Vakantie Corsica

Corsica: maak kennis met Île de Beauté

Ondanks dat Corsica – ook wel Île de Beauté, eiland van de schoonheid, of Frankrijk in het klein, genoemd – bij Frankrijk hoort, is dit eiland in de Middellandse Zee totaal anders dan het beeld dat men doorgaans heeft bij Frankrijk.

Over Corsica

Vakantie CorsicaHoewel Corsica op slechts 80 km van de Italiaanse kust ligt en zelfs maar 12 km van het eiland Sardinië, hoort dit eiland toch echt bij Frankrijk. Op het eiland, dat een oppervlakte van 8.720 km² heeft en daarmee het op drie na grootste eiland in de Middellandse Zee is, wonen ca. 250.000 inwoners. Het grootste deel hiervan (50.000) woont in de hoofdstad Ajaccio.

Corsica kent tal van bezienswaardigheden en hoogtepunten, en we kunnen een hele lijst van redenen samenstellen waarom je dit eiland toch minimaal één keer in je leven bezocht zou moeten hebben. Om te voorkomen dat dit artikel een encyclopedie wordt, zetten we de highlights voor je op een rij. De rest mag je zelf ontdekken tijdens een vakantie op Corsica.

Corsica voor natuurliefhebbers

Vakantie Corsica, natuurpark ScandolaNatuurliefhebbers zijn aan het goede adres op Corsica. In het westen van het eiland vind je het Regionale Park van Corsica, waar het natuurreservaat Scandola in ligt. Het in december 1975 opgerichte park en reservaat staat sinds 1983 op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Verrassend? Nee, als je tijdens een vakantie Corsica kennis maakt met de prachtige, hoekige kliffen met grotten, de steile rotsen en de eilandjes voor de kust, zul je snappen waarom.

Andere must-sees voor natuurliefhebbers (en actieve vakantiegangers!) zijn de bergen Monte Cinto en Col de Bevalla. De eerste is met een hoogte van 2.706 m de hoogste berg van het eiland. Bij helder weer zou je vanaf deze hoogte zelfs Marseille & Rome moeten kunnen zien liggen. Col de Bavella is weliswaar iets minder hoog (ook nog 1.230 meter), maar het omliggende gebied is zonder twijfel bijzonder. Je vindt hier o.a. watervallen en de bekende Trou de la Bombe. Dit is een enorm gat in een rotswand.

Wandelend genieten van de natuur van Corsica? Op het eiland (in het Parc Naturel Régional de Corse) vind je een van de bekendste lange afstand routes van de wereld, de GR20. Geoefend moet je er wel voor zijn; het pad loopt dwars door het hooggebergte heen.

Corsica voor zon- en strandliefhebbers

Het voordeel van een eilandvakantie? Enorm veel kust met de daarbij behorende stranden. Op Corsica vind je aan de oostkust de mooiste stranden, in het bijzonder die bij Porto Vecchio: het Palombaggia strand. In de zomer kan het hier erg druk zijn, je doet er dan verstandig aan om naar het zuiden van het strand te gaan.

Het strand van Rondinara wordt gekenmerkt door een schelpvormige baai met zeegroen water en hagelwit zand. Ook de baaitjes bij Îles Lavezzi zijn een aanrader. Deze worden omgeven door rotsen die door erosie zijn ontstaan en daardoor lig je hier heerlijk beschut. Let wel op: deze baaitjes zijn alleen bereikbaar per boot vanuit Bonifacio.

Corsica voor cultuurliefhebbers

vakantie-corsica-bonifacioHet Filitosa park is een van de meest bezochte culturele bezienswaardigheden van Corsica. Het is gelegen op een heuvel in het Corse-du-Sud (Zuid-Corsica) en je vindt er 20 menhir standbeelden. Hoe oud ze precies zijn is niet met zekerheid vast te stellen, maar de meest precieze benadering zou zijn 3.300 voor Christus. In de menhirs, stenen zuilen, zijn mensen, harnassen en wapens gekerfd.

Cultuurliefhebbers kunnen ook terecht in de hoofdstad Ajaccio, welke tevens de geboorteplaats van de Franse keizer Napoleon is. Het middelpunt van de stad is de rotonde op Place Charles de Guille. Niet alleen komen hier twaalf belangrijke straten bij elkaar, je vindt hier ook het stadhuis en een museum over Napoleon. En als je dan toch in de geschiedenis van Napoleon duikt, breng dan ook een bezoekje aan zijn huis Casa Buonaparta en zijn standbeeld op Place Giraud.

Ook Bonifacio mag je niet overslaan tijdens een vakantie op Corsica. Dit plaatjes wordt omringd door steile rotswanden en gekenmerkt door smalle straatjes, vestingmuren en kleine huizen. Bezoek de gotische kerk uit de 13e eeuw, de Romaanse kerk met bijzondere klokkentoren en adem vooral de romantische sfeer in die er heerst. Laat je verwonderen door de mysterieuze uithollingen in de rotswanden, waarvan niemand weet hoe ze zijn ontstaan.

Corsica voor culinaire genieters

Bourgondiërs zijn ook op Corsica – net als in de rest van Frankrijk – aan het goede adres. De keuken in Corsica is gevarieerd en werd beïnvloed door de Fransen, Spanjaarden, Italianen en zelfs Noord-Afrikanen. Specialiteiten die je veelvuldig zult aantreffen tijdens je vakantie zijn gerookt varkensvlees (Lonzo) en (schapen)kaas. Vis mag natuurlijk niet ontbreken op dit eiland en als je een wijnliefhebber bent probeer dan Muscat du Cap Corse. De druiven hiervan worden geteeld op het meest noordelijke punt van het eiland, het gelijknamige Cap Corse.

Waar verblijf je tijdens een vakantie op Corsica?

vakantie-corsica Residence Club Odalys Sognu di MareOp Corsica vind je geen honderden accommodaties, maar de hotels, bungalows en campings die er zijn, zijn wel bijna allemaal even bijzonder. Met name door de natuurrijke omgeving. We selecteerden onze meest populaire accommodaties voor een vakantie Corsica:

  • Residence Club Odalys Sognu Di Mare heeft alles in huis voor een geslaagde (familie)vakantie op Corsica. Het complex biedt twee zwembaden in een groene tuin, een ligging nabij het strand en het gezellige Porto Vecchio en ruime appartementen.
  • Net zoals op veel Franse bestemmingen is kamperen ook op Corsica erg populair. Een van onze meest geboekte campings op Corsica is Club Pineto. Deze camping heeft een zwembad direct aan het strand en beschikt over mini- en kinderclubs voor elke leeftijd. Vervelen is geen optie dankzij de uitgebreide sportfaciliteiten.

De beste reistijd voor Corsica

Net als andere delen van Frankrijk heeft Corsica een Mediterraans klimaat, welke zorgt voor droge zomers en milde winters. De herfst en lente zijn met name populair onder wandelaars en actieve vakantiegangers; het is dan gemiddeld 15 °C. In de zomermaanden is het gemiddeld 27 °C.

Zeg… wanneer vertrek je? Bekijk alle aanbiedingen naar Corsica.

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *