Stedentrip Coimbra, Portugal

Beleef een alternatieve Portugese stedentrip in Coimbra

Kun je Lissabon en Porto al van je lijstje afvinken, maar ben je eigenlijk nog lang niet klaar met de Portugese steden? Maak eens een alternatieve Portugese stedentrip naar de prachtige studentenstad Coimbra.

Coimbra (gelegen tussen Lissabon en Porto, iets meer in het binnenland) was in de middeleeuwen ruim 100 jaar de hoofdstad van Portugal. Helaas is de stad daarna naar de achtergrond verdwenen; Lissabon werd de hoofdstad en Porto werd door haar haven een belangrijke stad voor het land. Deze twee steden trekken daardoor anno 2016 enorm veel toeristen. Terecht, want het zijn mooie steden. Maar het is zo zonde dat Coimbra daarbij wordt vergeten. Deze stad heeft ook genoeg in huis! Kijk je mee naar de belangrijkste bezienswaardigheden?

Welkom in een geweldige universiteitsstad

Stedentrip Coimbra: Universiteit van CoimbraUniversidade de Coimbra speelt een belangrijke rol voor de stad. De universiteit is een van de oudste universiteiten van Europa en ook zeker de oudste universiteit van Portugal. Een vaste plek had de universiteit lang tijd niet; hij is meerdere keren heen en weer verhuisd tussen Lissabon en Coimbra. Sinds 1537 is deze definitief gevestigd in Coimbra.

De universiteit bestaat uit twee delen; de oorspronkelijke 13e eeuwse academie op het hogere gedeelte (Alta) en de gebouwen rond de straat Sofia in het lagere gedeelte (Sofia). Door de ligging tegen een heuvel heb je vanuit beide delen een prachtig uitzicht over de stad.

Vandaag de dag studeren er ruim 20.000 studenten aan de universiteit, verdeeld over meerdere faculteiten. Daarnaast beschikt de universiteit – die sinds kort op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat – over o.a. een enorme bibliotheek, botanische tuin, theater en een bioscoop. Binnen de muren vindt je daarnaast een wetenschapsmuseum, Museu da Ciência. Kom op een interactieve manier meer te weten over de wetenschap en bezoek diverse interessante voorstellingen.

Kathedraal Se Velha de Coimbra

Niet alleen de Universiteit van Coimbra is een must see, ook de Kathedraal Se Velha de Coimbra trekt jaarlijks duizenden bezoekers. En niet zonder reden! Het is de best bewaarde oude kathedraal uit de Romaanse periode.

De buitenkant ziet er uit als een kleine vesting met hoge muren en smalle ramen. Binnenin is vooral het hoofdaltaar prachtig. De vele graven in de Kathedraal bestaan uit de meest bijzondere beeldhouwkunst.

Stedentrip Coimbra, Hotel AstoriaOp ca. 500 m van de kathedraal vind je Hotel Astoria. Dit hotel is in 1926 gebouwd en heeft sindsdien niets van zijn oorspronkelijke charme verloren. De meeste bezienswaardigheden van de stad liggen ten oosten van de rivier de Mondego; precies waar dit centraal gelegen hotel ligt.

Stedentrip Coimbra: Klooster van Santa CruzMosteiro de Santa Cruz

Loop nadat je de Kathedraal Se Velha de Coimbra hebt bezocht door naar het klooster van Sanata Cruz, Mosteiro de Santa Cruz. Dit klooster werd door de eerste koning van Portugal, Afonso Henriques, omstreeks de 12e eeuw opgericht.

Sinds die tijd hebben er vele aanpassingen plaats gevonden, waardoor het uiterlijk steeds veranderde. Je ziet daarom ook verschillende bouwstijlen in dit klooster terug.

Vooral de voorgevel, de koningsgraven, de kloostergang en de schilderijen zijn enkele hoogtepunten van het klooster.

Museum Machado de Castro

In een voormalig paleis is sinds 1965 het Nationaal Museum Machado de Castro gevestigd, een kunstmuseum. Dit museum is vernoemd naar de beroemde Portugese beeldhouwer Joaquim Machado de Castro.

Het museum bestaat uit meerdere oude en nieuwe panden, waarvan het Cryptoporticus de meest bijzondere is. Deze overdekte galerij bevatkunstwerken uit de Romeinse tijd. Bewonder daarnaast prachtige beeldhouwkunst, keramiek, juwelen en schilderijen.

Ontspanning tijdens je stedentrip Coimbra

Na een actieve stadswandeling heb je wel even ontspanning verdiend. Bezoek het belangrijkste plein van Coimbra, Praça do Comercio. Aan dit plein vind je een aantal 17e en 18e eeuwse gebouwen en de St. Bartholomeus (São Bartolomeu) kerk. Plof neer op een terrasje en geniet van het uitzicht op deze bijzondere gebouwen onder het genot van een drankje.

Coimbra heeft niet voor niets als bijnaam studentenstad van Portugal gekregen en de plaatselijke horeca speelt hier dan ook graag op in. Je vindt dan ook veel gezellige clubs, bars, terrassen en restaurants in het centrum van Coimbra. Daarnaast vinden er regelmatig festivals plaats in de stad.

Stedentrip Coimbra: Botanische tuin Universiteit van CoimbraEven een frisse neus halen kan in de groene delen van Coimbra. De stad heeft diverse parken waar je even de drukte uit de stad kunt vermijden. Ook de botanische tuin van de universiteit wordt veelvuldig bezocht door toeristen, studenten en de overige inwoners van de stad.

Ook winkelen zorgt voor een flinke dosis ontspanning, in elk geval voor de meeste vrouwen. Coimbra beschikt over twee grote winkelcentra: Centro Comercial Dolce Vita en Forum Coimbra. Vooral in de warme zomermaanden is het hier heerlijk rondslenteren dankzij de airco. En mannen, terwijl de vrouwen met geld aan het smijten zijn, neem jij toch gewoon lekker plaats in de foodcourt en bestel je een verrukkelijke maaltijd?

Nog een reden om met je vrouw mee te gaan: Coimbra heeft een enorm groot voetbalstadion, Estádio Cidade de Coimbra. Als je slim bent sluit je een deal met je partner. Zij winkelen, jij binnenkijken in stadion waar naast voetbalwedstrijden ook andere sport- en culturele evenementen plaatsvinden.

Heb jij wel eens deze alternatieve stedentrip Coimbra gemaakt? Deel jouw ervaring met ons! 

Over de auteur

Anouk

Anouk werkt bij dé VakantieDiscounter als product specialist. Ze vindt het heerlijk om te reizen en vervolgens haar ervaringen te delen en (hopelijk) jullie te enthousiasmeren!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *