Doen in Ubud

Bali op z’n best! 10x doen in Ubud

Ubud mag dan een klein plaatsje in het midden van Bali zijn, er is genoeg te doen in en om het centrum. En dan hebben we het niet alleen over yoga- en meditatiesessies (al is dit wel waar Ubud haar bekendheid aan dankt). Tijd om op een rij te zetten wat je allemaal kunt doen in Ubud!

1. Ga Eat, Pray, Love achterna

Ubud dankt haar bekendheid aan een film (of eigenlijk eerder al het boek) uit 2010 met Julia Roberts als Liz in de hoofdrol. In Eat, Pray, Love reist zij af naar Bali om te bidden. Ze wordt verliefd op het eiland en jij zal dat zonder twijfel ook worden als je in haar voetsporten treedt…. Lees snel hoe je Liz achterna kunt gaan.

2. Aapjes kijken in Monkey Forest

Doen in UbudEén van de bekendste bezienswaardigheden van Ubud is Monkey Forest, officieel Sacred Monkey Forest Sanctuary genoemd. In dit prachtige stukje natuur, dat bestaat uit dicht bos en heuvelachtig oerwoud, huizen honderden brutalen makaken. Daar komt dus ook direct de naam vandaan.

Het gebied herbergt daarnaast drie hindoeïstische tempels uit de 14e eeuw, die nog altijd worden gebruikt door de inwoners van Ubud. In het zuidwesten vind je Pura Dalem Aging, in het noordwesten Pura Beiji en in het noordoosten Pura Prajapati. De eerste is misschien nog wel het meest bijzonder; hij lijkt zo weg te zijn gelopen uit Indiana Jones.

Voor omgerekend een paar euro heb je toegang tot het gebied. Via diverse wandelroutes kom je langs de mooiste plekken én de aapjes. Wees je er van bewust dat – hoe schattig ze ook lijken – ze hondsbrutaal zijn. Let dus op je bezettingen!

Wist je dat je in Monkey Forest een flink aantal bomen vindt met een heilige status? De meest bekende is Pule Bandak. Van deze boom worden kleine stukjes hout afgehaald om ceremoniële maskers mee te maken.

3. Breng een bezoek aan Puri Saren Agung

Doen in Ubud: tempelMiddenin het centrum van Ubud vind je het paleis van de oude koningen, Puri Saren Agung. Het 16e eeuwse paleis is niet meer echt in dienst, want rond 1930 werd het koningshuis afgeschaft. Toch wonen er nog altijd enkele nazaten van het koningshuis.

Laat je hierdoor niet belemmeren, het paleis is toegankelijk voor bezoekers. En voor een groot deel ook nog gratis! Bijzonder zijn de dansvoorstellingen die er ’s avonds regelmatig worden gegeven. Een leuke manier om kennis te maken met de lokale cultuur. De kleurrijke kostuums, opzwepende muziek en expressieve bewegingen zal je niet snel vergeten!

4. Bewonder lokale kunst in het Puri Lukisan

In het Museum voor de Schone Kunsten, Puri Lukisan, vind je een uitgebreide collectie van Balinese kunst vanaf 1930 tot nu. Tekeningen, schilderijen en beelden sieren de ruimtes. Je vindt er daarnaast een boekhandel, café en een tuin waar wandelingen in gemaakt kunnen worden. Zelf creatief aangelegd? Er worden workshop aangeboden.

Een andere aanrader is overigens Seniwati Galerie. Wati is het Indonesische woord voor vrouwen en je vindt hier dan ook enkel kunst gemaakt door vrouwen. De galerie werd opgezet door een kunstlerares uit Hong Kong. Zij verbaasde zich erover dat er op heel Bali geen kunstwerken in musea werden getoond die gemaakt waren door vrouwenhanden.

5. Wandel door de rijstvelden van Tegalalang

Doen in Ubud: TegalalangBali staat bekend om de prachtige groene velden met rijstterrassen. Een van de mooiste en meest bekende van het eiland is Tegalalang. En, lucky you, deze ligt op slechts 10 km van Ubud.

Hoewel de populariteit maakt dat het wat toeristisch is (je vindt er o.a. souvenirkraampjes en parkeerplaatsen en moet entreegeld betalen), vergeet je dit meteen zodra je het uitzicht vanaf en over de rijstterrassen ziet. Weg wil je er ook niet meer, je zou uren kunnen verdwalen zonder dat de omgeving gaat vervelen. Het is alleen al leuk om de lokale rijstplukkers aan het werk te zien

6. Ga een dagje tempelhoppen

Bali wordt ook wel het eiland van de tienduizend tempels genoemd; ze zijn er letterlijk in overvloed. En in veel gevallen gaat het om eeuwenoude hindoeïstische tempels. Een van de meest indrukwekkende tempelcomplexen is Gunung Kawi, dat op een half uurtje rijden van Ubud ligt.

Het complex is in de 11e eeuw gebouwd en ligt middenin een grote vallei aan de rivier de Pakrisan. Om de tempels te bereiken dien je een trap van meer dan 350 treden af te dalen. Geen straf, want onderweg heb je een prachtig uitzicht over omliggende rijstvelden en de jungle. Over de terugweg gewoon nog niet nadenken… smalle paden in het complex leiden je langs de mooiste bouwwerken. Indrukwekkend zijn de immense beelden die uit rotsen zijn gehakt. Sommige zijn maar liefst 7 meter hoog!

Om de tempels te betreden dien je een sarong te dragen. Laat je deze niet aansmeren door verkopers onderweg. Bij de ingang kan je deze namelijk gratis lenen.

Welke tempels je in de omgeving van Ubud nog meer moet zien? Breng zeker een bezoek aan Goa Gajah, die ook wel bekend staat als de Olifantengrot. Je vindt er bijzondere beelden, waaronder een van Ganesha, de godheid met een olifantenhoofd.

En dan heb je nog de Tirta Empul, een van de heiligste tempels van Ubud. Het is een wat sober complex, maar de Balinezen komen er graag. In de tuin vind je namelijk hete bronnen waar zij zich graag geestelijk en lichamelijk reinigen.

7. Ga op pad met locals

Hoe je een bestemming pas écht leert kennen? Door je niet – of in elk geval niet alleen – te laten leiden door reisgidsen en belangrijke bezienswaardigheden. Nee, ga op pad met een lokale bewoner.

Een goede manier is via de website van WithLocals, een Nederlands bedrijf. Zij werken wereldwijd samen met lokale bewoners met wie je unieke activiteiten kunt ondernemen. Ook in Ubud!

8. Slenteren over de lokale markt

Doen in Ubud: marktBen jij iemand die het liefst tijdens elke vakantie een markt bezoekt? Dan zit je goed in Ubud. Op de lokale markt doen de inwoners tot een uur of 09.00 uur (ja, dat wordt vroeg opstaan!) hun inkopen. Tropische fruit en kruiden zijn hier – voor Nederlandse begrippen – voor een habbekrats verkrijgbaar. Scoor zeker wat kruiden om ook in Nederland nog te kunnen genieten van de Aziatische keuken!

Na 09.00 uur kun je er overigens nog steeds terecht, al wordt het dan een stuk toeristischer en is het een heel andere beleving. Groenten, fruit, vlees en kruiden maken plaats voor Balinese souvenirs. Mooie offermanden, hangmatten, boeddha hoofden, sjaals, sieraden… je vindt het er allemaal! Wel onderhandelen, dat kan je flink wat geld schelen.

9. Volg een kookcursus

Als je dan toch kruiden hebt gekocht voor als je eenmaal thuis bent, zorg dan dat je weet hoe je hier optimaal gebruik van kan maken. Volg een Balinese kookcursus, die gelukkig op veel plekken in Ubud worden aangeboden. Leer alles over de technieken, ingrediënten en gerechten om vervolgens onder het genot van een lokaal biertje te smikkelen.

10. Neem een duik in de Tegenungan waterval

Op nog geen half uur rijden van Ubud vind je een van de vele watervallen die Bali herbergt, de Tegenungan waterval. De waterval wordt omringd door een schitterende jungle en via de zijkant kun je omhoog klimmen om vervolgens te genieten van een uitzicht. De locals duiken ook prima van boven naar beneden, maar dat raden we je vooral af als beginner.

Niets te doen in Ubud? Echt wel! Bekijk ons aanbod en je kunt – met dank aan deze checklist – rekenen op een veelzijdige vakantie.

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

1 thoughts on “Bali op z’n best! 10x doen in Ubud

  1. Wij vliegen maandag naar Bali , en verblijven in een villa vlakbij Lovina , onze verwachtingen zijn hoog , maar we gaan zeker genieten .
    reactie op onze reis volgt dan nog wel , prettige feestdagen .

    Wim

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *