Nessebar Bulgarije

Nessebar, de mooiste stad aan de Bulgaarse Zwarte Zee

Met dank aan het het bruisende uitgaansleven van Sunny Beach (hoewel de badplaats écht meer is dan dat) kleeft er een verkeerd imago aan Bulgarije. Je kunt hier echt niet alleen terecht voor een vakantie vol feesten. Nee, je vindt aan de Zwarte Zee (het populairste gebied van het Balkan-land) prachtige stadjes en dorpjes. Nessebar is er daar één van. En wat voor één!

Op nog geen 5 km van het populaire Sunny Beach vind je Nessebar, dat door de inwoners de bijnaam de ‘Parel van Bulgarije’ heeft gekregen. Nu zou je denken dat zij wellicht wat bevooroordeeld zijn, maar ook als buitenstaander zal je direct verliefd worden op de charme van Nessebar.

Een kijkje in het oude centrum van Nessebar

Nessebar, BulgarijeNessebar bestaat uit een oud en nieuw gedeelte. Het nieuwe gedeelte is dé plek om een goed hotel te scoren of aan het strand te liggen.

Het oude deel – dat sinds 1983 in zijn geheel op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat – is van een heel ander kaliber. Hier vind je met keitjes geplaveide straten, prachtige orthodoxe kerken en winkeltjes, die samen één geheel vormen.

Het historische centrum heeft ook nog eens een prachtige ligging; op een rotsachtig schiereiland van ca. 850 bij 350 meter. Omdat het totaal omgeven wordt door water vind je er talloze terrasjes aan de waterkant. Geniet hier van lokale specialiteiten en een Bulgaars wijntje.

Een mooie plek om aan het water te dineren? Neem plaats op het hoge terras van Gloria Mare en geniet van lokale en mediterrane specialiteiten. Wat dacht je van een huisgemaakt broodje of verse vis?

Kerkhoppen in Nessebar

Een kijkje in het oude centrum betekent een stap terug in de stad. Dit deel van Nessebar is maar liefst 2.600 jaar oud en floreerde al in de Romeinse tijd. In de 7e eeuw na Christus kwamen de eerste Bulgaren naar het stadje en in de eeuwen die volgden (met name de 13e en 14e eeuw), werden er o.a. prachtige kruiskerken gebouwd.

Binnen de vestingmuren bevinden zich de restanten van ca. tien (kruis)kerken. Allen bewaard gebleven na het verdrijven van de Turken. Een van de mooiste voorbeelden daarvan is de Church of Christ Pantocrator.

Nessebar, Bulgarije; de ruïnes van een kerkWaar de Church of Christ Pantocrator vooral van buiten een plaatje is om te zien, móet je de St. Stephan Church vooral van binnen bekijken. Deze kerk is praktisch in zijn geheel versierd met prachtige (en goed bewaarde!) fresco’s.

De derde kerk die eigenlijk wel op jouw must see-lijstje moet staan, is de Church of Saint Sophia. Herken je er nog een kerk in? Ja, met veel verbeelding. Maar de ruïne van de 5e-eeuwse bisschopskerk is simpelweg prachtig. Het zonlicht schijnt op bepaalde momenten op de dag prachtig door de grote bogen. En van dit uitzicht geniet je vanaf een van de gezellige terrasjes rondom.

Is er nog meer te zien?

Jazeker! Je vindt in Nessebar onder meer de restanten van oude Romeinse baden, bezienswaardigheden uit de Hellenistische periode en typisch Bulgaarse huizen uit de 19e eeuw. Deze laatste herken je aan de kalkstenen funderingen met een donkerkleurige houten bovenkant en brede houten dakranden.

Praktisch!

  • Houd rekening met de vele kinderkopjes in het centrum. Trek makkelijke schoenen aan! Met kinderwagens en rolstoelen kan het een flinke uitdaging zijn.
  • Veel toeristen bezoeken Nessebar vanuit Sunny Beach. Vanaf de boulevard rijdt er een boemeltreintje naar Nessebar. Hoef je je om vervoer geen zorgen meer te maken.
  • Rustig verblijven? Kies dan niet voor Sunny Beach, maar voor Nessebar zelf.

De leukste hotels in Nessebar

Je kunt op zoek gaan naar een hotel in het autovrije historische centrum, maar ik raad je aan om in het nieuwe gedeelte te verblijven. Rustiger, het strand bij de hand en handiger mocht je met een (huur)auto op pad willen gaan.

Nessebar Bulgarij: hotelsOnlangs bezocht ik Nessebar en er was één accommodatie die er met kop en schouders bovenuit stak; het kleinschalige Saint Panteleimon Beach. Met ca. 30 kamers en appartementen geniet je hier in alle rust aan het zwembad, het restaurant en de frisse lounge. Voor het strand hoef je slechts naar beneden te lopen.

Een andere goede optie is Festa Panorama. Dit hotel – waar je o.b.v. all inclusive kunt verblijven met het hele gezin – ligt op een steenworp afstand van het strand en op ca. 1 km van het oude centrum. Afkoelen kan in een van de zwembaden, er zijn diverse sport- en wellnesffaciliteiten en kinderen vervelen zich geen moment met dank aan het kinderbadje, de speeltuin en miniclub.

Heb je graag een ruimere keuze aan hotels? Bekijk ons volledige aanbod in Nessebar of kijk – voor een levendigere vakantie – naar onze mogelijkheden in Sunny Beach.

Tijd om Nessebar te ontdekken, want dit stukje Bulgarije is méér dan de moeite waard!

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

4 thoughts on “Nessebar, de mooiste stad aan de Bulgaarse Zwarte Zee

  1. Mooi om te lezen dat wij niet alleen verliefd zijn op Bulgarije ! Heerlijke vakanties daar ! Nu voor de 5 de x geboekt ! Oud nessebar ,new nessebar ,sunny beach allemaal de moeite waard ! We ❤️ IT !

    1. We hebben genoten van jullie enthousiast ervaringen. Door de corona hebben we om geboekt van Gran Canaria naar Bulgarije en ja naar hotel Nessebar in Nessebar. Nu hebben wij een vraagje. Hebben jullie eventueel ervaringen met plaatselijke autoverhuur?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *