Steden Malta

Uitgelicht! De leukste steden op Malta

Malta, als je het ons vraagt is het een ondergewaardeerde Europese bestemming. Er zijn maar zo weinig mensen die bijvoorbeeld weten dat je er geweldige steden vindt. En ook nog eens toffe dorpjes. We zetten de leukste dorpjes & steden op Malta voor je op een rij!

Een kijkje in de hoofdstad Valletta

Steden Malta: VallettaDe hoofdstad Valletta is met recht een stad te noemen. Het is weliswaar de kleinste hoofdstad van Europa is, maar met ca. 6.000 inwoners is het wel de grootse stad op Malta.

Slenteren door de straten van Valletta is feitelijk wandelen door een geschiedenisboek. Je waant je in de middeleeuwen en cultuur snuiven is er aan de orde van de dag. Het is dan ook niet verrassend dat UNESCO de binnenstad al in 1980 (!) tot werelderfgoed verklaarde.

Het unieke stratenpatroon in de Maltese stad – in een rechthoekig patroon, met straten haaks op elkaar, een beetje zoals Manhattan – stamt uit de 17e eeuw, toen de Johannieter Ridders de stad opbouwden. De meeste bezienswaardigheden zijn ook van deze tijd of vlak daarna.

Bezoek te midden van al deze straatjes o.a. de Saint John’s Co-Cathedral aan de hoofdstraat Republic Street. Ook bijzonder is Fort St. Elmo, welke je op de noordelijke landtong van Valletta vindt. Per boottocht kun je de haven en de omgeving verkennen. Een must do!

Boutique Hotel The Saint John, MaltaBoutique Hotel The Saint John is gevestigd in een prachtig 17e eeuws pand, op slechts een paar minuten lopen van de Sint John’s Co-Cathedral. Geniet van een hoge mate van gastvrijheid en relax in jouw prachtige kamer.

Kleurrijk Marsaxlokk

Steden Malta, MarsaxlokkZet vast een kruis in jouw agenda op zondag. Want die vakantiedag kan je het beste spenderen in Marsaxlokk. In dit vissersdorpje in het zuidoosten van Malta vindt elke zondagochtend een verse vismarkt plaats.

Want als ze hier ergens goed in zijn dan is het in vis vangen. En met dank hieraan dobberen in de haven tientallen kleurrijke bootjes rond. Kleurrijke vakantiefoto’s gegarandeerd!

Neem genoeg tijd voor jouw bezoek aan Marsaxlokk en reserveer ook een deel van de middag. Dan kan je uitgebreid lunchen in een van de voortreffelijke restaurants. Waar ze uiteraard voornamelijk vis serveren!

Middeleeuws Mdina

Steden Malt: MdinaEigenlijk doen alle dorpen en steden op Malta wel middeleeuws aan, maar in Mdina is dit in de overtreffende trap. Zodra je de toegangspoort van de voormalige hoofdstad binnenloopt, waan je je eeuwen terug in de tijd. Met dank aan talloze straatjes en steegjes waarin verdwalen geen straf is.

Schijn bedriegt: gek genoeg is Mdina voor het grootste deel helemaal niet middeleeuws. Aan het eind van de 17e eeuw werd het stadje getroffen door een aardbeving. Dit zorgde voor herbouw of restauratie van veel van de gebouwen. Onder andere de kathedraal stamt uit na de tijd. Dit zie je door o.a de barokke details.

De bijnaam van Mdina is silent city. Dit komt doordat het Maltese stadje slechts 400 inwoners heeft. En die leven gek genoeg buiten de stadsmuren. Binnen de stadsmuren vind je enkel restaurants, winkeltjes en prachtige monumenten. Bezoek enkele kerkjes, kloosters en paleizen.

Extra bonuspunten geven we voor de ligging; Mdina ligt op een rotsplateau waardoor je vanaf diverse punten een geweldig uitzicht over het eiland hebt. Een drankje of hapje met het beste uitzicht? Ga naar Fontanella Tea Gardens.

Vroeger vormde Mdina samen met Rabat één stad. Na een scheiding door de Arabieren zijn ze los van elkaar te komen staan. Combineer deze twee steden op Malta op dezelfde dag. Rabat is verrassend levendig in vergelijking met Mdina.

Een kijkje bij buureiland Gozo

Steden Malta: VictoriaOm het even ingewikkeld te maken; Malta herbergt nog een stad die bekend staat onder de naam Rabat. Je vindt deze stad (die beter bekend staat als Victoria) op buureiland Gozo, dat onderdeel is van de Malteser archipel.

Met de ferry kun je eenvoudig naar Gozo afreizen, zelfs inclusief auto. Vanaf de haven in Mgarr rijd je dan in nog geen kwartier naar Victoria. Het meest bekende deel van de hoofdstad van Gozo is de Citadella, het oude en ommuurde deel. Hier vind je o.a. de prachtig St. George’s Kathedraal.

The Duke Boutique HotelLiever op het rustigere Gozo verblijven? The Duke Boutique Hotel heeft een fantastische ligging; middenin het hart van Victoria. Je kunt er rekenen op een hoge disis comfort en prachtige designkamers.

Nog meer leuke dorpjes & steden op Malta

  • Minder bekend dan bovenstaande dorpjes en steden op Malta is Naxxar. En toch bezoeken jaarlijks veel vakantiegangers dit noordelijk gelegen plaatsje. Simpelweg omdat je er één grote trekpleister vindt; Palazzo Parasio. Bewonder het prachtige interieur en lunch in de paleistuin. Neem daarna nog even een kijkje bij het Victory Square, het centrale hart van Naxxar.
  • Nabij Valletta vind je drie op zichzelf staande plaatsjes die samen vaak The Three Cities worden genoemd. In welk van de drie plaatsen – Birgu, L-Isla en Bormla – je ook bent, de geschiedenis is hier net zo aanwezig als in de hoofdstad. Het straatbeeld wordt gekenmerkt door kerkjes, paleizen, pleintjes en smalle straatjes. Extra leuk: je kunt ze per boot bereiken vanuit de Grand Harbour in Valletta.
  • We maken nog even een uitstapje naar buureiland Gozo, waar je het schattige plaatsje Xlendi vindt. Meer dan een paar straten en een boulevard is het niet, maar je vindt er wel goede restaurants met uitzicht op zee. En ja, de kaart wordt niet verrassend gedomineerd door visgerechten. Ook bijzonder: het stadje wordt deels omringd door hoge rotswanden.

Welk van deze dorpjes en steden op Malta staan nu meteen op jouw bucketlist?

Over de auteur

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *