Costa de Prata: Tempeliers van Tomar

Costa de Prata, het beste van het westen van Portugal

Een relatief onontdekt, rustig stukje in Portugal is de westkust. Waar het noorden bekend staat om haar prachtige natuur en het zuiden om haar mooie baaien, heerlijke stranden en het bruisende Albufeira, weten maar weinig mensen de pluspunten van het westen van het Zuid-Europese land. Tijd om een deel hiervan, de Costa de Prata, onder de loep te nemen.

Costa de Prata in een vogelvlucht

De Costa de Prata is grofweg genomen het kustgebied tussen Porto en Lissabon. Doordat de regio, die ook wel de Zilverkust van Portugal wordt genoemd, nog niet zo bekend is onder toeristen kun je er een relatief rustige vakantie doorbrengen.

Het is ons overigens een raadsel waarom dit stukje westkust nog niet zo populair is. Ruime stranden, mooie natuur, bijzondere musea, historische steden, kloosters en schilderachtige plaatsjes: het is slechts een kleine greep uit wat de Costa de Prata te bieden heeft.

UNESCO Werelderfgoed in de Costa de Prata

Wist je dat er veertien bezienswaardigheden in Portugal zijn die op de UNESCO Werelderfgoedlijst voorkomen? Vijf van deze vind je in de Costa de Prata. Het kustgebied is dan ook zeker een aanrader voor cultuurliefhebbers.

Costa de Prata: klooster van BatalhaCa. 120 km ten noorden van Lissabon vind je het klooster van Santa Maria d’Alcobaça. Dit klooster werd in de 12e eeuw gesticht door Koning Alfonso I. Het formaat, de details en de materialen die zijn gebruikt hebben gezorgd voor de vermelding op de UNESCO Werelderfgoedlijst.Op ca. een half uur rijden vanaf dit klooster vind je een tweede klooster dat op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat, het Dominicaanse klooster van Batalha.

Meer in het binnenland, in de stad Tomar om precies te zijn vind je het Convent van Christus, welke heeft gezorgd voor een derde vermelding op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Het klooster is gebouwd door de Orde van de Tempeliers en daarna uitgebouwd door de Orde van Christus, de opvolgers van de Tempeliers in Portugal. Anno 2016 doet het klooster dienst als museum.

De Portugese studentenstad Coimbra beschikt over tal van bezienswaardigheden, waaronder het Universiteit van Coimbra. Deze universiteit, mét vermelding op de UNESCO Werelderfgoedlijst, is één van de oudste universiteiten van het land. Naast een enorme bibliotheek beschikt het terrein over een botanische tuin, een theater en een bioscoop. Ook leuk: het wetenschapsmuseum, Musea da Ciência. Op een interactieve en leerzame manier kom je meer te weten over de wetenschap.

En de vijfde vermelding op de UNESCO Werelderfgoedlijst? Dat is het sprookjesachtige Sintra, waar je o.a. bijzondere paleizen vindt.

Ondergronds genieten

Liefhebber van grotten? Breng dan zeker een bezoek aan het natuurpark Serra d’Aire e Candeeiros met bijzondere druipsteengrotten. Dankzij de mooie verlichting en tentoonstellingen kom je op een bijzondere manier meer te weten over deze bijzondere ondergrondse wereld. Liever boven de grond? Het natuurpark nodigt uit tot wandel- en mountainbiketochten.

Proef de Portugese sfeer

Costa de Prata: marktproductenBen je helemaal overdonderd geraakt door de grotten? Loop dan je spanning er even uit tijdens een wandeling over een van de markten van Costa de Prata. Je kunt er kleding en schoenen kopen, maar van gereedschap, vloerkleden, paardenzadels en (levende) dieren moet je ook niet gek opkijken.

Een markt met veelzijdig aanbod vind je in Malveira, ca. 100 km ten zuiden van Serra d’Aire e Candeeiros. Vooral de lokale bevolking brengt graag een bezoekje aan deze markt.

Costa de Prata biedt daarnaast tal van verschillende groenten-, fruit- en vismarkten, evenals rommel- en antiekmarkten en weekmarkten. Vraag bij de receptie van je hotel naar de markten in de omgeving en proef de Portugese sfeer.

En verder…

Naast de prachtige natuurparken en historische bezienswaardigheden die een vermelding op de UNESCO Werelderfgoedlijst hebben gekregen, biedt de westkust van Portugal meer.

  • In diverse musea in Caldas da Rainha kom je meer te weten over de geschiedenis van Caldas dat verwerkt is in Portugees keramiek. Denk hierbij aan de kleurrijke azulejos (tegeltjes).
  • Tussen Fátima en Torres Novas vind je een heel spoor (bijna 150 m lang) van pootafdrukken van dinosaurussen. Dankzij het pad langs deze Pedreira do Galinha kun je op een veilige manier, zonder deze prachtige vondst te beschadigen, het hele spoor volgen.
  • Een van de grootste badplaatsen van Portugal, Figueira da Foz, staat bekend om de lange en brede stranden.

Stedentrippen in Portugal

Dankzij de ligging van de Costa de Prata kun je jouw zonvakantie in dit deel van Portugal eenvoudig combineren met bijvoorbeeld een stedentrip naar Lissabon of Porto. Of wacht, waarom niet gewoon allebei als je een hotel in het midden zoekt?

Een veelzijdige vakantie in het westen van Portugal is binnen handbereik. Bekijk ons volledige, voordelige aanbod naar Costa de Prata en ontdek dit bijzondere kustgebied zelf! 

OVER DE AUTEUR

Anouk

Ik werk bij dé VakantieDiscounter als product specialist. Ik vind het heerlijk om te reizen en vervolgens mijn ervaringen te delen en (hopelijk) jullie te enthousiasmeren!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *