Doen in Maastricht

Wat te doen in Maastricht? Limburg op z’n best!

We vluchten graag naar Barcelona, Rome en Valencia om een weekendje te ontspannen, maar waarom niet in eigen land? Maastricht biedt genoeg mogelijkheden. We zetten de leukste dingen om te doen in de Zuid-Limburgse stad voor je op een rij.

1. Shoppen in het Stokstaartkwartier

Maastricht op zijn mooist, zo zou je het Stokstraatkwartier kunnen omschrijven. Deze buurt stamt uit de Romeinse tijd en heeft daarom een historische uitstraling. Kijk om je heen, snuif de mondaine sfeer op en vergaap je aan de prachtige oude gevels en etalages van luxe boetieks, juweliers en antiquairs. Hier winkelt de crème de la crème van de stad. Hoewel het voornamelijk windowshopping zal worden voor de gemiddelde Nederlander is het zeker een aanrader.

2. Taart eten bij TaarT

Vraag de gemiddelde Maastrichtenaar waar je taart moet eten en je wordt gecorrigeerd; het is vlaai. En dat eet je het beste bij de welbekende Bisschopsmolen. Midden in het centrum vind je deze oudste draaiende watermolen van Nederland. Het herbergt een ambachtelijke bakkerij waar je vlaai kunt eten en workshops kunt volgen.

Maar een beetje toeristisch en druk is het wel. Dat is anders in TaarT, waar je het gevoel krijgt dat je in je oma’s huiskamer bent binnengestapt. Hier kun je ontbijten, lunchen, high tea-en en… de lekkerste taarten bestellen!

3. Slapen in het Kruisherenhotel Maastricht

Doen in Maastricht, KruisherenhotelHet meest bijzondere hotel in Maastricht is zonder twijfel het Kruisherenhotel Maastricht, uiteraard te boeken via ons.

Je zou het van de buitenkant niet verwachten, maar binnen de muren van dit 15e eeuwse Kruisherenklooster vind je een verrassend mooi designhotel. Uniek is dat de oude details naadloos overlopen in moderne elementen. Knap staaltje kunst van de ontwerpers!

4. Maak een stadswandeling

Hoewel Maastricht vooral een gezellige stad is, betekent dat niet dat je er geen historie terugvindt. Integendeel. De stad herbergt een aantal bijzonder mooie kerken en basilieken (wat dacht je van de Onze Lieve Vrouwe basiliek?) en een deel van de oude stadsmuren staat nog overeind.

Verblijf je kort in Maastricht en wil je zoveel mogelijk van de stad zien, maak dan een stadswandeling onder leiding van een gids die je eindeloos veel verhalen kan vertellen. Je kunt deze boeken via VVV Maastricht. Zij hebben overigens ook plattegronden met stadswandeling voor zij die graag zelfstandig willen rondlopen.

5. De wijk Wyck ontdekken

Doen in Maastricht, WyckMaastricht wordt van noord naar zuid in tweeën gedeeld door de rivier de Maas. Waar veel mensen zich maar aan één kant van de oever begeven (daar waar je het historische stadscentrum vindt), loont het zeker de moeite om via de Sint Servaasbrug de Maas over te steken.

Aan de overkant vind je namelijk de wijk Wyck, een opkomende en bovenal heel gezellige wijk. Je vindt er talloze restaurantjes en barretjes, maar ook shopliefhebbers zijn hier aan het goede adres. Verwacht geen grote modeketens; het zijn voornamelijk kleine boetiekjes. Aanraders zijn de Wycker Brugstraat, Stationstraat en Rechtstraat. En loop vooral terug naar de stad via de Hoge Brug. Dan heb je een mooi uitzicht over de stad.

6. Dineren in ’t Bassin

Hoewel het oude stadscentrum van Maastricht tal van leuke restaurantjes kent – waaronder het meest bekende restaurant Café Sjiek – vind je buiten de bekende straten en pleinen ook nog ’t Bassin.

Deze oude binnenhaven van Maastricht staat bekend om de horecagelegenheden die gevestigd zijn in oude gewelven. Aan de kade kunnen zeventig boten aanmeren en in de zomer is het op de terrasjes een gezelligheid van jewelste.


Een avondje op chique? Reserveer bij Harbour Club. Deze wine & dine gelegenheid, zoals ze het zelf noemen, staat bekend om o.a. de goede surf & turf en bijpassende wijnen.

7. Neem een kijkje in ondergronds Maastricht

Doen in maastricht, mergelgrottenBoven de grond, in het stadscentrum, is Maastricht levendig. Maar in de Sint Pietersberg ondergronds is het leeg en koud. Toch is het de moeite waard om ondergronds af te dalen en een kijkje te nemen in ondergronds Maastricht.

In de Sint Pietersberg ontstond, door het werk van de blokbrekers, een gangenstelsel van maar liefst 20.000 gangen met een totale lengte van 20 km. Door de komst van de ENCI (Eerste Nederlandse Cement Industrie) is zo’n twee derde verloren gegaan, maar je kunt tijdens een rondleiding nog steeds wandelen door de resterende grotten.
Meer informatie? Kijk op www.maastrichtunderground.nl.

Ben jij enthousiast geworden? Bekijk ons volledige aanbod naar Maastricht.

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

One thought on “Wat te doen in Maastricht? Limburg op z’n best!

  1. Dankjewel voor dit artikel over uitgaan in Maastricht. Er zijn in Maastricht prachtige pleintjes waar je hartstikke gezellig een drankje kunt drinken en een bitterbal kunt eten. Een leuke stadwandeling is een hartstikke goede suggestie. Er is zoveel te zien in Maastricht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *