Proeven in Rome

Aanraders van Italië-blogger Saskia! 5x proeven in Rome

Als je naar Rome gaat, wil je natuurlijk een muntje in de Trevifontein gooien, het Colosseum bezoeken en over Piazza Navona wandelen. Maar in Rome is zoveel meer te zien dan deze bekende bezienswaardigheden. In de persoonlijke reisgids Mijn Rome deelt Saskia Balmaekers, bekend van Italië-blog Ciao tutti, haar favoriete plekken in de stad. En dat niet alleen, ze deelt ze nu ook bij ons!

Proeven in Rome: SaskiaIn haar nieuwste reisgids geeft Saskia niet alleen fijne tips en unieke adresjes, ze vertelt ook over bijzondere bezienswaardigheden en tipt je over wat je tijdens een stedentrip zeker moet proeven (en waar je dat het beste kunt doen). Zo weet je zeker dat je gaat genieten van een verrukkelijke vakantie in Rome. Ze geeft hier vast een tipje van de sluier.

Supplì

“Deze gefrituurde risottoballetjes (of soms zelfs ballen) zijn mijn favoriete merenda (snack). Eén hap en je weet meteen waarom de Romeinen ze ook wel supplì al telefono noemen: de gesmolten mozzarella zorgt voor lange kaasdraden, net als bij vroegere telefoondraden.

Proef zeker de supplì van I Supplì in Trastevere (Via di San Francesco a Ripa 137), waar Venanzio met zijn schoonbroer de lekkerste risottoballetjes frituurt.”

Cacio e pepe

“Een typisch Romeins pastagerecht is cacio e pepe, dat niet meer ingrediënten bevat dan een stuk pecorino romano (schapenkaas) en versgemalen zwarte peper. Met gedroogde pasta (traditioneel tonnarelli, een ietwat vierkantige spaghettisoort) vormt deze simpele basis een gerecht dat op de menukaart van elk zichzelf respecterend Romeins restaurant staat.

Een bijzonder lekkere versie van de traditionele cacio e pepe eet je bij Sora Margherita (Piazza delle Cinque Scole 30, in het voormalige getto), waar de gepeperde Romeinse kaassaus geserveerd wordt met fettuccine (lintpasta) en een flinke dot verse ricotta.”

Pizza al taglio

“De pizza is geboren in Napels, maar de Romeinen bedachten hun eigen variant op dit populaire gerecht: de pizza al taglio. Een rechthoekig stuk plaatpizza, dat je heerlijk uit het vuistje kunt eten.

Een van de beste plaatpizza’s wordt gemaakt door Gabriele Bonci, die ze in Rome ook wel ‘de Michelangelo van de pizza’ noemen. Zijn pizza proef je bij Pizzarium (Via della Meloria 43), maar ook op de Mercato Centrale (bij Station Termini).”

Pecorino romano

Proeven in Rome: vleeswaren en kaas“In de winkel van de gebroeders Volpetti word je omringd door kaas, worsten, blikjes zoete tomatenpuree en flesjes aceto balsamico. Niet alleen om naar te kijken, nee, zodra je over de drempel stapt, word je warm onthaald met de ene na de andere kaas die ‘je echt even moet proeven’. Daarna volgen de worsten, hammen en salami’s, het verse brood, de koekjes…

De broers staan vooral bekend om hun heerlijke pecorino romano. De kaas is afkomstig van de schapen die op de weiden rondom de stad grazen en wordt door Claudio en Emilio Volpetti aan een strenge keuring onderworpen. Een stuk kaas moet dus sowieso mee, voor een picknick in de Sinaasappeltuin op de Aventijn en/of voor thuis. Maar wees gewaarschuwd, want al proevend en pratend met de eigenaren heb je zo een flinke tas vol culinaire lekkernijen.”

Gelato

“In Rome moet je minstens één ijsje per dag eten. Ik ga zelf altijd een keer naar Punto Gelato (Piazza Sant’Eustachio 47), waar je het buffelmelkijs met roze peper of het ricotta-ijs met in balsamico gemarineerde aardbeien moet proeven.

Favoriet is ook Fata Morgana (met vestigingen in onder meer Monti en Trastevere), een gelateria die uitzonderlijk ijs maakt in sprookjesachtige combinaties: van venkel-honing-dropijs tot ijs met pecorino, kastanje, honing en sinaasappelschil en van gorgonzola-perenijs tot ijs met pompoen en gekarameliseerde pompoenpitten…”

Proeven in RomeBenieuwd naar meer culinaire adresjes of andere tips voor jouw volgende stedentrip naar Rome? Vanaf vandaag is Mijn Rome te koop. Een aanrader!

Titel: Mijn Rome
Auteur: Saskia Balmaekers
Uitgeverij: Xander Uitgevers
Prijs: € 19,99
ISBN: 9789401606608

Bekijk op bol.com

Ook leuk om te lezen

  • Duik de geschiedenis in! Rome met kinderenDuik de geschiedenis in! Rome met kinderenSmult jouw kind van verhalen uit de oudheid? Neem ze dan een keer mee op stedentrip naar Rome. De Italiaanse stad biedt volop cultuur en je kunt er echt een sprong terug in de tijd maken. Van gladiatoren en keizers tot kerken en fonteinen. Bovendien zijn de Italianen dol op bambini en is er gelato in overvloed. Do we need to say more?
  • Zo bespaar je (veel) geld tijdens een stedentrip in RomeZo bespaar je (veel) geld tijdens een stedentrip in RomeHet leven in Rome mag dan niet zo duur zijn als in Londen, Parijs of New York, het is en blijft wel de hoofdstad van Italië. En dat maakt dat het duurder is dan andere Italiaanse steden. Of toch niet...? Want we hebben geweldige tips voor je!
  • Ontdek het échte Italië in BolognaOntdek het échte Italië in BolognaBen jij net als wij verliefd op Italië en kun jij niet genoeg krijgen van de Italiaanse keuken? Dan moet een bezoekje aan Bologna zeker op je bucketlist staan. De stad staat bekend als de culinaire hoofdstad van Italië en wordt ook wel ‘de buik van Italië’ genoemd. Tip: neem kleding in een maatje groter mee!

Over de auteur

Laura

Naast haar werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reist Laura graag de wereld over. Om daarna haar reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op haar favorieten-lijstje staan. Ook droomt ze graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *