Vakantie Porec, geschiedenis

Porec, Kroatische geschiedenis met een modern randje

Als je gaat zoeken naar een vakantie in Kroatië kan je best weleens overweldigd worden door de ruime keuze aan badplaatsen. Rovinj, Rabac, Pula, Medulin of toch Porec? Als je voor een levendige badplaats wilt gaan, sturen wij je direct naar deze laatste.

Porec in een vogelvlucht

Waar Spanje Lloret heeft en Griekenland Chersonissos, heeft Kroatië Porec. De badplaats is een en al levendigheid, maar dan net een slag goedkoper. Wat dat betreft is Porec – dat in de zomers veel jongeren trekt – misschien nog wel het beste te vergelijken met Sunny Beach. Levendig, betaalbaar en überzonnig. En net als Sunny Beach veelzijdiger dan het imago doet geloven.

Jongeren en stelletjes trekken vooral naar het nieuwe deel. Je vindt hier een levendige boulevard, meerdere stranden, hippe clubs en gezellige loungebarretjes. Dat staat in groot contrast met het oude centrum, waar cultuurliefhebbers juist aan het goede adres zijn. De geschiedenis gaat hier namelijk zo’n 2.000 jaar terug.

Porec ligt centraal aan de westkust van Istrië, een stuk ten noorden van de bekende broer Rovinj. Het oude deel is gevestigd op een schiereiland.

Een kijkje in het oude centrum

Euphrasius basiliek, Porec (Kroatië)Waar Porec ooit in zijn geheel omsloten werd door een stadsmuur met meer dan drie torens, is het nu even zoeken waar de stad begint en ophoudt. Er zijn nog drie torens over en alles wat ten westen hiervan ligt, behoort officieel tot het historische centrum.

Binnen de muren vind je tal van bezienswaardigheden, waarin je veelal de Venetiaanse invloeden terugziet. De bekendste bezienswaardigheid? De Euphrasiusbasiliek. Deze kerk, gebouwd in de 6e eeuw in Byzantijnse stijl, staat bekend om de prachtige mozaïeken.

De kerk is overigens onderdeel van een heel gebouwencomplex, waarin je ook een voormalig bisschopspaleis en een herdenkingskapel vindt. Allemaal even prachtig en het is dan ook niet verrassend dat deze hotspot op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat.

BO Hotel Palazzo, Porec (Kroatië)Op slechts enkele minuten lopen van de basiliek vind je het luxe en stijlvolle BO Hotel Palazzo. Geniet in dit klassieke hotel van o.a. vriendelijk personeel, een zwembad, een toprestaurant en een gezellige wijnbar.

Een andere highlight van het historische centrum is Ulica Decumanus. Deze hoofdstraat loopt van oost naar west door het centrum heen en is afgeladen met winkels, eetgelegenheden, cafés en – hier zeker favoriet! – ijssalons. Ook vind je er enkele Venetiaanse paleisjes en het Romaanse Huis uit de 13e eeuw. Op de hoek van Ulica Decumanus en Cado Maximus zie je het bijzondere Zuccato-paleis. En breng ook zeker een bezoek aan het Huis van de Twee Heiligen en het Maraforplein.

Wie meer wil weten over de geschiedenis van de badplaats kan terecht in het Porec Erfgoedmuseum, ofwel Zavičajni Muzej Porec. Het museum werd gesticht in 1884 en is hiermee het oudste museum van heel Istrië.

Zon, zee & strand in Porec

Strand in Porec, KroatiëWil jij cultuur snuiven in het oude centrum graag afwisselen met strandhangen? Zo’n kilometer ten zuiden van het centrum vind je het stadsstrand van Porec.

Al is strand misschien een groot woord; het bestaat vooral uit zonneplateaus. Wel biedt het een breed aanbod aan faciliteiten, waaronder een speeltuin, eetgelegenheden, douches en kleedruimtes.

Verblijf je net buiten Porec? Dan heb je meer stranden voor het grijpen. Neem bijvoorbeeld jouw handdoek mee en plof meer op het Picalstrand, dat eenvoudig per toeristentreintje vanaf het centrum te bereiken is. Schaduw vind je er in de vorm van dennenbomen en voor actievelingen worden er diverse watersporten aangeboden.

Ook leuk: pak een taxibootje naar Sveti Nikola, een eilandje voor de kust van Porec. In zo’n vijf minuten sta je aan wal en kun je neerploffen op een van de stranden. Houd er – zeker met kinderen – wel rekening mee dat het water hier ruiger én dieper is.

De leukste dagtripjes vanuit Porec

Brioni eilanden KroatiëZonnen, cultuur snuiven, uitgaan; vervelen lijkt haast onmogelijk in Porec. Zeker al je ook nog eens leuke dagtripjes maakt. We hebben een paar suggesties voor je:

  • Reis af naar het oosten en neem een kijkje bij Pazin Castle. Hoe oud deze precies is, weet men niet, maar het eerste geschreven bewijs dateert uit 983. Anno 2018 vind je hier een stadsmuseum en etnografisch museum. Én je hebt een geweldig uitzicht over de diepe kloof van Pazinčica Foiba.
  • Maak een boottocht naar de zuidelijker gelegen Brioni-eilanden. De eilandengroep bestaat uit 14 kleinere en grotere eilanden. Stuk voor stuk gekenmerkt door ongerepte natuur.
  • Ontdek het binnenland van Istrië en bezoek de oude dorpjes die je hier nog vindt. Ga met een professionele gids op pad om meer te weten te komen over de geschiedenis.
  • Twee landen in één vakantie combineren? Per speedboot kun je in ca. drie uur afreizen naar het Italiaanse Venetië. Breng een bezoek aan het Piazza San Marco, slenter over de Rialto brug en stap in een traditionele gondel.
Kijk voor deze en meer dagtrips vanuit Porec bij onze partner GetYourGuide? Hier kun je al voor jouw vakantie voordelig de leukste excursies boeken.

Een avondje losgaan?

Kijkend naar de oppervlakte van Porec kunnen we spreken van een hoge intensiteit aan discotheken, clubs, bars en kroegen. Hoewel het gros hiervan zich in het nieuwe deel bevindt, kom je deze ook zeker in het historische deel tegen.

Een avondje in een openlucht discotheek aan zee dansen, cocktails uitproberen bij Café del Mar of feestje met top DJ’s bijwonen in Club Byblos? Het kan allemaal! En doordat alle mogelijkheden verspreid door de stad liggen, wordt de drukte goed verspreid. Geen massa!

Waar verblijf jij?

In en rondom Porec heb je de keuze uit ca. 30 hotels en appartementencomplexen. Maar welke springen er nu écht uit? Wij zetten drie populaire opties voor je op een rij:

  • Valamar Parentino Hotel is met dank aan de centrale ligging, het zwembad, diverse (sport)faciliteiten en een uitgebreid animatieprogramma al jaren populair onder reizigers. En dan met name bij families!
  • Onze meest geboekte accommodatie in Porec en omgeving? Dat is het eenvoudige en zeer betaalbare Lanterna Sunny Resort by Valamar. Het complex ligt op loopafstand van het strand en beschikt over o.a. een restaurant, meerdere restaurants en diverse sportfaciliteiten.
  • Hotel Porec wordt geprezen om de gunstige ligging; het kleine familiehotel ligt nabij het strand, de jachthaven en de oude binnenstad. Ideaal voor wie veel op pad wil gaan!

Zie jij jezelf wel liggen aan één van de stranden van Porec óf flaneren over de boulevard? Bekijk ons volledige aanbod & vertrek binnenkort naar Kroatië voor een zonovergoten vakantie.

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *