La Geria, wijngebied Lanzarote

Een vulkanisch wijntje proeven? Ga naar Lanzarote!

Staat vakantie voor jou gelijk aan lekker eten en een goed glas wijn? Voor veel reizigers is Toscane dan dé Europese bestemming. Maar wist je dat Europa veel meer wijngebieden kent, soms op verrassende locaties? Zoals op Lanzarote. Hier groeien de druiven in een vulkanisch landschap.

Lanzarote in een vogelvlucht

Wijngebied La Geria, LanzaroteWie nog nooit op Lanzarote is geweest, kan zich eigenlijk geen voorstelling maken bij het landschap dat je hier zal aantreffen. Het is zonder twijfel indrukwekkend.

Een reeks aan vulkaanuitbarstingen (waarvan de grootste, aanhoudende tussen 1730 en 1736 plaatsvonden) hebben er voor gezorgd dat 25% van het eiland bestaat uit gestold lava. Meer dan 100 vulkanen sieren daarnaast het landschap.

Dit alles wordt afgewisseld met kleine, witte dorpjes en populaire badplaatsen (zoals Playa Blanca, Puerto del Carmen en Costa Teguise). Maar laten we vooral ook La Geria niet vergeten. In dit wijngebied ten oosten van Nationaal Park Timanfaya worden druiven op een wel heel bijzondere manier geteeld.

Lanzarote stond bekend om haar fruit- en bloementeelt. De lavastromen tussen 1730 en 1736 maakte hier voorgoed een eind aan, maar zorgde wel voor een nieuwe bron van inkomsten. Wijn!

Een bijzondere manier van druiven telen

La Geria, wijngebied LanzaroteZodra je het wijngebied La Geria in rijdt, gaat het lava-landschap over in een bijzonder ander landschap. Grote donkergrijze velden zijn gevuld met ronde kuilen die afgezet zijn met stenen muurtjes. In eerste instantie zal je je afvragen waarvoor het is. Voor goede wijn dus. Vanwege de droogte en de wind gaat dat hier net even anders dan in andere Europese wijngebieden.

In plaats van grondwater en regen hebben de bewoners van Lanzarote een andere (innovatieve) manier bedacht om met succes wijn te verbouwen. Zij gebruiken simpelweg het materiaal dat het meest voor handen is op het eiland; lava. Hoe?

Op hun grond hebben ze duizenden kuilen gemaakt. Deze zijn gevuld met picon, kleine lavasteentjes die de eigenschap hebben om vocht vast te houden. Sterker nog; ze zouden zelfs vocht uit de grond kunnen onttrekken. In de kuilen worden de druivenranken per stuk geplaatst, om er vervolgens een (halve cirkel) van lavabrokken omheen te plaatsen. Deze beschermen de ranken tegen de bijna altijd aanwezig zijnde passaatwind.

Een uniek landschap is het gevolg. En het is dan ook niet verrassend dat dit deel van Lanzarote, net als Nationaal Park Timanfaya, is uitgeroepen tot beschermd gebied.

Een wijntje proeven

La Geria, Lanzarote wijngebiedVerwacht op Lanzarote geen Sauvignon Blanc, Pinot Gris, Chardonnay of Merlot. Het zijn de Malvasia druiven die hier worden gekweekt. En die zorgen voor fijne wijnen, die je op diverse plaatsen op het eiland kunt proeven, met name in La Geria zelf uiteraard.

Dwars door het wijngebied loopt de LZ-30, met aan weerzijden meerdere bodega’s. Bodega La Geria is de meest bekende, maar ook bij Rubicón, El Grifo en Stratvs kan je kennismaken met typische La Geria wijnen. Allen bieden ze een combinatie van winkel en wijnproeverij. In sommige gevallen kan je ook nog een rondleiding krijgen of aanschuiven bij een lunch.

De winkeltjes zijn een leuke manier om kennis te maken met de lokale wijnen, maar laat je hier niet verleiden tot een aankoop. Dezelfde wijnen zijn ook gewoon in de supermarkt te verkrijgen. Vaak een stukje goedkoper.

Verwacht niet dat je de wijnen na afloop in Nederland kunt kopen; ze worden nauwelijks geëxporteerd. Dat is niet omdat ze minder goed zouden zijn dan de Italiaanse of Franse wijnen, maar simpelweg omdat er net genoeg gemaakt kan worden voor de lokale markt.

Zorg voor een goedgevulde maag

La Geria, Lanzarote wijngebiedWijn zonder een goede bodem is geen aanrader. Het ideale wijndagje bestaat dan ook uit sightseeing, een uitgebreide lunch én een middagje wijnproeven. We stelden de ideale dag voor je samen.

Start je dag met een rondtour door Nationaal Park Timanfaya om kennis te maken met het vulkanische landschap. Des te verrassender is het om daarna te proeven wat men hier wél kan telen.

Sluit je tour af in El Golfo, een klein vissersplaatsje ten zuiden van het park. De trekpleister van dit plaatsje is Lago Verde, een gifgroene lagune omgeven door een zwart lavastrand. Waar de meeste toeristen na het zien van het meer weer omkeren, raden wij je aan om een kijkje te nemen bij een van de restaurantjes met uitzicht op zee. Restaurante de Mar is een aanrader; start met de baby-inktvisjes.

Grote kans dat je je buikje rond eet en dus een prima basis hebt om vanaf hier door te rijden naar La Geria. Je hoeft er slechts een kwartiertje voor te rijden.

Verblijf in stijl

Net buiten het wijngebied, op nog geen 10 minuten rijden, vind je Hotel Rural Finca de la Florida. Het hotel wordt omringd door wijngaarden die haast eindeloos lijken en op de achtergrond zie je Timanfaya. Geniet van dit uitzicht vanaf je ligbedje aan het zwembad. Zin in een goed wijntje? Hiervoor hoef je nier per se naar La Geria; er is een bodega om de hoek.

Naast bovenstaand hotel hebben we nog meer mooie aanbiedingen naar het Spaanse eiland. Bekijk ons volledige aanbod. Voor daarna: proost!

Over de auteur

Laura

Naast haar werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reist Laura graag de wereld over. Om daarna haar reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op haar favorieten-lijstje staan. Ook droomt ze graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *