San Gimignano, het Manhattan van de Middeleeuwen

San Gimignano, het Manhattan van de Middeleeuwen

Vergeet de moderne skyline van New York en ontdek de skyline van San Gimignano. Ooit stonden er in dit middeleeuwse Manhattan maar liefst 72 torens. En dat is niet het enige dat deze stad – die op een 334 m hoge heuvel ligt – te bieden heeft… Kijk je mee naar dit bijzondere dorpje in het Italiaanse Toscane?

San Gimignano in een vogelvlucht

San Gimignano is door haar gezellige sfeer populair onder toeristen. Laat je echter niet weerhouden door de drukte, maar zorg dat je ook buiten de hoofdwegen treedt; hier is het aanzienlijk rustiger. Dit geldt overigens ook voor de avonduren, als de stad extra romantisch is door de verlichting.

Ooit stonden er ruim 70 torens in de stad, een wirwar van torens was het. Anno 2016 vind
je er nog veertien ‘geslachtentorens’. Hoewel veertien…? De getallen hierover verschillen nog wel eens; Wikipedia geeft bijvoorbeeld 13 aan en andere bronnen weer 16. Het blijkt ook onmogelijk om ze te tellen; de weg er naar toe bevat zoveel bochten dat je niet weet welke je nu wel en niet al hebt geteld.

Het verhaal achter de geslachtentorens

San Gimignano, geslachtentorensDe naam heeft echter niets te maken met mannen of vrouwen; met geslachten worden familierelaties bedoeld. Bij gewelddadigheden verschansten families zich in deze torens.

Daarbij kwam ook prestige om de hoek kijken; de hoogte van de toren werd gezien als een symbool van macht. Dit leverde echter instortgevaar op naarmate men steeds hoger begon te bouwen. Gevolg: er kwam een regel dat geen enkele toren hoger mocht zijn dan het stadhuis.

Waarom je nu nog maar zo weinig torens terugvindt in San Gimignano? Als er een familie werd verslagen, werd de toren met de grond gelijk gemaakt. Hierdoor vind je op meerdere plekken in het stadje ‘gecastreerde’ torens. Verrassend is het overigens wel dat je er überhaupt nog geslachtentorens vindt. In andere Italiaanse steden (zoals Pisa, Siena en Florence) zijn deze helemaal verdwenen met de tijd.

Must see’s in San Gimignano

San Gimignano, bezienswaardighedenHoewel het stadscentrum van San Gimignano behoorlijk klein is (je loopt zo van de ene stadspoort door de stad naar de andere stadspoort), vind je er genoeg bezienswaardigheden. We maakten een kleine selectie.

  • Piazza della Cisterna is één van de twee centrale pleinen van San Gimignano. Het plein wordt omringd door middeleeuwse huizen en torens. In het midden vind je een grote fontein, waarnaar het plein vernoemd is.
  • Loop onder een klein poortje door en je komt uit op Piazza del Duomo. Naast dat dit plein wordt omgeven door meerdere geslachtentorens vind je hier ook een grote parochiekerk en het Palazzo del Podesta. In dit paleis zetelde de burgemeester in de Middeleeuwen.
  • Aan Piazza del Duomo vind je ook de Torre Grossa. Laat je niet afschrikken door het feit dat je 54 m omhoog moet lopen via soms smalle traptreden; het uitzicht vanuit de hoge raadstoren is de moeite waard! Voor een mooi uitzicht over omgeving kun je ook de resten van het 14e eeuwse fort aan de rand van de stad bezoeken.
  • Hoewel elke kerk in San Gimignano zo haar eigen charmes heeft, mag de Sant’Agostino kerk in elk geval niet overgeslagen worden. De kerk herbergt bijzondere kleurrijke fresco’s uit de 15e eeuw.

Het beste ijs van de Toscane

Waar je het beste ijs van de Toscane haalt? Volgens zeggen in de ijssalon Sergio Dondoli. Zijn specialiteit is Crema di Santa Fina en hij heeft zelfs een ijssmaak met lokale wijn. Ooit was Sergio wereldkampioen ijs maken en op die titel teert hij nog altijd; je kunt dus wel rekenen op een kleine wachtrij.

Overnachten in San Gimignano

San Gimignano overnachtenHoewel San Gimignano door veel mensen wordt bezocht tijdens een bezoek aan Florence, Siena of Pisa is het eigenlijk veel leuker om in of rondom het stadje zelf te verblijven. En laten we daar nu een paar mooie plekken hebben om te overnachten!

Hotel Sovestro ligt net buiten het centrum van San Gimignano. Je wordt er gastvrij ontvangen en culinair genieten staat voorop. De eigenaar heeft een neus voor goede wijnen en die worden dan ook rijkelijk geschonken in het restaurant. Op warme dagen neem je een duik in één van de twee zwembaden.

Een andere optie is Country House Il Castagnolo. Het charmante bed & breakfast biedt uitzicht op de bijzondere geslachtentorens van San Gimignano. Je wordt omgeven door wijngaarden en olijfbomen én bent echt even weg uit de dagelijkse sleur.

Meer keuze uit hotels, agriturismo’s en andere accommodaties in San Gimignano? Bekijk ons voordelige aanbod.

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *