Kopenhagen met kinderen

Citytripping met het hele gezin; Kopenhagen met kinderen

Op zoek naar een anders-dan-anders stedentrip met kinderen? Kies voor de Deense stad Kopenhagen! Naast dat het op nog geen twee uur vliegen vanuit Nederland ligt, biedt het volop bezienswaardigheden die leuk zijn voor het hele gezin. We geven je een kleine hint; je blijft zeker niet met beide benen op de grond…

Even wat feitjes op een rijtje voordat je afreist naar Kopenhagen. De stad ligt aan de oostkust van Denemarken en heeft ca. een half miljoen inwoners. De naam Kopenhagen is afkomstig van Købmandshavn – dat Koopmanshaven betekent. Deze naam was heel toepasselijk in de middeleeuwen toen Kopenhagen nog een havenstad was. Tegenwoordig speelt de haven alleen nog een rol in het rondleiden van toeristen.

Train je zeebenen; Kopenhagen vanaf het water

Kopenhagen met kinderen: NyhavnKopenhagen is – vanwege de compactheid van het centrum – een ideale stad om met kinderen te ontdekken. Naar de meeste bezienswaardigheden kun je gemakkelijk wandelen. Zijn de kleine beentjes moe? Dan maak je eenvoudig gebruik van het uitgebreide ov-netwerk of een hop-on-hop-off-bus.

Wij vinden een stad vanaf het water ontdekken altijd een van de hoogtepunten tijdens een stedentrip. Kinderen meestal ook. Stap in de haven van Kopenhagen (waarover later meer) op een van de rondvaartboten en vaar door en langs de stad. Onderweg word je bijgepraat over de vele bezienswaardigheden.

Het kleurrijke Nyhavn is niet alleen het startpunt van jullie boottochtje, het is ook een hele leuke wijk. De kade wordt gekenmerkt door gekleurde gevels van oude panden. Het oudste huis, nummer 9, stamt al uit 1681. In de zomermaanden kun je in Nyhavn heerlijk met je benen over de rand genieten van het zonnetje of plaatsnemen op een van de vele terrasjes.

Doen Kopenhagen met kinderen

Kopenhagen met kinderen: TivoliKopenhagen beschikt, net als Parijs, over een eigen pretpark. Enig verschil is dat pretpark Tivoli middenin de stad ligt en dat het heel gemoedelijk en kleinschalig is. Dat maakt dat het gemakkelijk te bezoeken is tijdens een stedentrip in Kopenhagen met kinderen. Het park herbergt ca. 25 attracties, waaronder vijf achtbanen. Hang de daredevil uit en daag je kinderen uit voor een ritje!

Met dank aan het vele groen, de retro-attracties en de prachtige lichtjes ’s avonds waan je je in een compleet andere wereld. Vervelen is echt geen optie; naast de veelzijdige attracties vind je er ook een theater en diverse podia. Je betaalt in Tivoli overigens per attractie. Dat betekent dus dat jouw kinderen zelf een paar attracties kunnen uitzoeken waar ze graag in willen. Zo houd je de kosten binnen de perken.

Kopenhagen met kinderen: Nyhavn, The SquareOm de hoek bij pretpark Tivoli ligt The Square. In dit stijlvolle design hotel komen kwaliteit, gastvrijheid, een moderne uitstraling en betaalbaarheid samen.

Duik in het leven van Hans Christian Andersen

Kopenhagen met kinderen: Hans Christian AndersenDe meest bekende sprookjesschrijver is misschien wel de Deense Hans Christian Andersen. Een groot deel van zijn leven bracht hij in Kopenhagen door. Hij woonde o.a. op meerdere adressen in de gekleurde huizen van Nyhavn.

Neem je kinderen mee op een tour door de stad en vertel hen het verhaal van het beroemdste sprookje van de schrijver; Het lelijke eendje. Dit sprookje gaat over een lelijk eendje dat uitgroeit tot mooie zwaan. Men zegt dat dit verhaal gebaseerd is op het leven van Andersen zelf. Net als het eendje had hij ook een moeilijke jeugd, maar groeide hij later uit tot een succesvolle schrijver.

In Kopenhagen vind je op verschillende plekken referenties naar de beroemde schrijver. De bekendste is waarschijnlijk het standbeeld van de kleine zeemeermin, een van Andersens andere beroemde sprookjes.

Tegenover pretpark Tivoli staat op het Raadhuisplein een standbeeld van H.C. Andersen zelf en in het westelijke deel van de stad is een grafmonument te vinden. Daarnaast is er ook een museum, het H.C. Andersen Eventyrhuset, waar je de beroemde sprookjes kunt zien en horen. Een echte must-do met de kinderen in Kopenhagen!

Andere leuke uitstapjes met kinderen

Kopenhagen met kinderenWat er nog meer te zien en doen is in Kopenhagen met kinderen? We zetten alle belangrijke bezienswaardigheden voor je op een rijtje. Afvinken maar!

  • Zijn jouw kinderen al iets ouder (12+)? Ontdek Kopenhagen dan op een typisch Nederlandse manier; op de fiets! Kopenhagen is een van de fietsvriendelijkste steden ter wereld. Een gids kan je alle mooie plekjes laten zien. Boek bijv. een 1,5 uur durende fietstocht via onze partner GetYourGuide.
  • Kopenhagen kent een aantal prachtige, statige paleizen, waar jij een kijkje (in) kunt nemen. Paleis Amalienborg, Slot Rosenborg en Paleis Christiansborg, die niet meer allemaal dienst doen als paleis, zijn zeker de moeite van het bezoeken waard. Bij lekker weer zijn met name de slottuinen bij Slot Rosenburg een populaire trekpleister.
  • Bezoek voor een schitterend uitzicht over de stad zeker de Rundetaarn (oftwel Ronde Toren). Ga naar het topje van deze 17e-eeuwse toren voor een 360°-uitzicht. Bovenin vind je tevens de oudste sterrenwacht van Europa, die op bepaalde avonden geopend is.
Kopenhagen met kinderen: Nyhavn, Copenhagen Admiral HotelHet belangrijkste aan een stadshotel is de ligging. Copenhagen Admiral Hotel scoort wat dat betreft een 10! Na een dag door de stad slenteren kunnen de (korte) beentjes bijkomen in sfeervolle kamers met prachtige authentieke details!

Heb jij zin gekregen in een weekendje Kopenhagen met de kinderen? Trommel ze op en ga de Deense stad ontdekken!

OVER DE AUTEUR

Marleen

Van stedentripjes tot vakanties met het gezin; vakanties zijn altijd het hoogtepunt van het jaar. Én mijn bucketlist is nog oneindig lang. Als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter droom ik dagelijks weg bij de volgende bestemming op mijn lijst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *