Stedentrip Porto opkomend in 2016

Porto, de opkomende stedentripbestemming van 2016

TripAdvisor heeft gesproken: Porto zal een van de opkomende stedentripbestemmingen van 2016 worden. Tijd om de pluspunten van de mooie Noord-Portugese stad onder de aandacht te brengen.

Lissabon vs Porto

We gaan geen oordeel vellen over welke stad leuker/beter/mooier is; dat is en blijft persoonlijk. Feit is wel dat Porto t.o.v. Lissabon een ondergewaardeerd kindje is. Waarschijnlijk door gebrek aan kennis .

Lissabon siert regelmatig de reismagazines -blogs (ja, ook hier!) en is daardoor een stuk bekender. Als je een gemiddelde Nederlander vraagt naar de bezienswaardigheden van de stad dan worden het bekende gele trammetje en de wijken wel opgelepeld. Vraag je echter naar de bezienswaardigheden van de havenstad Porto dan blijft het stil. En dat is niet omdat er niets te doen is. Dat bewijzen we je met dit artikel. 

Een aangenaam stedentrip klimaat

Heb jij een bloedhekel aan al zwetend door de stad te lopen om nieuwe plekken te ontdekken? Dan zit je in Porto goed. Porto ligt een stuk hoger dan Lissabon en daardoor is het er vaak een stuk koeler. Maar dit is juist in de warme maanden een verademing. Bij een temperatuur van 30 °C een stad ontdekken kan al snel too much zijn.

Eervolle vermelding op de UNESCO Werelderfgoedlijst

Stedentrip Porto opkomendEigenlijk is het raar dat Porto één van de meest ondergewaardeerde en veelal vergeten steden is van Europa. Het is de op één na grootste stad van Portugal, het herbergt onwijs veel bezienswaardigheden waardoor het in 2001 de culturele hoofdstad van Europa was én de wijk Ribeira heeft terecht in 1996 een vermelding op de UNESCO Werelderfgoedlijst gekregen.

Ribeira, gelegen aan de rivier de Douro, is de oudste wijk van Porto; er zijn sporen gevonden die er op wijzen dat de Romeinen hier al leefden. Het wordt gezien als het meest sfeervolle stukje van Porto en dat kunnen wij alleen maar beamen.

Terwijl je door de kleurrijke smalle straatjes en steegjes met was aan het balkon loopt en de lokale markten bezoekt, overvalt je een gevoel dat de tijd heeft stil gestaan. Langs de rivier geniet je van een uitzicht op de kleurrijke huisjes terwijl de traditionele Rabelo-bootjes aan je voorbij voeren. Welkom mediterraan gevoel!

Breed aanbod aan authentieke hotels

Stedentrip Porto, hotelsWil je verblijven in de sfeer van Ribeira? Boek dan zeker een hotel in de oude wijk. Deze zijn veelal gevestigd in historische panden en zodra je één voetstap buiten de deur zet, overvalt het mediterrane gevoel je. Onze favorieten in Porto?

  • Nabij het Palácio da Bolsa ligt het Hotel da Bolsa. Het hotel is gevestigd in een mooi historisch gebouw en heeft alle faciliteiten die je van een stadshotel mag verwachten.
  • Hotel Carris Porto Ribeira biedt een unieke mix van modern interieur in een historisch gebouw. Vanuit het hotel heb je uitzicht over de rivier de Douro.
  • Het oudste nog in gebruik zijnde hotel van Porto stamt uit 1880, maar heeft dankzij een aantal verbouwingen een fantastische luxe uitstraling. Grande Hotel Do Porto heeft een prachtige uitstraling en ligging aan de rand van Ribeira.

Historie vs moderne kunst

Waar Ribeira wordt gekenmerkt door historische monumenten als de 76 m hoge kerk Torre dos Clérigos, de oude spoorbrug Maria Pia en Kathedraal Sé do Porto, kent Porto ook een moderne kant.

Breng bijvoorbeeld een bezoekje aan het museum van hedendaagse kunsten, Serralves. Dit gebouw is ontworpen door de in Porto afgestuurde architect Siza Vieira, die eerder een Pritzker prijs won. De Nederlandse architect Rem Koolhaas is daarnaast verantwoordelijk geweest voor het haast futuristische Casa da Música.

Thuishaven van de Port

Een schot voor open doel; tijdens een stedentrip in Porto kan je genieten van… juist, port! Vanuit Ribeira kun je de Dom Luis I brug oversteken naar Vila Nova de Gaia. Dit plaatsje aan de overkant van de Douro staat bekend om de vele portkelders. Dé perfecte plek om kennis te maken met de vele goede wijnen die hier worden geproduceerd.

In de kelder van de kloosterkerk Serra do Pilar (uit de 16e eeuw) kun je verschillende soorten port proeven. Vanaf de kloosterkerk heb je tevens een mooi uitzicht over de rivier de Douro en Porto.

Lello & Irmao; een bijzondere vermelding waard

Bibliotheek Lello & Irmao tijdens een stedentrip PortoEen bezienswaardigheid die je net mag missen: Lello & Irmão. Deze boekhandel is volgens The Guardian uitgeroepen als derde mooiste boekenwinkel ter wereld. En is dat om de boeken? Niet per definitie! Het pand, geopend in 1906, is alleen al een plaatje om te zien!

Zodra je hier binnen wandelt, krijg je het gevoel alsof je in de wereld van Harry Potter bent binnengewandeld. Niet verrassend, J.K. Rowling heeft in Porto gewoond en liet zich bij het schrijven van de boeken inspireren door deze boekhandel. Is het je wel eens opgevallen dat veel van de toverspreuken in de boeken en films wel wat weg hebben van de Portugese taal?

De perfecte stad voor Bourgondiërs

Als je ergens goed kunt genieten van de Portugese keuken dan is het wel in Porto. We hebben natuurlijk niet zelf alle restaurants uitgeprobeerd, maar overal het algemeen kan je stellen dat de beste restaurants in Porto zijn gevestigd en niet in Lissabon.

Met pure ingrediënten en simpele gerechten weten de inwoners van Porto je een topmenu voor te schotelen. Een menu waarbij olijven, gegrilde vis, gerookt vlees, kaas en vers gebakken brood nooit ontbreken. Cataplana, een stoofpotje van zeevruchten, staat bijna op elke kaart en ook de port mag natuurlijk niet ontbreken tijdens of na een diner.

Combineer stad en strand in een handomdraai

Is een stedentrip in een Zuid-Europees land voor jou niet compleet zonder een dagje strand? Vanaf de Igreja de S. Francisco (ook een must see) kun je in een oud, houten trammetje stappen die je via de Douro naar zee brengt. Stap bij de laatste halte uit en voila… daar is het strand!

Heb je nog meer redenen nodig om deze bijzondere stad te bezoeken? Nee toch? Kijk dus snel bij ons voordelige last minutes naar Porto en geniet binnenkort van het beste glas port dat je ooit hebt geproefd. Wij zijn jaloers!

Fotografie: StockPhotosArt | Shutterstock.com, Anton Gvozdikov | Shutterstock.com, Kiev.Victor | Shutterstock.com

Over de auteur

Laura

Naast haar werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reist Laura graag de wereld over. Om daarna haar reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op haar favorieten-lijstje staan. Ook droomt ze graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *