Bezienswaardigheden Kopenhagen

Kopenhagen voor beginners: de must-see bezienswaardigheden

De Deense hoofdstad is een prachtige Scandinavische parel. Maar wat als we je nu vragen wat de must-see bezienswaardigheden van Kopenhagen zijn? Ja, maar weinig mensen kunnen deze oplepelen. We zetten daarom even voor je op een rij wat je niet mag missen tijdens jouw eerste stedentrip naar deze bijzondere stad.

Kopenhagen in een vogelvlucht

Kopenhagen werd al gesticht in de 12e eeuw. Sinds 1536 is het de hoofdstad van Denemarken en dat niet alleen; met ruim een half miljoen inwoners is het ook nog eens de grootste en meest levendige stad van het land.

Kopenhagen, of København zoals de Denen zelf zeggen, betekent Koopmanshaven en veel in de stad draait dan ook om de prachtige haven die wordt getypeerd door kleurrijke panden. Statig ook wel en dat geldt eigenlijk voor de hele stad.

Veelzijdig is een stedentrip in de Deense hoofdstad ook zeker. Naast de prachtige must see bezienswaardigheden van Kopenhagen (die we hieronder met je bespreken) herbergt de stad een scala aan musea, hippe designwinkels, mooie parken en gezellige restaurants en cafeetjes.

Het knusse Nyhavn

Bezienswaardigheden Kopenhagen: NyhavnWe noemden hem al kort hierboven, de haven. Nyhavn is voor veel mensen het centrale punt van Kopenhagen en ook de spot die je het meest ziet terugkomen in reisgidsen door haar opvallende straatbeeld.

Nu is het the place to be, jaren geleden was dat wel anders. De haven had een slechte reputatie door luidruchtige zeelieden die de bars onveilig kwamen maken. Met het nodige vrouwelijke vermaak erbij. Nu is het een aaneenschakeling van gezellige terrasjes in de zomer.

De kade wordt gekenmerkt door kleurrijke gevels van oude panden, sommige tot wel meer dan 300 jaar oud. Sterker nog; het oudste huis, nummer 9, stamt al uit 1681. Leuk extra weetje: sprookjesschrijver Hans Christian Andersen heeft in diverse huizen aan de Nyhavn gewoond.

Bezienswaardigheden Kopenhagen: Nyhavn, Copenhagen Admiral HotelCopenhagen Admiral Hotel is een sfeervol hotel in een 17e eeuws pand. Let eens op die details! Je bevindt je nabij het water, het koninklijk paleis (daarover later meer) én de Nyhavn.

Een kijkje bij de Kleine Zeemeermin

Bezienswaardigheden Kopenhagen: Kleine ZeemeerminHet knusse Nyhavn mag elk jaar veel (buitenlandse) toeristen verwelkomen, dit geldt ook zeker voor het beeld van de Kleine Zeemeermin. Deze is onlosmakelijk verbonden met de eerdergenoemde sprookjesschrijver die zijn wortels in de stad had liggen én het sprookje over de zeemeermin schreef.

Je vindt het beeld in de haven, waar het al sinds 1913 een plek inneemt. Je moet wel even goed kijken; als er geen mensenmenigte zou zijn, zou je er zo aan voorbij lopen. Het beeld is slechts 1,25 meter hoog en 175 kilogram en staat op een sokkel aan de wandelpromenade.

(Kinder)pret in Tivoli

Bezienswaardigheden Kopenhagen: TivoliWaar Parijs Disneyland heeft, heeft Kopenhagen Tivoli. Het pretpark ligt – en dat is wel even anders dan in Parijs – middenin het centrum van Kopenhagen en is daardoor makkelijk te combineren.

In het in 1843 opgerichte park vind je ca. 25 attracties, waaronder vijf achtbanen. Dat betekent dat je weer even het kind in jezelf naar boven kan en mag halen. Ga ook zeker voor een avondbezoek; het park wordt dan verlicht door meer dan 100.000 lampen. Magisch!

En pretpark is overigens niet het beste woord voor dit enorme park; door het vele groen eromheen wordt het veelal gezien als stadspark waar je toevallig ook attracties vindt. Hoe jíj het ook ziet, je zal het – na een bezoek – ongetwijfeld met ons eens zijn dat dit een van de leukste bezienswaardigheden van Kopenhagen is.

Bezienswaardigheden Denemarken: Tivoli, The Square HotelThe Square is een stijlvol hotel in een rustige omgeving nabij Tivoli. Kwaliteit, gastvrijheid, een moderne uitstraling en betaalbaarheid komen hier samen. Je kunt er rekenen op o.a. minimalistische kamers en een ontbijtrestaurant.

Winkelen in Strøget

Bezienswaardigheden Kopenhagen: StrogetMiddenin de stad vind je het belangrijke winkelgebied van Kopenhagen, Strøget. Het gebied bevindt zich tussen Kongens Nytorv en het Stadhuisplein en bestaat uit twee pleinen en meerdere straten.

In het gebied vind je winkels van internationale ketens, afgewisseld met kleine boetiekjes en designwinkels. Om dat laatste staat Kopenhagen sowieso bekend. Ook vind je in Strøget leuke (en vaak ook betaalbare) restaurants en cafés.

Tijdens het wandelen door de straten zal je daarnaast regelmatig even stil staan om de vele straatartiesten te bewonderen. Ook ’s avonds is het hier erg gezellig. Of eigenlijk; misschien wel in het bijzonder. De lichtjes geven de pleinen en straten net dat beetje extra.

Koninklijke allure in Kopenhagen

Bezienswaardigheden Kopenhagen: AmalienborgKennismaken met koninklijk Kopenhangen? Tijd om naar Amalienborg Palace te gaan, dat anno 2018 nog steeds de winterresidentie is van de Deense vorstin Margrethe II van Denemarken en jaar twee zonen (met gezinnen).

Amalienborg Palace werd in de 18e eeuw door de Deense adel gevestigd in de wijk Frederiksstaden. Zij lieten rondom een groot plein vier vrijwel identieke rococopaleizen bouwen. Vijftig jaar na de bouw werd het het onderkomen van de koninklijke familie, die na een brand in hun voormalige paleis dakloos waren geworden. De paleizen zijn overigens niet allemaal toegankelijk; eentje is er ingericht als museum, een ander wordt slechts af en toe geopend voor publiek.

Er is overigens nog een koninklijke residentie te vinden in het centrum, Rosenborg Slot. Bij slecht weer kun je binnen kroonjuwelen, prachtige schilderijen en de pracht en praal van het interieur bewonderen. Als het zonnetje schijnt, zijn met name de slottuinen populair.

Elke dag om 12.00 uur marcheert de Koninklijke Wacht een stukje door de stad, om precies te zijn van Rosenborg Slot naar Amalienborg Palace. Leuk om een kijkje bij te nemen!

Paleis Christiansborg

Bezienswaardigheden Kopenhagen: ChristiansborgEn als we het dan toch over de koninklijke familie hebben; Paleis Christiansborg is waar ooit het (afgebrande) paleis van de koninklijke familie stond. Nu vind je er het Deense Parlement, het Deense Hooggerechtshof en het bureau van de Eerste Minister van Denemarken.

Dat klinkt misschien wat stoffig, maar het is zeker een bezoekje waard. In de koninklijke stallen vind je een theatermuseum, waar je je even in de 18e eeuw waant. De binnenplaats is niet meer dan een zandvlakte. Maar met dank aan koetsen en kostuums uit het verleden doe je óók hier een stap terug in de tijd.

Nog meer bezienswaardigheden in Kopenhagen

Wil je even wat anders en heb je nog tijd over tijdens jouw eerste trip in de Deense hoofdstad? We hebben nog een paar minder bekende bezienswaardigheden voor je in de aanbieding:

  • Voor liefhebbers van bier is het Carlsbergmuseum een aanrader. Carlsberg is immers door Denemarken wat Heineken voor Nederland is! Je ziet hier hoe het bier ooit (bij de start in 1847) werd gemaakt én anno 2018 nog wordt gemaakt. Bier maken kunnen ze overigens met verve; gezamenlijk produceren de Carslberg-brouwerijen zo’n 750.000 flessen per uur. Als je ouder dan 18 jaar bent, mag je aan het einde van de tour ook nog bier proeven.
  • De oudste wijk van Kopenhagen is ook een absolute bezienswaardigheid! Snarens Kvarter heeft voor een oude wijk een verrassend jong karakter. Je vindt er o.a. een cultureel centrum, theater, bioscoop en tal van cafés, clubs en restaurants.
  • Verblijf je tussen maart en oktober in Kopenhagen? In deze periode kun je de Rundetaarn (ofwel de Ronde Toren) beklimmen. Bovenin de toren kun je genieten van een 360 graden uitzicht over de stad. Oh, en helemaal bovenin vind je de oudste sterrenwacht van Europa.

Walhalla voor lekkerbekken!

Naast al deze bezienswaardigheden in Kopenhagen kun je er vooral lekker eten. De Deense stad staat als ge-wel-dig bekend onder foodies. Wist je bijvoorbeeld dat je hier meer Michelin-restaurants vindt dan in Amsterdam en Rome? Tijd om flink uit te pakken met een haute cuisine diner. Iets krapper bij Kas? Ook dan zijn er genoeg opties. Fantastisch is o.a. het hamburgerwalhalla Cock’s en Cows.

Kan jij niet wachten om al deze bezienswaardigheden in Kopenhagen te bezoeken, maar heb je nog geen stedentrip geboekt? Check snel ons voordelige aanbod.

Fotografie: Nanisimova | Shutterstock.com (Kleine Zeemeermin), Trabantos | Shutterstock.com (Christiansborg)

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *