Griekenland met kinderen: knossos

Griekenland met kinderen: volg de Griekse mythes

Bij Griekenland denk je aan witte huisjes met blauwe daken, schattige ezeltjes, mooie stranden en lekker eten. Het land heeft alles voor een ultieme relax vakantie waarvan je zongebruind weer thuis komt. Maar Griekenland kent ook een hele lange geschiedenis, die voor kinderen mateloos interessant kan zijn.

Als je Griekenland met kinderen bezoekt, dan is het een aanrader om je vooraf te verdiepen in de Grieke mythodologie en je kinderen deze spannende en fantasierijke verhalen te vertellen. Nog leuker is het om daarna de plek te bezoeken waar deze verhalen zich afspeelden. Zoals Knossos op Kreta, of Athene.

Knossos & de mensetende Minotaurus

Koning Minos had ruzie met zijn broers over wie de koning van Kreta was. Hij bad tot de zeegod Poseidon en deze stuurde hem een witte stier als bewijs van het koningschap. Wel moest hij de stier direct offeren. Dat deed Minos niet en als straf zorgde Poseidon ervoor dat de vrouw van Minos verliefd werd op de stier. Ze werd zwanger en kreeg een kind dat half mens en half stier was: Minotaurus.

Maar Minotauras at mensenvlees en werd te gevaarlijk, hij werd daarom opgesloten in een speciaal doolhof waarin niemand de uitgang kon vinden. Elk jaar werd Minotaurus gevoerd met zeven jongens en meisjes uit Athene. Uiteindelijk lukte het Theseus om het monster te verslaan.

Spannend niet? Bezoek tijdens jouw vakantie in Griekenland met je kinderen dan ook zeker de historische plek. Je vindt Knossos in de buurt van Heraklion (Midden-Kreta).

Athene & het symbool van de vrede

Griekenland met kinderen: AtheneEen van de bekendste goden van Griekenland is Pallas Athene, de beschermvrouwe van de stad Athene. Volgens de mythe voerden Poseidon en Athene een strijd om de stad Athene. De stad zou de naam krijgen van de god die het nuttigste cadeau gaf aan de stad. Poseidon sloeg met zijn drietand op de Akropolis en maakte hiermee een zoutwaterbron. Athene liet de eerste olijfboom groeien door met haar voeten op de grond te stampen. Athene won en de stad kreeg haar naam. De olijfboom werd een heilige boom en het symbool van vrede.

De stad is alleen al vanwege deze mythe de moeite waard om te bezoeken tijdens een vakantie in Griekenland met kinderen. Ga samen zoeken naar de zoutwaterbron van Poseidon bij de Akropolis of kijk of je de godin Athene kan vinden.

Nog meer mythes voor een geslaagde vakantie in Griekenland met kinderen

Elke plek in Griekenland heeft haar eigen mythen. Vaak kom je in de verhalen dezelfde goden tegen die de strijd met elkaar aangingen. Voor kinderen zijn er leuke boekjes te koop met de Griekse mythen, tijdens het lezen van de verhalen willen kinderen vanzelf de bijbehorende plekken bezoeken. Voor je het weet heb je als ouder geen tijd meer om op je strandstoel te zitten….

Heerlijk zo’n vakantie in Griekenland met kinderen! Ga je mee?

Over de auteur

Saskia

Saskia is altijd op zoek naar de leukste vakanties en uitjes met kinderen. Met haar gezin verkent ze Europa en treedt ze net buiten de gebaande paden: van citytrip tot kanotocht en van wandeling tot grote mensen museum. Met haar ervaringen inspireert ze andere ouders op haar blog KidsErOpUit.

GEEF EEN REACTIE

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *