Ubud, culturele hart Bali

Ubud, een kijkje in het culturele hart van Bali

Tot een jaar of 10 geleden was Ubud een relatief onbekend dorpje op Bali. Tegenwoordig is het één van de belangrijkste vakantieoorden van het eiland. En dat niet alleen; het is het spirituele, creatieve en culturele hart met dank aan één legende in het bijzonder…

Deze legende vertelt dat een priester van Java Ubud heeft gesticht als vesting aan een geneeskrachtige rivier. In de omgeving werden veel geneeskrachtige kruiden (ook wel obat genoemd) gevonden en het plaatsje trok daarmee healers uit alle windstreken. Je vindt er veel spirituele plekken en de yogacentra zijn niet op een paar handen te tellen.

De naam Ubud is afgeleid van het Balinese woord ubad, dat medicijn betekent. Dit medicijn werd gehaald uit een kruid dat vlakbij de rivier Camphun groeide.

Eat, Pray, Love

Ubud, Bali: yogaOndanks de healers bleef Ubud lange tijd redelijk onontdekt. Totdat – nadat eerder al het boek was uitgekomen – Julia Roberts schitterde in Eat, Pray, Love. Een deel van de film speelt zich af in het Balinese plaatsje.

Liz, zoals Julia in de film heet, komt hier om haar geluk te zoeken, wordt verliefd op het eiland én ontmoet een knappe Braziliaanse man. Ze werd een inspiratiebron voor vrouwen die ook het geluk zochten. Zij reisden daarna massaal naar Bali.

Sinds de film zijn de yoga- en meditatiecentra nog meer uit de grond gestampt, maar haar relaxte sfeer heeft het (gelukkig!) grotendeels behouden.

Een kijkje in het centrum van Ubud

De hoofdstraten van Ubud zijn Monkey Forest Road en Jalan Raya Ubud. Aan deze straten vind je de meeste (en tevens beste) restaurants, cafeetjes, boutique hotels en galeries. Je vindt hier ook de meeste yogacentra en als je jezelf in de watten wilt leggen, zijn er genoeg wellnesscentra waar je een massage kunt boeken.

Omdat het wel het hart van Ubud is, vind je er flink wat toeristen. Mocht je het toch even te druk vinden in het vakantieoord, dan biedt de weidse omgeving genoeg mogelijkheden. Alleen al een wandel-, fiets- of autotocht langs rijstterrassen, riviertjes en beekjes is al geweldig.

Top 5 bezienswaardigheden in en rondom Ubud

Ubud, Bali: Monkey ForestIn Ubud en de directe omgeving vind je genoeg bezienswaardigheden om je te vermaken tijdens een 10- of 16-daagse vakantie. Breng zeker een bezoekje aan de volgende vijf:

  1. Monkey Forest is zonder twijfel de meest bezochte bezienswaardigheid in Ubud. Middenin de jungle vind je drie tempels waar groepen apen zich hebben verzameld. Een uniek geheel! Maar pas wel op je spullen, de apen (ca. 600 makaken) zien er onschuldig uit met hun lieve koppies, maar kunnen nogal brutaal zijn.
  2. Museum Puri Lukisan is het oudste museum van Bali én een van de mooiste en meest interessante in Ubud. Het museum staat vol met oude kunstwerken uit de omgeving en er is een speciale vleugel voor moderne kust. Het wordt omringd door een prachtige en bovenal tropische tuin.
  3. Op ca. een half uur rijden van Ubud vind je een van de oudste en meest indrukwekkende tempelcomplexen van Bali, Gunung Kawi. De naam kan wat verwarrend zijn. Er zijn namelijk meer plekken op Bali die zo heten. Laat je ter plaatse dus goed voorlichten! Het complex, gelegen in een grote vallei aan de rivier de Pakirsan, is bereikbaar via een trap van maar liefst 371 treden. Laat je hierdoor niet ontmoedigen; de tempel is meer dan de moeite waard én onderweg heb je een geweldig uitzicht over de omgeving.
  4. Nog een tempel bezoeken? De Goa Gajah tempel, ook wel de olifantengrot genoemd, is zonder meer een aanrader. De tempel ligt in een tuin vol bijzondere bomen en planten die bereikbaar is via een gigantische poort.
  5. Midden in stad vind je Puri Saren Agung, het paleis van de oude koningen. Dit bijzondere paleis werd rond de 16e eeuw gebouwd. Hoewel het koningshuis rond 1930 werd afgeschaft, wordt het paleis nog altijd bewoond door nazaten van de koninklijke familie. Desondanks mag je er wel vrij rondlopen. Het traditionele gebouw wordt omringd door een mooie tuin en ’s avonds vinden er regelmatig traditionele dansvoorstellingen plaats. Woon zeker zo’n voorstelling bij!

Maak kennis met lokale specialiteiten

Verspreid door Ubud (en eigenlijk over heel Bali) vind je warungs. Warungs zijn kleine café-restaurants gerund door één familie. Kleinschalig en knus. Bovenal maak je hier het beste kennis met lokale specialiteiten. Proef zeker de gado gado bij Warung Mendez.

Van heel andere orde is Locavore. Hier krijg je lokale specialiteiten in een modern jasje. En de inrichting? Alsof je in een hippe pop-up tent in Amsterdam binnenkomt lopen. Reserveer wel tijdig, want het is erg populair. Grijp je toch mis voor een tafeltje? Ze hebben ook een to go afdeling.

Het is daarnaast een aanrader om een kijkje te nemen op de lokale markt. In de ochtend scoor je hier kruiden en fruit voor een spotprijs, in de middag kun je er souvenirs shoppen voor het thuisfront. Wil je thuis met de door jou gekochte kruiden aan de slag? Volg een kookworkshop. Dit kan o.a. aan Monkey Forest Road bij bij Bumi Bali, een restaurant en kookschool in Ubud.

De beste reistijd

Net als op andere Aziatische bestemmingen heb je ook op Bali te maken met het regenseizoen. Wil je deze vermijden, kies dan vooral voor de droge periode tussen mei en oktober. Het is dan wel wat drukker en ook duurder omdat er simpelweg duurder.

En het regenseizoen is zeker geen no go. Tijdens de moesson (die van november t/m maart duurt) kan je weliswaar rekenen op een buitje, maar doorgaans pas einde van de dag. De temperaturen zijn dan nog steeds zeer aangenaam; tussen de 25 en 30 ˚C. Op die temperatuur kan je overigens het hele jaar rekenen. Hoe fijn!

Onze favoriete hotels

Ubud Bali: hotelsBen jij overtuigd geraakt en boek je graag een vakantie naar het mooie Ubud? We maakten een selectie uit onze hotels. Voor welke je ook gaat, je zit sowieso goed!

  • Als je ergens van een fijn uitzicht over rijstvelden en de jungle kunt genieten, dan is het wel vanuit Viceroy Bali. Naast de prachtige locatie kun je er rekenen op privévilla’s (naar keuze met zwembad), service van wereldklasse en één van de mooiste wellnesscentra van Ubud. Geniet!
  • Maya Ubud Resort & Spa is één van onze meest luxe hotels in Ubud. Het is volledig in Balinese stijl ingericht, beschikt over een infinity zwembad en villa’s met privézwembad en kijkt uit over de rijstvelden en het regenwoud.
  • Het infinity-zwembad van Alila Ubud is echt een pareltje! Je verblijft hoog boven de rivier Ayung in een op-en-top groene omgeving. Rust, luxe & ontspanning zijn de sleutelwoorden deze vakantie.
  • Het luxe Hotel Padma Ubud biedt een schitterend uitzicht op de adembenemende omgeving van regenwoud en rijstterrassen. Wij durven te wedden dat jij niet meer uit het infinity-zwembad bent weg te slaan.

Heb je graag meer keuze uit hotels? Bekijk ons volledige aanbod naar Ubud.

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *