Redenen vakantie Bulgarije

5 goede redenen om deze zomer naar Bulgarije te gaan

Ben jij nog op zoek naar een vakantie voor deze zomer? Bulgarije komt bij lange na niet in de top 5 zonbestemmingen, maar is zeker wel een aanrader. Waarom? We geven je vijf goede redenen waarom je het bijzondere Balkan-land nu echt moet gaan ontdekken.

Bulgarije in een vogelvlucht

Bulgarije is onderdeel van de Balkan, een regio in het zuidoosten van Europa. Landen die hier ook toebehoren zijn o.a. Kroatië, Macedonië, Servië en Montenegro. Ver reizen is het zeker niet; na 2,5 tot 3 uur vliegen zet je voet op de Bulgaarse bodem.

Wat je dan te wachten staat? Veel Nederlanders denken alleen aan Zon, Zuipen, Ziekenhuis. Dit tv-programma heeft het imago van Sunny Beach (dat bekend staat om de soms heftige nachten, vergelijkbaar met Chersonissos en Lloret de Mar) alleen maar versterkt.

Voor sommigen al direct een reden om het land niet te bezoeken. Zonde! Want als je dit artikel leest, zal je zien dat dat slechts een klein onderdeel is van het land, of zelfs een klein onderdeel van Sunny Beach. Bulgarije heeft zoveel meer te bieden!

1. Meer waar voor je lev

Redenen vakantie BulgarijeAls je al druk aan het zoeken bent, maar tegen de beperking van een vakantiebudget aanloopt, overweeg dan zeker Bulgarije. Het lokale leven is hier nog verrassend goedkoop vergeleken met bijvoorbeeld de Spaanse Costa’s en Griekse eilanden. Hier krijg je echt waar voor je lev!

Lev, wat is dat? Dat is de lokale munteenheid. Want ook al behoort Bulgarije wel degelijk tot de EU, ze hebben nog steeds hun huidige muntsoort. Een lev stond ongeveer gelijk aan € 0,50 en daarmee heb ik meteen een rekensommetje voor je. Hieruit zal blijken hoe goedkoop Bulgarije is.

Enkele jaren geleden bracht ik een kleine week door in Bulgarije, om precies te zijn in Golden Sands en Sunny Beach. Ik ging op pad om de door ons aangeboden hotels te bezoeken, bezienswaardigheden te ontdekken en voor jou op zoek te gaan naar leuke restaurants en bars.

En in die bars heb ik me het meest verbaasd over de prijzen. Een cocktail kost gemiddeld 10-12 lev. Dat is al geen geld, maar de meeste bars doen ook nog eens aan happy hour; twee voor de prijs van één. Een snelle rekensom leert dat een mojito dan slechts € 2,- tot € 3,- kost.

Overigens geldt dit niet alleen voor drankjes, ook uit eten gaan is er goedkoop en een taxirit kost zeker geen hoofdprijs. Nog goedkoper is het openbaar vervoer. Je zal geen megabudget nodig hebben ter plaatse, dat is duidelijk.

Redenen vakantie Bulgarije; betaalbare hotelsAls we het dan toch over betaalbaarheid hebben, kijken we meteen even naar de hotels die ik heb bezocht. TUI Blue Nevis was voor mij de winnaar als het gaat om prijs-kwaliteitverhouding. Over veel waar voor jouw geld gesproken!

2. Een zonovergoten klimaat

Vakantie & zon gaat voor veel vakantiegangers samen. En ik geef je geen ongelijk; de zomers in Nederland kwakkelen vaak voort en dat terwijl je net een mooi kleurtje wil scoren. Dat lukt zeker wél in Bulgarije.

Je kunt in Bulgarije in de zomermaanden rekenen op ca. 9 uur zon per dag en temperaturen die oplopen tot 30 °C. Al is het dit een dagje niet, de gevoelstemperatuur ligt er vaak hoger dan de feitelijke temperatuur. En dat betekent alle tijd om op één van de vele zandstranden te sunsnacken.

3. Bruisende badplaatsen

Redenen vakantie Bulgarije: badplaatsenDe eerste associatie die veel mensen hebben met Bulgarije is Sunny Beach. En dat hangt dan weer direct samen met woorden als feesten, alcohol en luieren. Het is – ook juist vanwege de betaalbaarheid van het land – vooral populair onder jongeren. En toegegeven: stappen is hier ook geen straf met dank aan de vele (beach)clubs.

Maar dat is maar één kant van Sunny Beach. Je hoeft niet rondom de drukke Flowerstreet te verblijven en kunt ook een hotel zoeken verderop aan de boulevard. Waar het met kinderen bijvoorbeeld goed vertoeven is aan het 8 kilometer lang zandstrand dat langzaam in zee afloopt. Watersporten worden er ook in groten getale aangeboden én de badplaats beschikt over een waterpark.

Golden Sands is de rustige equivalent van Sunny Beach. Ja, je vindt er een boulevard met rondom uitgaansgelegenheden, maar allemaal net ietsje minder druk en heftig. Én je vindt langs de boulevard een hoop familiehotels en leuke attracties voor de kinderen. Zlatni Pjasatsi, zoals Golden Sands officieel heeft, is dan ook nog meer een familiebestemming.

Redenen vakantie Bulgarije, Grifid Encato BeachGrifid Encato Beach is een modern familiehotel met riante kamers, een miniclub en waterpark aan het strand, fantastisch infinity zwembad en een skybar waar het ‘s avonds goed vertoeven is. Extra fijn: je kunt o.b.v. all inclusive verblijven.

Liever wat rustiger verblijven? Obzor is een goede keuze. Deze badplaats is het minst bekend van alle drie en daarmee ook meteen het meest gemoedelijk; hier komen nog geen massa’s Nederlanders op af. En dat terwijl het wel een lang zandstrand, een gezellig centrum en een ruime keuze aan hotels biedt. Het is daarmee een ideale uitvalsbasis om de omgeving te verkennen.

Lees meer over de badplaatsen in Bulgarije

4. De goddelijke Bulgaarse keuken

Niet alleen vakantie & zon gaan hand in hand, als je het mij vraagt geldt dat ook voor vakantie & eten. Tijdens een vakantie in Bulgarije kan je kennismaken met de lokale keuken. En die is best lekker!

De Bulgaarse keuken is – net als de Griekse keuken – onderhevig geweest aan de invloed van de Turken. Op de menukaarten staat veel gegrilde vis en verse groenten (vooral tomaat, komkommer en paprika). En een maaltijd zonder verse sla en een glas rakia (de Bulgaarse variant van raki) is eigenlijk uit den boze voor de Bulgaren. Ook fetakaas vind je terug in veel van de maaltijden. Deze is overigens nog zachter en romiger dan de Griekse variant.

De echte ‘troef’ van Bulgarije is echter de yoghurt, waarin de lactobacterie bulgaricum leeft. Deze is nergens anders te vinden, maar zou wel de reden zijn dat er zoveel honderdjarigen leven in het Balkanland. Waar of niet; de yoghurt is er sowieso voedzaam én lekker! Ga je liever voor een wat zoeter toetje? Baklava is erg populair onder de inwoners.

5. Genoeg cultuur te snuiven

Redenen vakantie Bulgarije: cultuurVanuit zowel Sunny Beach als Golden Sands, maar bijv. ook de rustigere badplaats Obzor, heb je tal van mogelijkheden voor dagjes uit. En daar komt meteen een stukje cultuur om de hoek kijken.

Zo vind je op ca. 5 km van Sunny Beach dé parel van de Zwarte Zee, Nessebar. Het oude centrum, dat meer dan 2.600 jaar oud is, staat niet zonder reden op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Het historische centrum ligt op een schiereiland met een lengte van 850 meter en een breedte van 350 meter. Het wordt gekenmerkt door smalle straatjes vol kleine keitjes, leuke winkeltjes, charmante barretjes en prachtige kerkjes. Een walhalla voor cultuur- en fotografieliefhebbers!

Lees meer over Nessebar

redenen vakantie Bulgarije: Nessebar, Sol Marina Palace HotelJe kunt ook in Nessebar verblijven, aan de overkant van het schiereiland, waar het nieuwe gedeelte zich bevindt. Hier vind je o.a. Sol Marina Palace Hotel, een modern hotel met zwembad en een skybar met prachtig uitzicht.

Of er ook nog andere opties zijn? Jazeker! Zo kun je vanaf Nessebar de ferry pakken naar Sozopol, dat ca. 70 km verderop ligt. Het is een van de oudste steden aan de Zwarte Zee en de straatjes worden er gekenmerkt door typische Bulgaarse huizen uit de 17e eeuw; kalkstenen fundering en daarboven donker hout.

En wat dacht je van Varna? Deze op twee na grootste stad van Bulgarije is te bereiken vanaf zowel Obzor als Golden Sands. Vroeger was het een van de grootste badplaatsen van het land, maar door de opkomst van o.a. Sunny Beach en Golden Sands wordt het strand nu nog enkel door locals gebruikt. Als toerist is het ook veel leuker om door de stad te slenteren en oude (veelal kleurrijke!) gebouwen te bewonderen of neer te strijken op een van de vele terrasjes.

Heb ik je weten te overtuigen met deze vijf redenen? Tijd om ons voordelige aanbod naar Bulgarije te bekijken. Off you go!

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

1 thoughts on “5 goede redenen om deze zomer naar Bulgarije te gaan

  1. Graag sluit ik me aan bij alle positieve punten die U beschrijft. Wij zijn een kleine 30 jaar geleden voor het eerst naar Bulgarije met vakantie gegaan,gewoon vanwege het diverse landschap,er is voor iedere toerist wel iets. Wij hebben zo een beetje het hele land gehad en veel gezien,en zijn uiteindelijk neergestreken in het Zuid-Oosten,op een dorp waar we nu 10 jaar de zomers doorbrengen. Onze insteek was om er een B en B te beginnen,hebben het enkele jaren geprobeerd,maar helaas de verwende toerist wil ,strand en hotel,wij zijn de strijd gestaakt.maar wij zijn hier erg tevreden.de bevolking is vriendelijk ,als ze je eenmaal kennen,zijn heel gastvrij.wij hopen dus ook hier nog jaren te kunnen genieten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *