vakantie Montenegro tips

Op vakantie naar Montenegro? Check deze tips voor beginners!

Ga jij binnenkort (voor de eerste keer) op vakantie naar Montenegro? Met deze tips weet je in no time alles over deze bijzondere bestemming. Je krijgt daarnaast handige links naar nog meer informatie. Zo ga je goed voorbereid op pad!

Je kunt onvoorbereid vertrekken en dan heb je nog een geweldige vakantie. Je haalt er echter het maximale uit als je je een beetje inleest. Check deze Montenegro-tips bijvoorbeeld. Je weet na het lezen van dit artikel precies waar je moet zijn, wat je er kunt doen en wat je niet mag missen. Als bonus geven we ook nog eens fijne hoteltips.

Waar ligt Montenegro?

Montenegro behoort tot de Balkan, een schiereiland in het zuiden van Europa. Het grenst aan diverse andere Balkan-landen, waaronder Albanië, Servië en by far de bekendste, Kroatië. Aan de westkant grenst Montenegro aan het water, om precies te zijn de Adriatische Zee. Vanwege deze ligging leent Montenegro zich prima voor een zon, zee & strand-vakantie.

De ligging maakt ook dat je maar een korte reistijd in het verschiet hebt. Wanneer je met het vliegtuig naar Montenegro reist, ben je ca. 2 tot 2,5 uur onderweg.

Waar staat Montenegro bekend om?

Toerisme en Montenegro; het is nog relatief nieuw. Lange tijd was het onderdeel van Joegoslavië, later van Servië en Montenegro en pas in 2006 werd het helemaal onafhankelijk. Sindsdien wordt er goed geïnvesteerd in voorzieningen voor toeristen en inmiddels is het de belangrijkste inkomstenbron van de inwoners.

Rustig is het land zonder meer te noemen! Het heeft een oppervlakte van ca. 14.000 km². Dat mag dan ca. 3x zo klein als Nederland zijn, er wonen wel maar 600.000 mensen. Waarvan zo’n 200.000 in de hoofdstad. Daarbuiten vind je vooral veel natuurgebieden en gemoedelijke badplaatsen. Het meest levendige stukje Montenegro is de badplaats Budva.

Om er nog wat cijfers tegenaan te gooien; je kunt rekenen op ca. 260 dagen zon per jaar en je vindt er maar liefst 300 km aan kust en meer dan 100 kiezel-/zandstranden en tal van baaien en eilandjes. Een zonovergoten vakantie is dus binnen handbereik!

Ontdekken waar Montenegro nog meer bekend om staat?Bekijk ons aanbod

Vakantie Montenegro tips

Is Montenegro duur?

Nee! Hier kunnen we heel duidelijk zijn; het prijsniveau in Montenegro ligt, net als in veel andere Balkan-landen, aanzienlijk lager dan in Nederland. Voor een biertje betaal je € 2,- tot € 3,- en frisdrank is zelfs nog goedkoper. Dit is te danken aan het feit dat de inkomens hier echt laag liggen en het natuurlijk ook voor de locals zelf betaalbaar moet blijven.

Extra pluspunt: ook de vakanties naar Montenegro zijn goedkoper dan bijv. naar landen als Spanje en Italië. De hotels zijn er doorgaans wel iets minder luxe en all inclusive formules zijn vaak minder uitgebreid. Maar als eten zo goedkoop is, wil je dan niet lekker elke dag in een ander restaurantje uit eten…?

Waar verblijf je in Montenegro?

Grote kans dat je als vakantieganger terecht komt aan de Budva Rivièra. De meeste hotels (ook in ons aanbod) én stranden bevinden zich in dit kustgebied.

Het hart van het kustgebied is – en je ziet het eigenlijk al terug in de naam van de regio – Budva. Hier vind je ook het gros van alle hotels én de meeste levendigheid. In het oude centrum (Stari Grad) vind je charmante straatjes, Venetiaanse gebouwen en smalle steegjes.

Het nieuwe deel – dat direct aansluit op het oude deel – wordt gekenmerkt door een gezellige boulevard en uitgestrekt zandstrand. Ligbedjes en parasols zijn beschikbaar voor een ontspannen dagje en er worden diverse watersporten aangeboden.

Aan de Budva Rivièra heb je overigens de keuze uit meer badplaatsen. Ga naar het mondaine Becici of boek een familievriendelijke vakantie in Petrovac. En voor luxe verlaat je dit gebied en kies je voor Tivat.

Meer informatie over de badplaatsen in Montenegro

Vakantie Montenegro tips, verblijven

Zien & doen in Montenegro: de ultieme tips

Budva hebben we hierboven al uitgelicht en hoewel het een belangrijke must-see van het eiland is, is het zeker niet de enige. Sterker nog; als je naar onze persoonlijke favorieten vraagt, staat Kotor nog hoger op het lijstje. Hier móet je een dagtrip naar toe maken.

Waarom? Kotor (door de Montenegrijnen zelf Boka Kotorska genoemd) heeft niet alleen een bijzondere ligging (middenin de baai van Kotor), binnen de stadsmuren vind je een oude vesting. Hier waan je je met dank aan de prachtige gebouwen in de middeleeuwen. Met dank aan UNESCO trouwens! Door een vermelding op hun Werelderfgoedlijst werd het stadje na een flinke aardbeving in 1979 in ere hersteld.

Wat je tijdens een vakantie in Montenegro – naast bovengenoemde parel – nog meer niet mag missen? We geven je nog enkele tips:

  • Van de totale oppervlakte van Montenegro (14.000 km²) is slechts 1,5% water. Dit lijkt misschien weinig, maar door de ligging aan de Adriatische Zee wordt het land omgeven door enorm veel water. Dit biedt genoeg mogelijkheden voor boottochtjes. Bekijk de Budva Rivièra vanaf het water en leg aan bij kleine baaitjes. Óf geniet vanaf het water van de natuurpracht van het Meer van Skadar.
  • Zijn cultuur snuiven en boottochtjes maken voor jou niet uitdagend genoeg? Reis af naar de Tara Canyon. Dit is een van de diepste kloven ter wereld. Onderaan de canyon vind je ruige wateren die zich prima lenen voor een middagje raften. Ook voor beginners, want het is ook niet zo wild dat het gevaarlijk wordt.
  • Mocht je een bezoek brengen aan Kotor zorg dan dat je dit doet per boot vanaf het eerdergenoemde Tivat. Je krijgt een prachtig zicht over de baai en stopt onderweg ook nog bij het schattige Perast en het eilandje Our Lady of the Rocks. Wie geen zeemansbenen heeft, kan per auto of (excursie)bus naar Kotor afreizen.

Lees meer over Kotor

Vakantie Montenegro tips, Kotor

Een woordje Montenegrijns

Hoewel je met Engels in Montenegro best uit de voeten kan, dien je dit zeker niet als vanzelfsprekend te beschouwen. Het is met name de jongere generatie die een aardig woordje Engels kan, de middelbare en oudere inwoners komen iets minder ver.

Gelukkig kom je met een glimlach en handen- en voetenwerk een aardig eindje. Nog makkelijker is het om vooraf vast een paar woordjes Servisch (de officiële taal van Montenegro) te leren. We helpen je op weg met een beetje Montenegrijns voor beginners:

  • Dank je wel! – Hvala vam!
  • Hallo – Zdravo
  • Goedendag – Dobar dan
  • Goedenavond – Dobro veče
  • Mag ik de rekening? – Mogu li dobiti račun?

Niet alleen leuk om een woordje Montenegrijns te kunnen spreken, de inwoners zullen het ook meer dan waarderen dat je er moeite voor doet.

Wat is de beste reistijd?

In de winter is er veel regen en kan het op sommige plaatsen vriezen. Je kunt het je haast niet voorstellen als je het zomerse beeld van Montenegro voor ogen hebt, maar de inwoners gaan in deze periode echt graag wintersporten. Met de bergen in het binnenland is daar ook de mogelijkheid voor!

Grote kans dat jij niet gaat voor een wintersport, maar wilt chillen aan het strand en op terrasjes. Gelukkig kent Montenegro warme zomers met veel zon. En ook in de aanloop daarnaartoe (mei en juni) is het al heel aangenaam weer. Mei en juni zijn qua natuur ook nog eens prachtig; alles staat dan in bloei.

Dit gecombineerd tippen wij de periode van ca. mei tot oktober als beste reistijd voor Montenegro. Dit is overigens direct de periode waarin wij reizen naar het prachtige Balkan-land aanbieden.

De leukste hotels in Montenegro

Montenegro herbergt een ruim aanbod aan hotels, van stijlvolle pareltjes tot budgetvriendelijke complexen. We tippen de favorieten van onze reizigers:

  • Gemoedelijkheid & kleinschaligheid: dat vind je bij Hotel Max Prestige. Het hotel (met o.a. een buitenbad, sauna en restaurant) is gevestigd op een rustige locatie in Budva, maar je loopt wél in een klein kwartiertje naar het strand.
  • In het familievriendelijke Petrovac ligt het moderne en sfeervolle Hotel Castellastva, dat een mediterrane inrichting heeft. Het hoofdstrand ligt op een steenworp afstand en een tweede strand – het prachtige Lucice Beach – ligt eveneens op loopafstand.
  • Voor een flinke dosis luxe geven we Avala Resort & Villas als ultieme Montenegro-tip. Dit hotel kijkt uit over het gemoedelijke stadsstrand en het oude centrum van Budva. Je hebt er twee zwembaden tot je beschikking, evenals twee restaurants. En ook de wellnessmogelijkheden zijn een pluspunt van dit pareltje.
  • Palmon Bay Hotel & Spa heeft een geweldige ligging aan de Adriatische Zee, je kunt er goddelijke vis eten én het beschikt ook nog eens over tal van ontspanningsfaciliteiten. Het strand ligt voor de deur!
  • Een relaxte sfeer, een groot buitenbad met uitzicht op zee, ligging aan het strand en wellnessfaciliteiten; Eurostars Queen of Montenegro in de populaire badplaats Becici biedt alles voor een ontspannen zonvakantie in Montenegro.

Vakantie Montenegro tips, hotels

Meer tips voor een vakantie in Montenegro

Tot slot; nog een aantal extra Montenegro-tips om alles uit jouw vakantie te halen:

  • Bijzonder; hoewel Montenegro geen onderdeel is van de EU wordt hier wel gewoon betaald met de euro. Wel zo gemakkelijk! Houd er rekening mee dat hierdoor de lokale prijzen wel iets hoger liggen. Gelukkig nog wel altijd aanzienlijk lager dan we in Nederland gewend zijn.
  • Ter plaatse worden veelal excursies aangeboden om het land te ontdekken, maar je kunt ook een auto huren voor meer vrijheid. Om het je makkelijk te maken, kan dit bij jouw boeking via ons direct. Wel zo vertrouwd!
  • Onze reizen naar Montenegro worden via diverse aankomstluchthavens aangeboden, met elk hun eigen transfertijd. De dichtstbijzijnde luchthaven, die van Tivat, ligt op ca. een half uur rijden van de Budva Rivièra. Vanaf de luchthaven in hoofdstad Podgorica ben je ca. een uur onderweg. Je kunt in een uitzonderlijk geval zelfs landen in Dubrovnik, een stad in het zuiden van buurland Kroatië. Dan bedraagt de transfertijd ca. 2 uur. Laat je overigens niet door deze transfertijd leiden; je ziet dit ook vaak terug in de prijs!
  • Je kan naar Montenegro afreizen met een paspoort of ID-kaart. Houd er rekening mee dat deze na vertrek uit het land nog minimaal 6 maanden geldig dient te zijn. Een visum is hierbij niet nodig voor een vakantie, alleen als je langere tijd naar het land gaat.*
We kunnen je nog eindeloos veel tips geven voor een vakantie in Montenegro. Simpelweg omdat het land best wat verschilt van de bekende Europese landen. We verwijzen je voor deze tips graag door naar onze praktische informatie over Montenegro.

Zie jij door onze tips een Montenegro-vakantie helemaal zitten? Dan rest je alleen nog een vakantie uit te zoeken of – als je dat al hebt gedaan – jouw koffer in te pakken. We wensen je veel plezier!

* Deze regel geldt op het moment van schrijven. Paspoortregels kunnen aan verandering onderhevig zijn. We raden je aan dit altijd nog te checken voor vertrek.

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *