Vakantie Naxos

Naxos, de Cycladen in optima forma

Een zonnig klimaat, landschappen vol olijfbomen, spierwitte dorpen, adembenemende zonsondergangen en de mooiste stranden van de Cycladen. Dat is wat je in het kort kunt verwachten een vakantie op Naxos.

Naxos in een vogelvlucht

Het Griekse Naxos in onderdeel van de Cycladen, een archipel met meer dan 50 grotere en kleinere eilanden in de Egeïsche Zee. Naxos is van alle eilanden niet alleen het grootste, maar ook het meest vruchtbare eiland. Dit zorgt voor een groen landschap met talloze olijfbomen. Druiven, vijgen, amandelen en citrusvruchten worden in grote getalen geteeld. De spierwitte dorpen en goudgele stranden staan in schril contrast met het landschap. En dat is wat dit eiland zo uniek maakt!

Ontdek de hoofdstad

Vakantie Naxos-StadDe hoofdstad van het eiland, Naxos-Stad (door de inwoners Chora genoemd), ligt aan de noordwestkant van het eiland. Doordat het gebouwd is tegen de hellingen van een heuvel heb je vanaf veel plekken in de stad een mooi uitzicht over de Egeïsche Zee.

Wat moet je zeker doen Naxos-Stad?

  • Bezoek de 18e eeuwse Mitropolo Zodochi Pigis of maak de klim naar het Venetiaanse kasteel met torens en kantelen, waar ooit de katholieke adel van de stad woonde.
  • Slenter door de smalle steegjes rondom het kasteel. De steegjes worden gekenmerkt door sieradenwinkels, souvenirshops en traditionele tavernes.
  • Geniet van een zondergang vanaf de port van Portara (gebouwd in 522 voor Christus) op het schiereiland Palatia.
  • Plan in de zomermaanden een avond in voor de open air bioscoop aan de zuidkant van Naxos-Stad. Negeer de Griekse ondertitelingen, er worden veel Engels gesproken films gedraaid.
  • Pak vanuit de haven een veerpont naar een van de andere Cycladische eilanden. In de haven zelf vind je een levendige boulevard waar met regelmaat grote concerten en feesten worden gegeven én waar je theatervoorstellingen kunt bijwonen.
Hotel Galaxy, GriekenlandStrandliefhebbers opgelet! Hotel Galaxy heeft het strand direct voor de deur. Daarnaast ligt Naxos-Stad op loopafstand. Dankzij de kamers gebouwd in Naxos-stijl wordt het een vakantie om nooit te vergeten!

Zon, zee & strand Agios Prokopios

Vakantie Naxos, CycladenDe meest populaire badplaats van Naxos is zonder twijfel Agios Prokopios. Dit dankt de plaats aan de aanwezigheid van moderne en luxe hotels, de ligging nabij Naxos-Stad én het goudgele strand.

Het strand is 2 km lang en verspreid over deze lengte vind je genoeg ligbedjes en parasols en een gevarieerd aanbod aan tavernes en beachbars. Ook bijzonder; achter het strand vind je duinen en – behalve in de zomer door droogte –  enkele zoutmeren.

Het is daarbij geen slechte uitvalsbasis om het eiland te ontdekken. Stap op een scooter of huur een auto en maak uitstapjes naar bijvoorbeeld Naxos-Stad en de dorpjes in het binnenland. Ook leuk: een dagje strandhoppen, want aan strand is er zeker geen gebrek!

Naxos Palace Hotel, GriekenlandNaxos Palace Hotel is een charmant hotel in typisch Cycladische stijl. Je start de dag met een Amerikaans ontbijt en sluit deze af met Griekse specialiteiten. Tussendoor relax je aan het zwembad of laat je je onder handen nemen tijdens een massage.

De mooiste stranden van Naxos

Zonliefhebbers opgelet: Naxos biedt zo’n 90 km aan stranden. Ook op de drukke stranden is er daardoor altijd wel een plekje te vinden, zelfs in het hoogseizoen.

Vakantie Naxos CycladenNabij Naxos-Stad vind je het brede en lange zandstrand Agios Georgios Beach. Vanaf je ligbedje (te huur!) kun je genieten van het uitzicht op het tegenover gelegen eiland Paros. Kinderen kunnen ondertussen veilig spelen; het water is er erg ondiep. Houd er wel rekening mee dat de golven tijd en wijlen hoog kunnen zijn. Hoe verder van de stad, hoe hoger deze worden.

In het zuiden van Naxos vind je het goudgele Agia Anna. Dit strand wordt omgeven door duinen en dat is een bijzonder fenomeen voor de Griekse eilanden. Beachbars, tavernes en restaurants zijn aanwezig voor de nodige versnaperingen. Breng ook zeker een bezoekje aan de nog zuidelijker gelegen stranden Plaka, Kastraki en Pyrgaki.

Op zoek naar rust en stilte? Alyko Beach, eenvoudig te bereiken per bus vanaf Naxos-Stad, bestaat uit een aantal kleine baaitjes met witte zandstranden. Bedjes en parasols zijn er niet te huur, maar de tamarisk bomen zorgen voor voldoende schaduw. Rondom het strand vind je zandduin en een cederbos van maar liefst 800 hectare groot.

Maak kennis met traditioneel Naxos

Vakantie Naxos, CycladenNaxos heeft een oppervlakte van ca. 450 km² en is daarmee ongeveer drie keer zo groot als ons eigen Texel. Wil je het eiland ontdekken, en bijvoorbeeld kennismaken met traditioneel Naxos, dan raden we je aan een auto te huren.

  • Het bergdorp Apiranthos is gebouwd tegen de hellingen van de berg Fanari, op ca. 800 m hoog. Het autovrije dorpje nodigt uit tot een middag slenteren door de smalle steegjes met ongelijke trappen en pittoreske huisjes. Rondom het dorpsplein vind je leuke winkeltjes en traditionele cafés. En als je mazzel hebt spot je nog een inwoner in traditionele klederdracht.
  • Het afgelegen Chalkio, op ca. 15 km ten zuidoosten van Naxos-Stad, herbergt diverse mooie kerken, imposante herenhuizen en prachtige Venetiaanse torens. Zo vind je aan de rand van het dorp de 17e eeuwse toren van Barotsi. In het dorp kun je plaatsnemen bij een van de tavernes voor verrukkelijke gegrilde vleesgerechten, voor een sterke kop koffie ben je aan het goede adres in een van de kafeneions.
  • Filoti is een traditioneel dorp voor lekkerbekken. Het dorp, dat volgens de verhalen in de 17e eeuw is gesticht door immigranten uit Kreta, staan bekend om haar goede druiven, wijnen, olijven, olijfolie en zuivelproducten. Proef hier Arseniko, een lokale kaas die geproduceerd wordt van schapen- en geitenmelk. Bijzonder: met enige regelmaat lopen hier (nog) oude Griekse mannetjes met ezels van en naar de bakker.
Ben je in augustus op Naxos woon dan het volkfeest bij om de Heilige Moeder te eren. Dit gebeurt bij de 18e eeuwse kerk van de Heilige Moeder van Filiotissa in Filoti.

Nieuwsgierig geworden naar dit unieke eiland van de Cycladen? Bekijk ons voordelige aanbod naar Naxos.

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *