Weetjes Kaapverdië

12 dingen die je misschien nog niet wist over Kaapverdië

Staat jouw vakantie naar Kaapverdië voor de deur en wil je graag wat meer weten over het eiland? Of ga je nog boeken en weet je – behalve het hoge zon, zee, strand gehalte – eigenlijk te weinig over de Afrikaanse eilandengroep? Wij helpen je met liefde!

Een lesje aardrijkskunde

Kaapverdië weetjes: aardrijkskundeDe eilandengroep Kaapverdië – ook wel Cape Verde of Cabo Verde genoemd – bestaat uit 10 eilanden, waarvan negen bewoond. Samen vormen zij een oppervlakte van ruim 4.000 km².

Het ligt zo’n 300 km van de westkust van Afrika en daar dankt het dan ook haar naam aan. Kaapverdië ligt namelijk het dichtstbij Senegal en hier vind je Cap Vert, het meest westelijke punt van het hele continent.

Van de negen eilanden zijn er vier populair bij toeristen. Boa Vista en Sal zijn de meest bekende. Sal was ook het eiland waar het toerisme allemaal begon. Eind jaren ’60 landde hier het eerste internationale vliegtuig dat van Duitsland naar Zuid-Afrika onderweg was. Het toerisme is er dus pas ruim een halve eeuw oud!

Nieuwer – en in opkomst! – is nog het toerisme op de eilanden Sao Vicente en Santagio. Sao Vicente is met name voor cultuurliefhebbers een aanrader.

Zeldzame schildpadden

Kaapverdië is het thuis van de bedreigde Loggerhead-schildpadden, ofwel de Caretta Caretta schildpad. Op slechts twee locaties ter wereld vind je meer van deze schildpadden. Je hebt op Boa Vista en Sal de mogelijkheid om – in het wild – kennis te maken met de bijzondere beesten. Houd er rekening mee dat ze beschermd zijn en dat er regels aan verbonden zijn. Vraag ter plaatse naar de mogelijkheden.

Sla de zonnebrandcrème maar in

Het klimaat is misschien wel de beste reden om voor een vakantie Kaapverdië te gaan. In de wintermaanden is het er gemiddeld 23 °C en in de zomer kun je rekenen op gemiddeld 27 °C. Op warme dagen kan het kwik boven de 30 °C stijgen. Smeren dus!

Een praatje in het Portugees

Kaapverdië weetjesGa maar vast een beetje Portugees oefenen, want dit is de taal die lokaal wordt gesproken. Waarom Portugees terwijl Kaapverdië tot Afrika behoort? Van 1462 tot 1975 (dus nog niet eens zo gek lang geleden) was Kaapverdië een Portugese kolonie en de taal is blijven hangen. Een deel spreekt ook Creools overigens, maar de voertaal blijft Portugees.

We helpen je vast even op weg met een lijstje van handige woorden en zinnen:

 • Goedemorgen – Bon dia
 • Goedemiddag – Boa Tarde
 • Goedenavond – Boa Noite
 • Hoe gaat het met je? – Come está?
 • Tot ziens! – Até logo!
 • Doei – Adeusinho
 • Graag gedaan – De nada
 • Ik begrijp het niet – Não compreendo
 • Kan je mij helpen? – Pode me ajudar?
 • Spreekt u Engels? – Voce fale Ingles?
 • Weet u een leuk restaurantje? – Conoce um bom restaurante?
 • Een kop thee/koffie, alstublieft – Eu gostaria o cha/o café, por favor
 • Kan ik het menu zien? – Pode me dar o menu, por favor?
 • Waar kan ik een taxi nemen? – Onde posso arranjar um taxi?

Instampen maar en de locals zullen je omarmen. Want niets leuker dan dat een toerist moeite doet om jou in je eigen taal aan te spreken! Je kunt overigens in de grootste plaatsen op Boa Vista en Sal ook prima uit de voeten in het Engels.

Tijdzone & vliegtijden

Om Kaapverdië te bereiken, moet je vanaf Nederland zo’n 5.000 kilometer overbruggen. Dit duurt ca. zes uur, mits je geen tussenlanding hebt op één van de andere eilanden. Luchtvaartmaatschappijen combineren namelijk steeds meer eilanden met elkaar. Ga je naar Sal, dan kan het zomaar gebeuren dat je eerst land op Boa Vista. Of vice versa. Hier blijf je wel zo kort als mogelijk aan de grond staan.

Houd rekening met een tijdverschil met Nederland en België. Je mag – afhankelijk van de winter- of zomertijd de klok twee of drie uur terugzetten zodra je op Kaapverdische bodem staat.

Geen visum nodig

Sinds 1 januari 2019 geldt er voor Kaapverdië geen visumverplichting meer wanneer je korter dan 30 dagen in het land verblijft. Wel geldt er een vertrekbelasting. Deze bedraagt ca. € 30,- p.p.

Voor een groot deel van onze reizen naar o.a. de eilanden Sal en Boa Vista geldt dat deze is inbegrepen bij de prijs. Voor sommige reizen dien je deze vorm van belasting zelf te betalen. Je dient je dan voorafgaande aan het vertrek online te registreren. Dit kan tot uiterlijk 5 dagen voor vertrek. Binnen enkele dagen na boeking ontvang je van ons aanvullende informatie over wat voor jouw reis geldt. Dat noemen wij nu ontzorgen!

Nog meer verrassende weetjes over Kaapverdië

Omdat we het niet kunnen laten nog wat extra weetjes over Kaapverdië. Altijd leuk om te weten over jouw komende vakantiebestemming:

 • Tegenover twee inwoners op de eilanden staat één geit.
 • Espargos, de hoofdstad van Sal, betekent ‘asperges’ in het Portugees. Dit verwijst naar de wilde plantaardige aspergesstengels, die in zandstranden rond het eiland groeien.
 • Katoen was ooit een van de belangrijkste (export)producten van Kaapverdië. De planten (met gele bloemen) vind je nu met name nog op Sal terug langs de weg.
 • Het hoogste punt van Kaapverdië is Mount Fogo, een vulkaan op het gelijknamige eiland Fogo. Het hoogste punt is 2.829 meter boven zeespiegel. Er worden dagtrips naar Fogo aangeboden vanaf de andere eilanden.
 • In de wateren rondom Kaapverdië leven verschillende soorten haaien. Met name in de ondiepe, warme wateren van Sal leven veel citroenhaaien. Pas wel op met boottripjes, spring nooit zomaar het water in.
 • De sterke winden aan de stranden van met name Boa Vista en Sal trekken veel kitesurfers aan. Het is ook niet verrassend dat hier de wereldkampioenschappen worden gehouden.

Zooooooo… nu je deze Kaapverdië-weetjes kent, ga je goed voorbereid op reis. We wensen je alvast een heel fijne vakantie.

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

2 thoughts on “12 dingen die je misschien nog niet wist over Kaapverdië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *