Monkey Forest Ubud

Aapjes kijken! Bezoek Monkey Forest in Ubud

De Apenheul is er niks bij! Monkey Forest in Ubud is een fantastische belevenis voor alle leeftijden. Zo’n 600 apen slingeren rond in dit woud en vermaken zich bij de Balinese tempels. Wandel rond en beleef een stukje wildernis in Indonesië.

Wat is Monkey Forest?

Wat is Monkey Forest UbudMonkey Forest bevindt zich in Ubud op het Indonesische eiland Bali. Ubud dankt haar bekendheid met name aan de film Eat, Pray, Love met Julia Roberts. Ubud ademt en leeft het hindoeïstische geloof. Dit vind je ook in Monkey Forest terug!

Monkey Forest ligt om de hoek van het centrum van Ubud en is een belangrijk religieus punt voor de locals. De belangrijkste straat van Ubud, de Monkey Forest road, is zelfs vernoemd naar dit apenwoud.

Behalve voor religie is Monkey Forest ook een belangrijk centrum voor onderwijs en onderzoek. Zo wordt bijv. het gedrag van diverse apensoorten gevolgd en bestudeerd. 

De 600 makaken van Monkey Forest

Monkey Forest is het thuis van ca. 600 grijze makaken. Deze apen met hun lange staarten zijn verdeeld in vijf groepen. Iedere groep heeft zijn eigen territorium, maar het komt regelmatig voor dat de groepen elkaars territorium binnentreden. De groepen hebben apen van verschillende leeftijden, omdat er eigenlijk het hele jaar door jongen worden geboren. Loop je door Monkey Forest dan kan je regelmatig jonge aapjes spotten.

De apen zijn overdag het actiefst. Een wandeling door het bos gaat meestal gepaard met makaken die om je heen springen en het ook zeker niet zullen laten mensen te beklimmen. Behalve apen vind je ook nog enkele andere diersoorten, zoals herten en diverse tropische vogels.

De tempels van Monkey Forest

Tempels Monkey Forest UbudDe tempels van Monkey Forest zijn rond de 14e eeuw gebouwd. Er zijn in totaal drie tempels; de Pura Dalem Agung, Pura Beji en Pura Prajapati. Deze tempels zijn gebouwd om de hoofdgod (Hyang Widhi) binnen het hindoeïstische geloof van Indonesië te aanbidden.

Pura Dalem Agung is de hoofdtempel van Monkey Forest en springt tussen al het groen bijzonder in het oog. De andere twee tempels hebben, behalve de functie om de god Hyang Widhi te aanbidden, ook andere functies. In Pura Beji vinden regelmatig religieuze zuiveringen plaats. Het gaat hierbij om spirituele en fysieke zuiveringen. Pura Prajapati doet dienst als tijdelijke begraafplaats. Iedere vijf jaar worden de overledenen opgegraven en alsnog gecremeerd.

Het woud van Monkey Forest

Het woud van Monkey Forest bestrijkt een totaal van 12,5 hectare. Een beetje boomkenner zal al snel ontdekken dat Monkey Forest veel verschillende boomsoorten huist. Meer dan 100 welteverstaan!

Maar niet iedere boom is zomaar een boom op Bali. Enkele worden als heilig beschouwd. Deze bomen worden gebruikt voor religieuze ceremonies. Zo worden de bladeren van de Berigin gebruikt voor crematies. De belangrijkste boom van Monkey Forest is echter de Pule Bandak. Het hout van de Pule Bandak wordt gebruikt om maskers te maken. De boom zelf wordt niet afgehakt voor het vervaardigen van de maskers; slechts een deel van het hout wordt gebruikt, waardoor de boom gewoon in leven blijft. Erg duurzaam dus!

Wat je moet weten voor je Monkey Forest ingaat

Weetjes over Monkey Forest UbudMonkey Forest is een geweldige locatie om te bezoeken. Wel is het handig van te voren enkele zaken te weten, zodat je niet tegen onaangename verrassingen aanloopt.

  • De apen van Monkey Forest zijn tam, maar wel erg brutaal! Houd je spullen goed in de gaten, want deze apen zijn zeker niet mensenschuw en kunnen er zo met je rugzak of de lekkere snacks in je broekzak vandoor gaan. Smartphones, zonnebrillen en portemonnees; stop ze allemaal veilig weg, want je kunt ze zo kwijt zijn.
  • De apen van Monkey Forest mogen slechts bananen gevoerd worden. Etenswaren zoals noten en brood zijn geen onderdeel van het dieet van de makaken en zijn dan ook strikt verboden. Bij de ingang van Monkey Forest worden bananen verkocht. Het voeren is erg leuk, maar houd er rekening mee dat de apen erg druk kunnen worden zodra je ze voert. Overigens worden de makaken in het woud ook aardig verwend door alle toeristen, waardoor overgewicht onder de apen een probleem geworden is. Je mag dus best overslaan!
  • In het woud leven behoorlijk veel muggen. Een lange broek is dus aan te raden en muggenspray is ook niet overbodig.

Heb je Monkey Forest op jouw lijstje gezet? Boek er een hotel bij en alles is geregeld. Bekijk ons aanbod in Ubud en kies het hotel dat bij jou past!

OVER DE AUTEUR

Marieke

Ik ben gek op reizen én schrijven. Ik heb al flink wat van Europa gezien, maar ben nog lang niet klaar met de wereld verkennen. Ik neem je mee naar de mooiste plekken op de wereld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *