Kato Paphos in Cyprus

Kato Paphos: 2.000 jaar geschiedenis op slechts een paar vierkante kilometer

In 1962 was een boer zijn land aan het omgraven toen hij stuitte op immense mozaïekvloeren. Afgravingen begonnen en Kato Paphos werd blootgelegd. Anno 2019 kun je deze mozaïekvloeren bezoeken. Een hoogtepunt van jouw vakantie in het Cypriotische Paphos.

Toegegeven: ik houd van cultuur, maar ik ben geen diehard cultuurliefhebber. Je hoeft me niet uren rond te laten slenteren in musea of langs de ene na de andere kerk slepen. Sowieso, als ik op zonvakantie ben, dan breng ik graag zo veel mogelijk tijd buiten door, musea vallen dan vaak al af. Kato Paphos is slechts een klein deel overdekt en daarmee het ideale ‘museum’, ook voor vakantiegangers die slechts een beetje cultuur willen snuiven. Voor mij was het in elk geval één van de hoogtepunten van een korte trip naar Paphos.

Paphos in een vogelvlucht

Paphos is één van de populairste badplaatsen van Cyprus. Hoewel veel mensen hier met name komen om van zon, zee en strand én luxe all inclusive resorts te genieten, biedt de badplaats ook een hoge dosis historie.

Kato Paphos, Cyprus: bijzondere mozaïekvloeren

De badplaats bestaat uit twee delen: Boven-Paphos (Pano Paphos, of zoals de inwoners zeggen Ktima) en Beneden-Paphos (Kato Paphos of Nea Paphos). De benedenstad is de oorspronkelijke ligging van de stad. Toen in de Byzantijnse tijd dreiging dreigde vanaf de kust, werd de stad verplaatst naar de huidige plek. Juist, Boven-Paphos. Hier moet je zijn voor het bruisende uitgaansleven en de gezellige tavernes. Wil je echter kennis maken met het oude Paphos, dan moet je in Beneden-Paphos zijn, waar je tal van ruïnes vindt met bijzondere mozaïekvloeren.

De ruïnes van de voormalige hoofdstad van Cyprus vertellen je alles over de 2.000 jaar oude geschiedenis. Niet verwonderlijk dus dat Kato Paphos op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. Opgravingen gaan nog steeds door in het archeologische park om nog meer geschiedenis ‘bloot te leggen’.

De hoogtepunten van Kato Paphos

Kato Paphos, CyprusKato Paphos beslaat een grote oppervlakte en op dit oppervlakte vind je tal van bijzondere plekken. Ik zet er een aantal voor je op een rij:

 • Het Huis van Dionysos is de plek waar de opgravingen begonnen. Inmiddels is er meer dan 2.000 m² aan mozaïekvloeren blootgelegd. Om te garanderen dat deze goed bewaard blijven, kun je vanaf vlonders de mozaïeken bewonderen. Elke mozaïekvloer vertelt een Griekse mythologie. Bij de ingang van het park zijn folders beschikbaar voor meer informatie.
 • Wil je nog meer mozaïekvloeren bewonderen? Bezoek het Huis van Theseus, het Huis van Aion en het Huis van Orpheus voor o.a. een mozaïekvloer van Thesus zwaaiend met zijn knots en oog in oog met een Minotaurus.
 • In het Romeinse Odeon, een deels gereconstrueerde muziektheater, kun je in de zomer nog steeds concerten en toneeluitvoeringen bijwonen. Vanaf jouw zitplaats ben je altijd gegarandeerd van een geweldig uitzicht over Kato Paphos. Nabij het muziektheater vind je ook nog de restanten van een stadsmuur en een Romeinse markt.
 • Het Frankische kasteel Saranda Kolones (40 zuilen) werd door een aardbeving in 1222 verwoest. Toch kun je nog steeds de veertig zuilen herkennen waaraan dit kasteel haar naam dankt. Panagia Limeniotissa werd niet verwoest door een aardbeving, wel door de Arabieren in de 7e eeuw. Toch zijn de ruïnes van deze Byzantijnse basilica nog steeds indrukwekkend om te zien.

Breng ook een bezoekje aan het fort van Paphos

Zodra je het terrein van Kato Paphos verlaat, ben je bijna direct in de haven van de badplaats. Het symbool van deze haven is het fort uit de Byzantijnse tijd. Deze werd gebouwd ter bescherming van de haven. Hoewel het deze functie allang is verloren, kun je er nog wel een interessant museum bezoeken én vanaf het dak heb je een schitterend uitzicht over de haven.

Het mag duidelijk zijn dat je uren kunt dwalen door het archeologische park, maar ook in een paar uur tijd kun je een goede indruk van de geschiedenis van Paphos. Sla een bezoekje aan Kato Paphos dan ook zeker niet over tijdens een vakantie in Cyprus.

Over de auteur

Laura

Naast haar werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reist Laura graag de wereld over. Om daarna haar reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op haar favorieten-lijstje staan. Ook droomt ze graag weg bij tropische bestemmingen!

2 reacties op “Kato Paphos: 2.000 jaar geschiedenis op slechts een paar vierkante kilometer

 1. Beste Laura,

  Mag ik je iets vragen over het openbaar vervoer op Cyprus?
  Is dat goed geregeld of kan je beter een auto huren?
  Men rijdt daar links en dat weerhoudt me er een beetje van….
  groeten Els

  1. Dit is geheel afhankelijk van waar je naar toe wilt; als het niet te ver is en het is een bekende hotspot is het meestal goed te doen. Maar als je echt veel wilt zien van het eiland en tijd wilt besparen, raad ik toch een huurauto aan.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *