krka-nationaal-park

Krka Nationaal Park; wonderschone natuur in Kroatië

Bepaal jij jouw volgende vakantiebestemming ook altijd aan de hand van mooie plaatjes? In dat geval staat Kroatië waarschijnlijk heel hoog op jouw lijstje. Krka Nationaal Park is een van de (visuele) hoogtepunten van het land en in dit artikel vertellen wij je er alles over.

Wil je kennismaken met de prachtige natuur van Kroatië? Dit kan o.a. in Krka Nationaal Park, dat tussen Zadar en Split en vlakbij Šibenik ligt. Vier vakantie in of nabij een van deze steden en maak een dagje een uitstapje naar dit bijzondere park met o.a. schitterende watervallen.

Alles over Krka Nationaal park, Hotel Skradinski BukWil jij het liefst zo dicht mogelijk bij Krka Nationaal Park verblijven? Kies dan voor Hotel Skradinski Buk. Dit kleinschalige hotel is vernoemd naar de beroemdste waterval van het park en biedt een gezellig restaurant.

Krka Nationaal Park in een vogelvlucht

Krka Nationaal ParkHet park dankt haar naam aan de rivier de Krka, die ontspringt op de berg Dinara. Het hoogtepunt van het park zijn de zeven uit kalksteen gevormde watervallen die een hoogte van 242 meter overbruggen. Nog meer indrukwekkende cijfers op een rijtje:

  • Krka Nationaal Park heeft een oppervlakte van 111 km²
  • Per seconde stroomt er gemiddeld 55 m³ water door de rivier de Krka, tijdens een hevige bui kan dit oplopen tot 350 m³
  • Sommige watervallen zijn meer dan 100 meter breed
  • Je vindt 860 plantensoorten in Krka Nationaal Park
  • Het park herbergt 18 vis-, 222 vogel- en 18 vleermuissoorten
  • In het park vind je ook een 14e eeuws en 15e eeuws klooster

Alles over de Krkawatervallen

Krka Nationaal ParkMiljoenen jaren geleden werden er platen met kalksteen over elkaar geschoven die de Dinarische Alpen vormden. In de loop van de tijd heeft de rivier de Krka hier een weg in gebaand en tal van watervallen gevormd.

De watervallen van de Krka rivier bestaan uit zeven stappen en hebben een verval van 242 meter. De meest bekende en imposante waterval is de ca. 40 meter brede Skradinski buk, die het water met 17 trappen zo’n 46 meter lager brengt. In de zomermaanden kun je in dit lage deel van het park zwemmen. Neem dus een handdoek (en het liefst ook waterschoentjes) mee!

De Kroaten gebruiken al jarenlang windmolens om het watergeweld die de Krkawatervallen opwekt om te zetten in energie. Deze (gerenoveerde) watervallen vind je o.a. bij de Skradinski buk waterval.

Wat is er nog meer te zien in Krka Nationaal Park?

Krka Nationaal parkKrka Nationaal Park herbergt ook nog het mini-eilandje Visovac waar je een klooster vindt. Dit klooster werd in 1445 door de Franciscanen gesticht en beschikt over een collectie van waardevolle geschriften, boeken en servies. Sinds jaar en dag trekt het eiland – naast vakantiegangers – daardoor ook veel pelgrims.

Wil jij Visovac bezoeken? Dat kan via verschillende bootexcursies die in het park worden aangeboden. Je krijgt een ca. 30 minuten durende tour over het eiland en bezoekt het klooster, de kerk en het museum. Let erop dat je geen superkorte broeken of zwemkleding draagt en dat je schouders bedekt zijn.

Daarnaast vind je hele bijzonder flora en fauna in Krka Nationaal Park. Natuurliefhebbers kunnen hier hun hart ophalen. Ga met een gids op pad die je alles kan vertellen over de bijzondere natuur. Bijzonder; de vleermuissoorten die er leven worden vrijwel allemaal met uitsterven bedreigd in de rest van Europa.

Praktisch!

Krka Nationaal parkKrka Nationaal Park ligt in de regio Šibenik en op ca. een uur rijden van zowel Split als Zadar. Heb je een auto tot je beschikking? Dan kun je bij twee ingangen parkeren; de Lozovac en de Skradin ingang. Vanaf de Lozovac ingang begin je de wandeling vanaf het hoogste punt van het park. In de zomermaanden worden bezoekers vanaf de parkeerplaats met speciale pendelbussen naar de start van de wandelroute gebracht (dit is bij de prijs van een entreeticket inbegrepen). Als je het pad volgt kun je in ca. 2 tot 3 uur door het hele park wandelen.

Via de Skradin ingang ga je met een speciale boot van het park naar de ingang (dit is eveneens bij de prijs van een entreeticket inbegrepen). Deze tocht duurt ca. 25 minuten en brengt je naar het laagste punt van het park; de Skradinski buk-waterval. Check van tevoren wanneer de boten precies varen, zodat je niet de laatste boot terug mist. Daarnaast zijn er bij ingang ook rondleidingen met een gids te boeken.

Wist je dat Krka Nationaal Park over 470 km aan fietsroutes beschikt? Zowel voor geoefende fietsers, mountainbikers en families zijn er leuke routes te vinden. Je kunt starten bij drie verschillende punten; het Krka Nationaal Park-kantoor in Skradin, het bezoekerscentrum in Laškovica en de Krka Eco Campus in Puljane.

Natuurlijk kun je ook georganiseerd op pad gaan en een excursie boeken. Wat dacht je bijvoorbeeld van een dagtrip naar Krka Nationaal Park in combinatie met de middeleeuwse stad Šibenik? Vanuit Split kun je deze tour boeken en vanuit Zadar deze tour. In beide gevallen ga je met een gids op pad door de stad en bewonder je de kathedraal die op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat én bezoek je het natuurpark. Vervoer en entreetickets voor het park zijn al bij de prijs inbegrepen.

Krka Nationaal Park is het hele jaar door geopend en is in elk seizoen schitterend. De toegangsprijzen voor het park variëren door het jaar heen. In het hoogseizoen betaal je meer dan in het laagseizoen. Kijk voor de actuele prijzen op de website van het Krka Nationaal Park. Het is vanwege drukte in het hoogseizoen aan te raden vooraf online tickets te kopen om teleurstelling ter plaatse te voorkomen.

Met wie wil jij Krka Nationaal Park bezoeken? Bekijk snel ons volledige Kroatië-aanbod.

OVER DE AUTEUR

Marleen

Van stedentripjes tot vakanties met het gezin; vakanties zijn altijd het hoogtepunt van het jaar. Én mijn bucketlist is nog oneindig lang. Als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter droom ik dagelijks weg bij de volgende bestemming op mijn lijst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *