Souvenirs kopen vakantie

Souvenirs kopen als een pro doe je zo!

Vind jij het een sport om van elke vakantie terug te komen met de leukste souvenirs voor familie & vrienden? Volg onderstaande tips als je souvenirs gaat kopen op en jouw koffer gaat vol terug. En ook nog eens extra voordelig!

Maak een sport van het afdingen

In Nederland mag afdingen dan doorgaans (auto’s, keukens en badkamers uitgezonderd) een no go zijn, in de meeste vakantielanden kun je in winkels en op markten prima afdingen. Ook als je kleine souvenirs koopt, zelfs op dat ene armbandje van een paar euro. Het is daarbij wel handig om een paar regels in acht te nemen:

  • Ga niet alleen onderhandelen voor de sport, onderhandel alleen als je een souvenir ook echt wilt kopen. Bespaar de verkoper de tijd die hij hier anders in zou stoppen zonder ook maar geld te verdienen.
  • Toon belangstelling, maar dim je enthousiasme. Als je heel erg enthousiast bent, zal de verkoper minder geneigd zijn om in prijs te zakken.
  • Je komt het verst met respect. Dit houdt niet alleen in dat je vriendelijk moet lachen en te allen tijden je geduld moet bewaren. Begin bijvoorbeeld niet met een te laag bod, daarmee zou je de verkoper wel eens onbedoeld kunnen beledigen.
  • Laat de verkoper altijd een eerste bod doen; als jouw eerste bod te laag is, kan het wel eens direct klaar zijn met de onderhandelingen omdat je hem hebt beledigd.
  • Zorg dat je tegenbod altijd lager is dan de uiteindelijk gewenste bedrag. Zo is er ruimte om heen en weer te pingelen zonder dat je boven het door jou vastgestelde bedrag komt.
  • Onbeleefd om weg te lopen? Ja, als je de winkel verlaat wel. Maar loop gerust een paar stappen richting de uitgang en geef de verkoper aan dat je bedankt voor zijn bod, maar elders gaat kijken voor een betere prijs. Grote kans dat je wordt tegengehouden. Dan weet je dat er onderhandelingsruimte is.
  • Humor is een goede tactiek bij het afdingen; door grapjes kun je de sympathie van de verkoper verdienen.
  • Toon nooit je geld. Zodra de verkoper ziet hoeveel geld jij op zak hebt (en dat is in veel landen al snel!), zal er minder onderhandelingsruimte zijn. Hij ziet immers enkel die rijke toerist.
Souvenirs kopen vakantie: schelpen
Afdingen is populair op lokale markten, maar doe dit altijd met respect en blijf reëel

Sta sterk, bepaal vooraf de waarde

Als je een souvenir echt wilt kopen, bepaal dan vooraf wat je er voor wilt betalen. Ga niet steeds je grens verleggen. Dan kan het nog wel eens een dure souvenir worden. Bij de waardebepaling is het handig om vooraf wat onderzoek te doen.

  • Zijn er meerdere verkopers in dezelfde straat of op dezelfde markt met eenzelfde product? Kijk ook hier wat de prijs is van de souvenir die jij op het oog hebt.
  • Een gemiddelde richtlijn: de uiteindelijke verkoopprijs is ½ of ⅓ van de aanvankelijke vraagprijs. Ligt jouw maximum budget daar ver onder, begin dan maar niet aan onderhandelen.

Souvenirs kopen op een souvenirmarkt? Niet doen!

Misschien een schot voor open doel, maar wees je er van bewust dat je op de souvenirmarkt en de toeristische boulevards het meest betaalt. En dat niet eens; je kunt ook nog eens zomaar opgelicht worden. Dat mooi handgeslepen Afrikaans beeldje blijkt dan cheapass in China te zijn gemaakt. Zoek lokale winkeltjes op of ga naar de markten waar de locals zelf ook hun boodschappen doen.

De beste souvenirs liggen voor het oprapen

Dat je voor je familie & vrienden een souvenir wilt kopen, begrijpen we. Dat je voor jezelf op jacht gaat naar een aandenken, dat begrijpen we ook. Maar koop je niet suf en kijk eens om je heen. Wist je dat veel souvenirs gewoon voor het grijpen liggen?

En mooie schelp (geen zeldzame, dan kan je problemen krijgen met de douane) op het strand, die mooie verpakkingen in de Amerikaanse supermarkten. Of wat dacht je van het toegangskaartje van de bezienswaardigheid die zoveel indruk maakte? En zelfs een glimlach van een local, voor altijd in je geheugen gegrift, is een eeuwige souvenir.

Souvenirs kopen vakantie: schelpen
Sommige souvenirs – zoals bepaalde schelpen – zijn verboden om mee te nemen

Houd rekening met de douane

Souvenirs kopen en afdingen; denk je mooi gescoord te hebben, is daar opeens de douane omdat je spullen hebt ingevoerd die helemaal niet ingevoerd mogen worden. Of omdat er een limiet geldt op de hoeveelheid die je mag meenemen. Zonde!

Daarom nog even wat belangrijke regels op een rij:

  • Voorwerpen met culturele waarde (bijvoorbeeld schilderijen, iconen en koraal) mogen het land van herkomst niet verlaten.
  • Merkartikelen vanuit het buitenland meenemen? Leuk idee, maar meestal zijn ze nep. En als jij met 10 nep-shirtjes terugkeert, kan het zomaar zijn dat je problemen krijgt met de douane. Het mag enkel in kleine hoeveelheden, voor eigen gebruik. Doorgaans wordt een richtlijn van drie stuks aangehouden. Voor parfum geldt een limiet van 250 ml.
  • Wapens zijn verboden, logisch! Maar wist je dat ook nepwapens verboden zijn? Doe je kleine neefje daar dus maar geen plezier mee.
  • Planten en dieren (of onderdelen hiervan) zijn overigens ook een no go. Laat dat beeldje gemaakt van die slagtand dus maar op de plaats van bestemming, evenals dat armbandje gemaakt van olifantenhaar. Ook een tas van slangenleer is tegen de regels in.
  • Sigaretten importeren? Vanaf landen buiten de EU mag je maximaal 200 sigaretten p.p. importeren. Binnen de EU ligt de grens op 800 sigaretten p.p.. Houd hierbij wel rekening met enkele uitzonderingen. O.a. de Canarische eilanden heeft een beperking van 200 sigaretten p.p. Laat je vooraf goed informeren. Ook over de hoeveelheid alcohol en parfum bijvoorbeeld.

Taxfree shoppen en belastingen

Elektronica is in Amerika en Azië vaak goedkoper, wat het voor Nederlanders interessant maakt om een GoPro, nieuwe videocamera of zelfs een laptop mee te nemen als souvenir. Houd er wel rekening mee dat je bij de douane zomaar voor extra kosten kan komen te staan.

Voor grote aankopen die je importeert vanuit niet-Europese landen geldt dat je 3,5% invoerrechten en 21% BTW moet betalen. Ook al heb je ze in het land van herkomst in een belastingvrije winkel gekocht. Binnen de Europese Unie geldt deze regels overigens niet.

En hoe voordelig dat taxfree shoppen op Schiphol ook klinkt; er zit een klein addertje onder het gras. Wist je dat als je aankopen doet op Schiphol en vervolgens naar een niet-Europees land gaat, je bij terugkeer op Nederlandse bodem eigenlijk gewoon weer belasting moet betalen.

Ga jij op vakantie graag op pad om souvenirs te kopen? Wat is jouw tactiek?

Fotografie: withGod | Shutterstock.com

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *