Pareltjes in de Algarve

De pareltjes van de Algarve

Verreweg de populairste Portugese bestemming is ons aanbod is de Algarve. En dat komt niet alleen door het warme klimaat die de Zuid-Portugese streek kent, of door het bruisende nachtleven van Albufeira. Nee, de Algarve herbergt daarnaast enorm veel minder bekende, maar minstens zo mooie pareltjes.

Algarve in een vogelvlucht

De Algarve is één van de 11 regio’s die Portugal kent. Door het fijne klimaat – een temperatuur van gemiddeld 25 °C in de zomers en milde winters – en de mooie stranden is het de populairste regio voor een onbezorgde zonvakantie. Onbezorgd is het zeker als je een van de mooie all inclusive hotels uit ons aanbod kiest.

En dan is de streek ook nog eens zo veelzijdig! Op een oppervlakte van bijna 5.000 km² vind je o.a. bijzondere natuurgebieden (met afhankelijk van het seizoen amandelbloesems, bloeiende sinaasappelbomen en wilde bloemen), pittoreske vissersdorpjes, uitgestorven baaitjes en een grillige kustlijn van zo’n 200 km lang.

Huur een auto tijdens een zonvakantie in deze bijzondere streek en ontdek de vele bezienswaardigheden die de Algarve kent. Om keuzestress te vermijden, zetten wij de mooiste pareltjes op een rij.

Authentiek Cacela Velha

Door de komst van de vele vakantiegangers lijkt het soms alsof de kleine vissersdorpen in de Algarve naar de achtergrond verdwijnen en nieuwe wijken de overhand nemen. In sommige delen van de Algarve mag dat misschien zo zijn, maar als je goed kijkt, zal je merken dat de Algarve de oorspronkelijke charme echt nog niet is verloren.

Een goed voorbeeld hiervan is Cacela Velha, dat in het oosten van de Algarve (haast tegen de Spaanse grens) ligt. Het dorpje bestaat uit niet meer dan een dorpskerk en enkele visrestaurants. Vanaf de kerk heb je een geweldig uitzicht over de lagune en de zee.

Olhão, de grootste vissershaven van de Algarve

Pareltjes van de AlgarveIn de vissershaven van Olhão is het een grote bedrijvigheid; ’s ochtends vroeg vertrekken de vissers en in de voormiddag komen ze hun vangst van de dag lossen aan de kade. Tonnen met sardientjes worden aan land gebracht en de handel begint direct.

Maar niet alleen de haven maakt dat wij Olhão een van de pareltjes van de Algarve vinden; ook het stadscentrum is een aanrader. Je komt bedrogen uit als je denkt dat de Moren invloed hebben gehad op de bouw. Hoewel de bouw in het centrum wel Moorse invloeden heeft, hebben de Moren er nooit gewoond, daarvoor is Olhão simpelweg te jong. Een paar vissersfamilies uit het noorden van Portugal hebben de eerste huizen in Moorse stijl gebouwd.

Een aanrader in het centrum is de dagelijkse markt in het stadspark aan de Ria Formosa. Koop hier verse streekproducten en ga picknicken in het park. Breng ook een bezoek aan de kerk Nossa Senhora do Rosário en de Capela do Senhor de Aflitos. Bij de kapel bidden de vissersvrouwen bij slecht weer dat hun mannen nog terugkeren van zee.

Vanuit Olhão kun je met een watertaxi door het natuurpark Ria Formosa naar de eilandjes Armona en Culatra varen. De stranden zijn hier uitzonderlijk rustig in vergelijking met andere stranden in de Algarve.

Faro, de hoofdstad van de Algarve

Zonde dat Faro voor veel Nederlanders wordt gezien als enkel de aanvliegstad en maar weinig vakantiegangers de moeite nemen om ook even een kijkje te nemen in de stad.

Faro is geen standaard toeristenstad, maar dat is juist de charme van de hoofdstad van de Algarve. Slenter door de autovrije ommuurde binnenstad en geniet van de rust. Je vindt in de stad weinig noemenswaardige bezienswaardigheden; door een brand in 1596 en twee aardbevingen in de 18e eeuw zijn alle Moorse en Joodse sporen vernietigd.

Waarom wij Faro dan wel zien als één van de pareltjes van de Algarve? Het is vooral een enorm gezellige stad! In de namiddag lopen de straten vol met locals die op zoek zijn naar een barretje, restaurant of een bankje met uitzicht op de haven. Ook leuk: voor de kust van Faro liggen enkele eilandjes die je per boot kunt bereiken. Ga hier een dagje zonnen.

Cabo de São Vicente, het einde van de wereld

Cabo de São Vicente, het einde van de wereldEen van de meest zuidwestelijke punten van de Algarve én Portugal is Cabo de São Vicente, ook wel bekend als ‘het einde van de wereld’. Omdat het land hier plots over ging in een klif van 50 meter hoog dacht men lange tijd dat dit het einde van de wereld was.

Niets is minder waar natuurlijk, maar je hebt er wel een geweldig uitzicht over de omgeving en je kunt er uren kijken naar de hoge golven die uiteenspatten tegen de rotsen.

Silves, een must see voor cultuurliefhebbers

Cultuurliefhebbers mogen een bezoek aan Silves niet overslaan. Bovenop de bergtop vind je Castelo dos Mouros. Rondom dit kasteel zijn restanten gevonden van gebouwen uit de 18e eeuw. In het centrum van Silves vind je een 13e eeuwse kathedraal en ook het Musueu Municipal Arquelógica en het kurkmuseum zijn aanrader.

Lagos, een mooie mix van cultuur en strand

De geschiedenis van Lagos gaat jaren terug; er zijn sporen van een nederzetting van de Kelten die tot 4.000 jaar terug gaan! Door de strategische ligging was het een echte handelsstad; er werd handel gedreven met o.a. de Feniciërs, Grieken en Carthagers, zowel tijdens de Romeinse overheersing als in het Moorse tijdperk.

Pareltjes Algarve, LagosVeel gebouwen uit deze tijd vind je er echter nier meer; door een krachtige aardbeving (met een 10 meter hoge vloedgolf tot gevolg) werd Lagos praktisch van de kaart geveegd. Slechts de stadsmuren en enkele gebouwen (zoals de Igreja de Santo António) zijn gespaard gebleven. De kerk mag van de buitenkant dan niet heel bijzonder zijn, het interieur is overweldigend. Neem ook zeker een kijkje bij het Musea Municipal naast de kerk.

Nadat de stad weer werd opgebouwd, werd het vooral een stad voor levensgenieters. De stadskern wordt gedomineerd door smalle, sfeervolle straatjes en pleintjes met terrassen en visrestaurants. Deze lopen bijna naadloos over in de promenade langs de Ribiera de Bensafrim en de stranden.

Hotel Dom Manuel I Residence, Lagos (Algarve)Het kleinschalige Hotel Dom Manuel I Residence is geheel in Portugese stijl gebouwd en bevindt zich op een steenworp afstand van zowel het oude stadscentrum als de stranden. Vanaf het dakterras heb je een geweldig uitzicht over Lagos.

Krijg jij direct zin om je koffer te pakken? Bekijk ons veelzijdige aanbod naar de Algarve, boek én vergeet niet een auto te huren! Houd ons dan overigens goed in de gaten, binnenkort meer over de leukste kustplaatsen en vissersdorpjes.

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

2 thoughts on “De pareltjes van de Algarve

  1. Al jaren kom ik in Portugal. Ik ben verwend want mijn (overleden) vrienden hebben in Portugal gewoond. Onder Viseu, St. Combe Dao. Dus in het midden van het land. Ik heb bijna alles gezien wat dit mooie, rustige land te bieden heeft. Vooral Olhao heeft mij zeer gecharmeerd. Het land gaat naar mijn gevoel, nog steeds, gebukt onder regime van Salazar. Maar het doet heel erg zijn best om daarvan verlost te worden. Maar dat heeft tijd nodig, veel tijd. Het nationaal product, de kurk, is een bezienswaardigheid. Hoe de basten van de bomen worden verwijderd na ongeveer 12 jaar. Hoeveel tijd het daarna nog nodig heeft om te drogen om er tenslotte een mooi product van te maken. Ik hoop dat Portugal blijft, zoals het nu is. Ik ben daar niet bang voor. In oktober is de jaarlijkse viering van vrijheid en democratie. Ik steun de lieve Portugezen van harte hier in. Waarom veel Nederlanders Portugal in hun hart sluiten: het heeft iets van thuis. Het heeft het gemopper en geklaag wat wij zo goed herkennen. Een prachtig land!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *