Kleinste landen ter wereld

Welkom in de kleinste landen ter wereld!

Klein, maar fijn… Vergeet het alles overtreffende Amerika, vergeet de oneindige kilometers oppervlakte van China. Onze aardbol kent heel wat kleine pareltjes. Die ondanks hun beperkte oppervlakte genoeg te bieden hebben. Ga je mee naar een paar van de kleinste landen ter wereld? We zetten onze favorieten voor je op een rij.

Vaticaanstad

Met een oppervlakte van slechts 0,44 km² is Vaticaanstad met recht klein te noemen. Sterker nog; het is de allerkleinste onafhankelijke staat ter wereld. De Italiaanse enclave ligt midden in Rome en heeft zo’n 900 inwoners. En toch… er is genoeg te zien! Die 0,44 km² is namelijk volgebouwd met bijzondere gebouwen.

Het summum hiervan is zonder twijfel de Sint-Pietersbasiliek aan het gelijknamige Sint-Pietersplein (Piazza San Pietro). De start van de kruisvormige basiliek startte in de 16e eeuw en werd in de 17e eeuw ingewijd. Bewonder de indrukwekkende koepel, die precies boven de graftombe van Petrus is geplaatst. Deze graftombe is overigens opengesteld voor publiek; in kleine groepen kan je de necropolis bewonderen.

Andere bezienswaardigheden die je niet mag missen in Vaticaanstad zijn de Sixtijnse kapel, het Apostolisch Paleis, de Vaticaanse tuinen en de Vaticaanse bibliotheek. Bewonder de 284 Dorische zuilen en de ca. 40 beelden van heiligen op het Sint-Pietersplein. En neem een kijkje bij een van de vele musea, waaronder het Vaticaan Historisch Museum, het Etnologische Museum, het Pio-Clementino Museum en het Automobile Museum.

Lees meer over Vaticaanstad

Villa Agrippina Gran Melia, RomeVilla Agrippina Gran Melia ligt niet alleen op loopafstand van Vaticaanstad, je verblijft er ook nog eens in luxe én hebt een zwembad tot je beschikking voor de nodige afkoeling op warmere dagen. Beter kan het wat ons betreft niet worden!

Kleinste landen ter wereld: Vaticaanstad

Monaco

Monaco is ongeveer 4,5 keer zo groot als Vaticaanstad. Toch kent de ministaat in het zuiden van Frankrijk aanzienlijk meer inwoners. Sterker nog, met zo’n 32.000 is het het een na dichtstbevolkte land ter wereld. De inwoners zijn overigens bovengemiddeld rijk, maar laat je hier niet door weerhouden; ook met een beperkt budget is een dagje, weekendje of weekje Monaco prima te doen.

Monaco bestaat feitelijk uit twee steden; Monaco-Ville en Monte Carlo. In Monte Carlo bepalen bontjassen, jaguars, casino’s, glitter & glamour en extravagante sportauto’s het straatbeeld. Monaco-Ville is minder trendy, maar wel heel gemoedelijk. Slenter door de straatjes die op een 65 meter hoge rots ver boven de Middellandse Zee uittorenen en bewonder o.a. het Prinselijk Paleis.

Splendid Hotel & SpaSplendid Hotel & Spa is een sfeervol hotel in het centrum van Nice, nabij het strand. Het biedt een dakterras met zwembad vanwaar je een fenomenaal uitzicht hebt. Wij zien onszelf hier wel zitten met een cocktail.

Kleinste landen ter wereld: Monaco

Malediven

De Malediven mag dan een enorm uitgestrekt gebied zijn, als je naar enkel het landoppervlakte kijkt, is het betrekkelijk klein. De bijna 1.200 kleine eilandjes beslaan samen slechts 300 km².

Daarmee is het slechts twee (!) keer zo groot als Texel. Het grootste eiland is 5 km² en er zijn er maar negen die groter zijn dan 2 km². Je viert jouw vakantie dus gegarandeerd op een klein eiland!

Door de beperkte grootte wordt een vakantie op de Malediven vaak gezien als de ultieme relaxvakantie. En als de romantische getaway bestemming, veelal geboekt als huwelijksreis. Als dat is waar je naar op zoek bent: doen!

Relaxen vanuit je hangmat, genieten van een cocktail met uitzicht op de helderblauwe oceaan, een tripje maken naar een nabijgelegen, onbewoond eiland, kennismaken met de onderwaterwereld… Als je daar niet uitgerust van terugkomt!

Kleinste landen ter wereld: Barefoot Eco Hotel (MaledivenDe Malediven klinkt misschien als onbetaalbaar, maar op al deze kleine eilandjes vind je echt wel wat meer betaalbare resorts. Het viersterren Barefoot Eco Hotel bijvoorbeeld. Draag een steentje bij aan het milieu zonder dat je in hoeft te leveren op luxe.

Kleinste landen ter wereld: Malediven

Nog meer kleinste landen ter wereld

  • Het dwergstaatje San Marino, met een oppervlakte van slechts 61 km², wordt in zijn geheel omsloten door Italië. Het heeft ongeveer net zoveel inwoners als Monaco, maar door het groter oppervlakte is het allesbehalve dichtbevolkt. San Marino bevindt zich op een helling van berg Monte Titano in Noord-Italië. Door deze ligging kent San Marino geen vlakke delen en meren vind je er bijvoorbeeld ook niet. Dit alleen al maakt het dwergstaatje uniek. San Marino bezoeken? Vanaf de Italiaanse badplaats Rimini ben je er in ca. 30 minuten rijden.
  • Je zou het misschien niet verwachten, maar ook Malta behoort tot de kleinste landen ter wereld. Het land – dat bestaat uit de eilanden Malta, Gozo & Comino – heeft een oppervlakte van ruim 300 km². En ondanks dit geringe oppervlakte is het land enorm veelzijdig. Zo kun je cultuursnuiven in de hoofdstad Valletta, een duik nemen in de felblauwe Blue Lagoon bij Comino en kleinschalig verblijven op het eiland Gozo. Stappen kan op het hoofdeiland Malta in de badplaats St. Julians.
  • Ook de Seychellen behoort tot de 20 kleinste landen ter wereld met een oppervlakte dat ca. 1,5 x zo groot is dan Malta. En dus wel het grootste eiland van onze favoriete kleinste landen ter wereld. Wat je van deze tropische bestemming mag verwachten? Op de meer dan 115 eilanden waar de Seychellen uit bestaat, vind je een flinke dosis witte stranden, helderblauw water én verrassende natuur. Google maar eens op Morne Seychellois National Park.

Welke van deze kleinste landen ter wereld wil jij graag bezoeken? We horen het graag!

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *