Weekendje Maastricht: ultieme adresjes

De ultieme adresjes voor een weekendje Maastricht

Mestreech, zoals de Maastrichtenaren hun stad zo liefdevol noemen, is een stad die gelijk staat aan een gezellig weekendje weg. Gezellig met dank aan het lekkere eten, de gastvrije Limburgers en het grote winkelaanbod. Welke restaurants en winkels je niet mag missen tijdens een weekendje weg? We maakten een selectie!

De leukste winkels in Maastricht

Verhoog de limiet van je creditcard maar vast; tijdens een weekendje Maastricht kun je eindeloos winkelen. De vele straatjes in het historische centrum (die kriskras door elkaar lopen) en de opkomende wijk Wyck herbergen leuke boetiekjes en chique modehuizen. Voor deze laatste dien je zeker een kijkje te nemen in het Stokstaartkwartier, dat al uit de Romeinse tijd stamt.

Weekendje Maastricht, boekhandelWinkels waar je zeker even een kijkje moet nemen als je dan toch een weekendje Maastricht boekt?

 • The bookshop from heaven. Die term begrijp je pas als je voor Boekhandel Dominicanen staat. Deze boekhandel is namelijk gevestigd in de eeuwenoude Dominicanenkerk in het hartje van de stad. Prachtige plafondschilderingen steken mooi af tegen de lange rijen boeken.
 • Waar je het best slaagt voor vrouwenkleding? Ongetwijfeld bij Stijl Maastricht, welke je in het historische hart vindt.
 • Dol op hebbedingetjes en originele cadeautjes? Breng een bezoek aan New Nieuw Neu in Wyck. Het is onmogelijk om zonder één of meerdere aankopen de winkel te verlaten.
 • Het hart van elke wolliefhebbers slaat minstens 10x over bij het betreden van Wol Wolle Wool. Rijen vol met felgekleurde bolletjes wol die, zelfs als je geen breifan bent, schreeuwen om gekocht te worden.
 • Sjiek Kookpunt is dé winkel voor liefhebbers van Italiaans eten. Hier koop je o.a. olijfolie, verse pasta, wijnen en huisgemaakte dressings.
 • Bezoek BLOOMBAR op je laatste dag in Maastricht. Je plukt zelf de bloemen van een binnenmuur die je samen met een bloemstylist omtovert tot een mooi boeket voor thuis.

De leukste plekken voor een hapje & drankje

Hét hart van Maastricht is het Vrijthof, een plein midden in de binnenstad waar een schat aan cafés, restaurants en terrasjes aan zijn gevestigd.

Een ander geliefd, en misschien nog wel gezelliger plein, is het Onze-Lieve-Vrouweplein. Geniet in de schaduw van de lindebomen zelfs op de warmste zomerdagen van een fijne maaltijd of een verkoelend drankje!

En ook door de rest van de stad zijn de leukste eet- en drinkgelegenheden verspreid. Tijd om onze favorieten op een rij te zetten:

 • Traditionele Limburgse vlaai proeven? Midden in het centrum vind je de Bisschopsmolen. In deze oude en nog steeds draaiende watermolen wordt op ambachtelijke wijze broden én vlaaien gebakken.
 • Stadscafé Lure ligt net buiten het stadshart. In dit café geniet je ietwat rustiger én tussen de locals van een lunch óf typische avondmaal. Wat dacht je van echt Maastrichts zuurvlees?
 • In de zomer is ’t Bassin, de oude binnenhaven van Maastricht, dé plek om te genieten van een diner. Met uitzicht op max. 70 boten kun je hier aanschuiven op een van de terrasjes. Voor een decadent en goddelijk diner ga je naar Harbour Club.
 • All time favourite blijft Café Sjiek, een mateloos populaire bruine kroeg nabij de stadspoort. Reserveren is niet mogelijk; wie het eerst komt, wie het eerst maalt. Ondertussen geniet je van een drankje aan de bar of bij goed weer op het terras.
 • Een lange nacht doorgaan? Aan de Markt (het stadsplein dat haar naam dankt aan de wekelijkse stadsmarkt) vind je een aantal leuke uitgaansgelegenheden waar je ook na 02.00 uur (de gebruikelijke sluitingstijd in Maastricht) een biertje kunt drinken.

Toch een beetje cultuur snuiven?

Wil je naast enorm veel gezelligheid ook nog wat bezienswaardigheden bezoeken en cultuur snuiven? Ook dan zit je goed tijdens een weekendje Maastricht: de Zuid-Limburgse stad kent een lange historie. Maastricht is ruim 2.000 jaar geleden gesticht door de Romeinen en is daarmee één van de oudste steden van Nederland. Met recht dus een stad met geschiedenis!

Voor een bijzonder stukje uit de historie van de stad, bekijk je de stadsomwalling. In 1229 verkreeg Maastricht stadsrechten en daarmee ook het recht om een stadsmuur te bouwen. Daar maakte de stad gretig gebruik van en eind 14e eeuw kwam er een tweede ommuring, omdat de eerste te smal bleek. Je kunt niet meer de hele muur bewonderen, maar een wandeling brengt je wel langs de delen die nog intact zijn gebleven.

Weekendje Maastricht; bezienswaardighedenAndere bezienswaardigheden die je niet mag missen tijdens een weekendje Maastricht?

 • De Sint-Servaasbasiliek, aan het bekende én gezellige Vrijthof, is gebouwd op het graf van Sint Servaas, de eerste bisschop van Maastricht. De buitenkant is al indrukwekkend en dan heb je de binnenkant nog niet eens gezien. Prachtige ramen, orgels en klokken!
 • In Museumkelder Derlon (in het gelijknamige hotel in de Plankstraat) kun je Romeinse overblijfselen bewonderen, waaronder een stukje Romeinse weg en de resten van de oude stadsmuur en -poort.
 • Wist je dat je in Maastricht de oudste stadspoort van Nederland vindt? De Helpoort stamt uit 1229 en is een van de poorten van de oorspronkelijke stadsmuren. Anno 2016 worden er exposities gehouden in de Helpoort.
 • Niet in het stadscentrum, maar zeker de moeite waard; Fort Sint Pieter, een fort uit 1701 op de Sint Pietersberg dat bescherming bood aan de stad. Nu kun je er d.m.v. exposities meer te weten komen over de stad. Bezoek ook de mergelgrotten in de Sint Pietersberg. Wist je dat Napoleon ooit door deze wirwar van ondergrondse gangen liep?
 • Een plaatje van buiten én van binnen, dat is de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek aan de rand van het gelijknamige plein. Verwonderlijk is het niet dat deze middeleeuwse Romaanse kruisbasiliek op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat.

Ben jij enthousiast geworden en wil je een weekendje Maastricht boeken? Bekijk ons volledige aanbod & boek snel. Dan horen we na afloop graag jouw favoriete adresjes.

Fotografie: pavel dudek | Shutterstock.com (beeld boekhandel)

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *