Santa Ponsa, Mallorca

Ga je mee sunsnacken in Santa Ponsa?

Met dank aan het strand en de ligging – op nog geen 25 km van de culturele hoofdstad Palma de Mallorca – is Santa Ponsa al enkele decennia een populaire vakantiebestemming. Maar wat biedt de badplaats op Mallorca nu eigenlijk? We namen een kijkje voor je!

De geschiedenis van Santa Ponsa

Wie een bezoek brengt aan Santa Ponsa (ook wel Santa Ponça genoemd) zal het misschien niet direct zien, maar de plaats speelde een belangrijke rol in de geschiedenis van Mallorca. In de 13e eeuw was dit de plek waar Jacobus I van Aragón aan land ging om de strijd aan te gaan met de Moren en het eiland terug te veroveren.

Je vindt hier in Santa Ponsa nog wel herinneringen aan. Zo staat er in de haven een gedenkteken en wordt de verovering elk jaar in september groots gevierd tijdens het festival Rei en Jaume.

Sunsnacken aan het strand

Santa Ponsa, MallorcaFeitelijk draait alles in het voormalige vissersdorpje – net als in veel andere badplaatsen op Mallorca – om het strand. Of moeten we zeggen stranden? Feitelijk bestaat het namelijk uit drie delen; het strand van Santa Ponsa, het Cala Blanca-strand en het Calo de Pallicer-strand.

De eerste twee stranden richten zich met name op toeristen en dat zie je terug in de aanwezige faciliteiten in de vorm van strandwachten, douches en toiletten, ligbedjes en parasols en enkele terrasjes. Op het Santa Ponsa-deel zijn er speeltoestellen en extra fijn; het strand loopt langzaam af in zee.

Minder faciliteiten vind je op het Calo de Pallicer-strand. Dit schelpenstrand nodigt vooral uit tot een wandeling. Neem dan ook even een kijkje bij de haven met luxe jachten.

Wat is er nog meer te beleven in Santa Ponsa?

Santa Ponsa, MallorcaWie het strandhangen even zat is, kan een kijkje nemen in de jachthaven en spontaan besluiten om op een boot te stappen om de omgeving te ontdekken. Of een balletje slaan. Want in de directe omgeving zijn enkele golfbanen te vinden.

Watersporten worden er ook in overvloed aangeboden overigens. Maak een tochtje op de bekende bananenboot en kijk wie het langst kan blijven zitten. Ga als echte daredevil parasailen of kies voor een wat rustigere activiteit en huur een waterfiets. Er is tevens een duikschool in Santa Ponsa.

Het centrum – dat eigenlijk meer één lange boulevard is – is daarnaast helemaal ingespeeld op het toerisme. Je vindt er leuke barretjes en gezellige restaurants. Voor wie graag lange dagen en korte nachten maakt, zijn er enkele discotheken te vinden. Ook de villawijken rondom de boulevard zijn leuk om een keer doorheen te slenteren.

De omgeving ontdekken

Beperk je zéker niet alleen tot Santa Ponsa tijdens jouw vakantie op Mallorca. Ook de omgeving is leuk om te ontdekken. En daarvoor hebben we best wat suggesties voor je!

Santa Ponsa, MallorcaAllereerst – en daar kun je echt niet omheen tijdens een vakantie op het Spaanse eiland – de hoofdstad Palma de Mallorca, die met een afstand van slechts 25 km binnen handbereik is. Het is dé culturele must-see met dank aan o.a. de kathedraal. Je kunt er daarnaast heel goed winkelen, vindt er de beste tapas-restaurants en geniet van een cocktail met uitzicht over de haven. Bezoek ook het enorme kasteel (Castell Bellver) dat hoog boven de stad uittorent.

Andere opties?

  • Voor de kust van Mallorca ligt het mini-eilandje Dragonera. Dit eilandje is een aanrader voor natuurliefhebbers en extra leuk is dat je er met een glasbodemboot heen kunt varen.
  • Reis af naar het ca. 20 km verderop gelegen dorpje Andratx en het bijhorende Port d’Andratx, dat je meer richting de kust vindt. In het chique dorpje zelf word je getrakteerd op geplaveide straatjes en leuke winkeltjes. Op woensdag is de markt een hele beleving. Het aan de kust gelegen havengedeelte (Port d’Andratx) biedt één van de mooiste havens van de Middellandse Zee.
  • Wie een huurauto heeft en meer wil rondrijden, kan een bezoek brengen aan Valldemossa. Het dorpje ligt in een groene vallei, ruim 400 meter boven de zeespiegel. Het was ooit het thuis van Chopin en is nu een van de bekendste bezienswaardigheden van het eiland. Met dank aan het authentieke karakter, dat ondanks het toerisme wel bewaard is gebleven.
Nóg meer doen op Mallorca? We hebben eerder een mooie to do-lijst voor je samengesteld.

Onze favoriete hotels in Santa Ponsa

Santa Ponsa, Mallorca: hotelsBen jij enthousiast geworden over de mogelijkheden in en rondom Santa Ponsa? Dan is het tijd om een fijne plek te zoeken om te overnachten. Laat dat nu net onze expertise zijn! Bij deze dus een paar aanraders:

  • Eén van onze meest geboekte hotels in de badplaats is Hotel Zafiro Rey Don Jaime. Vervelen is hier geen optie dankzij meerdere zwembaden (zelfs op het dak!), wellnessfaciliteiten en sportmogelijkheden. Ook voor kinderen is er genoeg te doen. O.a. in de vorm van een apart kinderbad, gamesroom en animatie.
  • Juist op zoek naar rust? Reverence Life Hotel hanteert een adults only-formule. In het luxe hotel kun je daarnaast rekenen op meerdere zwembaden en uitgebreide wellnessfaciliteiten. Extra pluspunt: het strand ligt praktisch voor de deur!
  • Ben je op zoek naar een all inclusive vakantie en een bups aan faciliteiten? Dan tippen we Suneo Santa Ponsa. Leuk voor alle leeftijden, een breed zandstrand binnen handbereik, moderne kamers én geen omkijken naar eten & drinken.

Heb je liever meer keuze uit hotels? Bekijk ons volledige aanbod naar Santa Ponsa. Succes met kiezen én vast een heel fijne vakantie!

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *