Tips stedentrip Rome zomer

Zo overleef je de zomer in Rome!

Is de zomer te warm voor een Zuid-Europese stedentrip? Niet als het aan onze vakantiegangers ligt. Uit onderzoek blijkt dat Rome nog steeds all time favorite is als het gaat om een stedentrip in de zomermaanden. Reis jij de komende tijd ook af naar de Italiaanse stad? Met deze tips houd je het hoofd koel en overleef je de zomer in Rome

Hoewel Rome nog lang niet zo zuidelijk ligt als bijv. Spaanse tegenhangers Valencia en Sevilla kunnen de temperaturen er in de zomer flink oplopen. In de maanden juli en augustus stijgt het kwik gerust boven de 30 °C en in september is dit nog ruim 25 °C. Als een gek door de stad sjezen is dan niet de beste optie. Wat wel een goed idee is? Dat lees je in dit artikel.

Drink genoeg water

Tips stedentrip Rome zomerRome is de fonteinenhoofdstad van de wereld. Het precieze aantal moeten we je schuldig blijven, maar volgens historicus Willy Pocino vind je er zo’n 1.500 in Rome. De meest bekende is zonder twijfel de Trevifontein, maar pootjebaden en afkoelen, wordt hier niet zo gewaardeerd. En dus hebben we een andere optie van je.

Verspreid door het oude centrum vind je 200 nasoni. Dit zijn drinkfonteintjes die hun naam aan de tuit te danken hebben; deze lijken als je goed kijkt op een grote neus. Grote neuzen die de hele dag voor de nodige verkoeling zorgen, want je kunt hier gratis water tappen.

Niets belangrijker dan op een warme dag genoeg vocht binnen krijgen. En dan is water de beste optie. Alcohol kan je beter laten staan tot in de avonduren, als de temperatuur langzaam daalt.

Liever niets doen

Tips stedentrip Rome zomer: straatjesDolce far niente; zoals de Italianen zouden zeggen. We begrijpen het heel goed als je in Rome – zeker als het je eerste keer in de stad is – zoveel mogelijk highlights wilt zien. Maar met 30+ graden op de thermometer is dit geen aanrader. Beter pas je je tempo dan aan aan de Italianen.

Slenter door de schaduwrijke straatjes, drink een espresso (een glaasje water krijg je er vaak al gratis bij!) en neem het echte leven in je op. Misschien zit daar nog wel meer charme in dan in van hoogtepunt naar hoogtepunt razen.

Toch het Colosseum, het Pantheon en de Spaanse Trappen zien? Ga vroeg op pad voor deze bezienswaardigheden. Dan is de stad nog op z’n koelst! Tussen 12.00 en 15.00 uur doe je dan gewoon mee met de lokale siësta (nee, die hebben ze niet alleen in Spanje).

Schaduwrijke plekken waar we graag komen

Tips stedentrip Rome zomer: Villa Borghese Die siësta kan je doorbrengen op een terrasje, maar nog fijner is om een schaduwrijke plek te zoeken waar je even een boekje kan lezen of je ogen kan sluiten. Zoals in het bekende stadspark Villa Borghese.

Dit park – met een oppervlakte van maar liefst 80 hectare – heeft een lange geschiedenis die teruggaat tot in de 16e eeuw. Waar het toen nog in particuliere handen was, is het sinds het begin van de 20e eeuw in handen van de gemeente én toegankelijk voor publiek. Naast een boekje lezen of een powernap doen in de schaduw, kun je er dobberen in een roeibootje of een bezoek brengen aan de dierentuin van Rome.

Schaduw en afkoeling vind je ook in een van de vele musea die Rome rijk is. Bezoek bijv. Vaticaanstad met de Sixtijnse kapel. Of ga voor een verkoelingsmomentje in een van de veel kerken.

Nog meer tips om de zomer in Rome te overleven

  • Ice ice baby! Italië staat bekend om haar geweldige ijs en in Rome vind je nog net niet op elke hoek van de straat een gelateria. Op elke plek een andere smaak dan maar…?
  • Heb jij bij warm weer minder trek? Blijf toch eten! Je kunt dan kiezen voor lichte maaltijden. Onze favorieten; gerechten met meloen en tomaat. Krijg je meteen weer een extra dosis vocht binnen.
  • In de zomer openen diverse bekende bezienswaardigheden hun deuren tijdens de avonduren. Overdag chillen, ’s avonds actiever. Dit geldt o.a. voor diverse musea in Vaticaanstad, het Colosseum en de Engelenburcht. Check vooraf de websites van de bezienswaardigheden die je wilt bezoeken voor actuele informatie.
  • Zorg dat je de stad echt te voet ontdekt, want in de bussen kan het flink plakkerig zijn. En te voet zie je ook nog eens het meest. Het is dan wel een must dat je zo veel mogelijk de schaduwrijke straatjes uitzoekt.

Last but not least: hotel met zwembad

Tips stedentrip Rome zomer: hotelsTijdens een gemiddelde stedentrip hijs je je misschien niet eens in een badpak of zwembroek. Maar als je te maken krijgt met warme zomers in Rome, is dit misschien wel juist wat je wilt. Bereid je goed voor en boek een hotel met zwembad. Wij hebben wel wat suggesties voor je:

  • De meeste hotels met zwembad bevinden zich ver buiten het centrum van Rome. Dat geldt echter niet voor H10 Roma Citta. Dit moderne stadshotel met zwembad op het dakterras ligt aan de oevers van de Tiber. Een half uurtje met de bus en je staat bij het Colosseum.
  • Wil jij dagen in de stad afwisselen met relaxen op een fijn en luxe oord? A. Rome Lifestyle it is! Dit hotel biedt naast een zwembad ook nog eens wellnessfaciliteiten, een restaurant en skybar.
  • Zon & stad combineer je eenvoudig tijdens een verblijf in Flaminio Village. Dit vakantiepark – met uiteraard een zwembad – ligt in een groene en heuvelachtige omgeving en biedt fijne stacaravans.

Zo… helemaal klaar voor jouw zomerse stedentripje naar Rome. We wensen je veel plezier!

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *