ook boekt; ze zijn stuk voor stuk stijlvol.
Wil je meer hoteltips in de categorie van Dome Santorini Resort? We schreven eerder een blog met de mooiste boutique hotels op Santorini. Niet de goedkoopste, maar als je jezelf eens echt in de watten wilt liggen of een huwelijksreis moet plannen… Wij zouden het wel weten!

Heb je graag de keuze uit meer hotels? Met deze handige links vind je eenvoudig de accommodatie die bij jou past.

Vervoer op Santorini

Op Santorini kun je de belangrijkste plaatsen en bezienswaardigheden per bus bezoeken, maar als je gaat voor de ultieme vrijheid dan adviseren we je een auto te huren. Je komt dan praktisch overal én ook nog eens in een korte tijd.

Een auto kun je bij ons eenvoudig bijboeken tijdens het vastleggen van jouw vakantie. Heb je je vakantie eerder geboekt, maar geen huurauto geregeld? Dat kan ook nog later.

Liever georganiseerd op pad? Er worden talloze excursies aangeboden ter plaatse. Zo kun je een boottocht maken naar het eerdergenoemde Nea Kameni, een catamarancruise bij zonsondergang boeken, een uitstapje maken naar de opgravingen van Akrotiri of lokale wijnen proeven tijdens een wijntour.

Lees alles over een auto huren via onsBekijk de mogelijkheden voor excursies op Santorini

Meer tips voor een vakantie op Santorini

Vakantie Santorini tips: zonsondergangTot slot; nog een aantal extra Santorini-tips om alles uit jouw vakantie te halen:

  • De belangrijkste badplaatsen op Santorini zijn Kamari en Perissa. Je kan er daarnaast voor kiezen om in bijvoorbeeld de stadjes Oia of Fira te blijven. Hoe je een keuze kunt maken? We helpen je op weg!
  • Voor de mooiste zonsondergang gaan de meeste mensen naar het Kasteel van Oia. We hebben een goed en rustiger alternatief voor je; ga dineren in het lagergelegen Amoudi Bay.
  • Houd er rekening mee dat Santorini ook populair is onder cruiseschepen; die leggen hier vaak een dag aan in bijvoorbeeld Fira en Oia. Deze plaatsjes zijn doorgaans drukker. Wanneer je deze bezoekt voor 10.00 uur of na 17.00 uur vermijd je de drukte al snel.

Zie jij door onze tips een Santorini-vakantie helemaal zitten? Dan rest je alleen nog een vakantie uit te zoeken of – als je dat al hebt gedaan – jouw koffer in te pakken. We wensen je veel plezier!

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *