praia-benagil-algarve-portugal

Praia de Benagil; adembenemende grot in de Algarve!

Waarom wij van de Algarve houden? Vanwege de grillige kustlijn, kleine baaitjes, indrukwekkende rotsformaties en verborgen grotten. Niet geheel verborgen, maar wel geweldig, is de grot bij Praia de Benagil. Een must-see tijdens een vakantie in de Portugese regio!

Algarve in een vogelvlucht

In het uiterste zuiden van Portugal vind je de Algarve. De regio is vooral bekend onder zonzoekers en gezelligheidsdieren. Met een gemiddelde temperatuur in de zomer van 25 °C doen ze in de strandtenten goede zaken. Voor gezelligheid ga ja naar Albufeira. Hoewel dat meteen het meest bekende stukje van de Algarve is, biedt de regio meer.

We stipten het hierboven al even aan; de Algarve herbergt een grillige kustlijn met kleine baaitjes. Deze worden afgewisseld met hoge rotspartijen en haast ingekapselde strandjes ertussen. Praia Dona Ana is een van de mooiste stranden van de Algarve.

Wil je met nóg meer spetterende vakantiefoto’s thuiskomen? Breng dan ook zeker een bezoek aan Praia de Benagil, waar je een wel heel bijzondere grot vindt.

Praia de Benagil, Algarve

Waarom de grot van Praia de Benagil zo bijzonder is

In een gemiddelde reisgids of -blog over Praia de Benagil komen beschrijvingen als ‘buitenaards mooi’, ‘sprookjesachtig’ of ‘een van de mooiste plekken ter wereld’ voorbij. Allemaal waar, de grot is zonder twijfel adembenemend.

De natuur heeft door erosie een bijzonder afdak van krijtsteen gemaakt boven het strand. Haast alsof je door een ronde kamer loopt, met het strand als vloer. Vanaf deze ‘kamer’ kijk je uit over zee. En bovenin vind je een grote ‘lichtkoepel’ in de vorm van een uitgesleten cirkel. Deze zorgt voor een unieke lichtval.

Praia de Benagil grot

Hoe bereik je de grot?

De afstand van het strand naar de grot is slechts 150 meter, weliswaar via water. Er zijn durfals die zwemmend naar de grot gaan. Wij raden je dit af. De stroming kan er erg sterk zijn en er varen toeristenbootjes af en aan. Denk vooral om je eigen veiligheid!

Liever stap je in een kajak of maak je gebruik van een van de SUP-tours die er worden aangeboden. En dan heb je nog de meest gebruikte en makkelijkste optie; een boottocht vanuit diverse plaatsen aan de Algarve. Dit is ideaal omdat er bij het strand weinig parkeerplekken zijn als je met een huurauto op pad gaat.

Via onze partner GetYourGuide kun je boottochten boeken vanuit o.a. Albufeira, Portimão en Lagos. Kies een tour met een zo klein mogelijke boot. Dan kan je het dichtstbij en soms zelfs in de groot komen.

Praia de Benagil bezoeken

Nog meer tips voor jouw bezoek aan Praia de Benagil

  • Vanwege de pracht van de grot is het niet verrassend dat er veel dagjesmensen afkomen op het natuurverschijnsel. Wil jij niet over deze toeristen ‘struikelen’, dan raden we je aan om ’s morgens vroeg of rond zonsondergang te gaan.
  • Dan heb je ook direct meteen een ander voordeel te pakken; aan het begin en einde van de dag kun je rekenen op een mooie lichtinval in de grot. Rond zonsondergang kleurt de grot haast rood. Kom maar op met die spetterende vakantiefoto’s!
  • Sla naast de grotten zeker het strand niet over. Het kleine strandje ligt verscholen tussen hoge rotsen en je vindt er een strandtentje. Ook de kliffen in de omgeving zijn een aanrader. Tijdens een wandeling word je getrakteerd op prachtige vergezichten.

Combineer een bezoek

Praia de Benagil ligt nabij Carvoeiro. Dit charmante vissersdorpje is er ook zeker eentje om op jouw must-see lijst te zetten. Herinner je je de kleurrijke bootjes die je vaak op reisgidsen van de Algarve ziet? Dat is dus hier!

En je vindt er ook nog enkele bezienswaardigheden, waaronder bovenop de klif de overblijfselen van de muren van het fort Nossa Senhora da Conceição (Onze Moeder van de Ontvangenis). Los van deze ruïnes heb je er een geweldig uitzicht over de oceaan en de kliffen van Cabo Carvoeiro.

Op slechts enkele kilometers van Carvoeiro vind je daarnaast nog een bijzondere rotsformatie met grot; Algar Seco. Het eerste deel er naartoe is een houten wandelpad, daarna zal je een rotspad moeten volgen. Wel even goede schoenen aan doen dus!

Lees meer over het vissersdorpje Carvoeiro

Tivoli Carvoeiro, AlgarveVerblijven in Carvoeiro? Tivoli Carvoeiro is een luxe hotel met – vanaf het riante zwembad – uitzicht op de prachtige rotsformaties waar de Algarve zo bekend om staat. Ook geschikt voor een familievakantie!
Praia de Benagil Carvoeiro

Heb jij Praia de Benagil inmiddels op jouw bucketlist gezet?

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *