Feitjes & weetjes Barcelona, Spanje

12 dingen die je ongetwijfeld nog niet wist over Barcelona

Staat jouw stedentrip naar Barcelona voor de deur en wil je graag wat meer weten over de Spaanse stad? Of ga je nog boeken en weet je – behalve dat je er goed kunt shoppen en Antoni Gaudí belangrijk was voor het straatbeeld – eigenlijk te weinig over jouw volgende bestemming? Wij helpen je met liefde. Check snel deze 12 weetjes over Barcelona.

Barcelona is populair voor selfies

Barcelona is een populaire stad om selfies te maken. Op de wereldranglijst staan ze – aldus een onderzoek waarbij 6.000.000 tweets, Facebook-posts en Instagram-foto’s werden geanalyseerd – op de vierde plek.

Niet zo gek! Wie wil er geen selfie bij de bekende Sagrada Família of met een straatartiest op Las Ramblas? Voetballiefhebbers moeten zichzelf wel vastleggen in Camp Nou. En ook je zongebruinde koppie op het stadsstrand moeten volgers jaloers doen maken natuurlijk.

Het einde is in zicht voor Sagrada Família

De Sagrada Família zonder steigers; kan jij je er iets bij voorstellen? Toch moet dit het beeld zijn binnen nog geen 10 jaar. Volgens de laatste berichten zou de bouw – die al in 1882 startte – in 2026 afgerond moeten zijn.

Heb jij het rekensommetje al gemaakt? Dat is bijna 150 jaar nadat men begon aan de immense kathedraal. Dat is langer dan het duurde om de Egyptische piramides te bouwen.

Over immens gesproken; de kathedraal, waar Antoni Gaudí een grote bijdrage aan leverde, zal na afronding van de bouw een van de hoogste ter wereld zijn.

Benieuwd waarom de bouw van de Sagrada Família zo lang duurt? Check snel ons uitgebreide artikel over het meest besproken bouwwerk van Spanje.

Het strand is nog niet zo lang openbaar toegankelijk

Barcelona is een populaire bestemming vanwege de combinatie van stad & strand. Dat is echter niet altijd zo geweest! Tot aan 1992 behoorden de stranden bij het industriële gebied en waren ze niet toegankelijk voor inwoners van de stad en toeristen.

Dit veranderde toen het gebied onder handen werd genomen voor de Olympische Spelen in datzelfde jaar. Platja de Barcelona is nu niet meer weg te denken, evenals de hippe strandtenten waar toeristen in de zomer maar al te graag neerstrijken.

Barcelona is groen, groener, groenst!

Feitjes & weetjes Barcelona: MontjuicBarcelona herbergt bijna 70 parken, die samen ca. 10% van de stad beslaan. Als je kijkt naar het oppervlakte van deze parken versus het aantal inwoners, heeft elke inwoner ruim 18 m² tot zijn of haar beschikking. Een kleine tuin voor iedereen!

Het grootste park is trouwens Monjuïc, met een oppervlakte van ca. 203 hectare. Het fijne aan het park is de hoge ligging, waardoor je tijdens het wandelen wordt getrakteerd op een geweldig uitzicht. En donderdag- t/m zondagavond geniet je er van een spectaculaire fonteinshow met licht en muziek.

Bijzonder om te noemen is El Jardinet dels Gats, ofwel het kattenpark. Een non-profit organisatie vangt hier verstoten zwerfkatjes op. Ze halen geld binnen voor de zorg door evenementen te organiseren voor kattenliefhebbers.

Barcelona heeft meer metrostations dan je denkt

Hoeveel metrostations Barcelona heeft? In elk geval twaalf meer dan dat je op de metroplattegronden vindt. Dit zijn verlaten stations, gelegen tussen stations die wél in gebruik zijn.

De verlaten stations – we noemen o.a. Correos, Ferran en Banco – zijn stations die nooit zijn voltooid of inmiddels buiten gebruik zijn. Dit laatste gebeurde vooral door verbetering van het metronetwerk en veranderingen van de lijnen.

Enkele van deze stations passeer je onderweg, zoals metrostation Gaudí, dat werd gebouwd in 1968 maar nooit werd geopend. Inwoners van de stad geloven dat het inmiddels spookt in een deel van deze stations. Zo zouden ze o.a. mysterieuze spookverschijningen hebben gezien op perrons die niet in gebruik zijn.

Las Ramblas is niet slechts één straat

Feitjes & weetjes Barcelona: Las RamblasHet is zonder twijfel de beroemdste straat van Barcelona en misschien zelfs wel van Europa; Las Ramblas. De lange boulevard – die zich uitstrekt over een lengte van ca. 1,2 km vanaf Mirador de Colom tot aan Plaça Catalunya – wordt omgeven door terrasjes, winkels en palmbomen voor de nodige schaduw. Aan straatartiesten en kraampjes ook geen gebrek!

Wat veel mensen niet weten – en dat geldt misschien ook wel voor jou – is dat Las Ramblas niet één straat is. Hij bestaat om precies te zijn uit vijf straten; Rambla de Canaletes, Rambla dels Estudis, Rambla de Sant Josep, Rambla de Santa Mònica en Rambla dels Caputxins.

En omdat het niet één straat is, mag het zich ook niet de drukste straat van Barcelona noemen. Dit is Portal de l’Angel, die ook nog eens de meest bewandelde straat van heel Spanje is. Elk uur passeren hier zo’n 3.500 mensen om zich te vergapen aan de etalages van kleding- en sieradenwinkels.

Feitjes & weetjes Barcelona: H10 Montcada, BarcelonaIn het all inclusive H10 Montcada ligt nabij Las Ramblas en op de grens van de wijken El Born en Barrio Gótico. Je kunt daarnaast bij dit boutique hotel rekenen op o.a. moderne kamers, een restaurant, diverse bars en dakterras met jacuzzi.

Nog meer feitjes & weetjes over Barcelona

  • De Sagrada Família is voor veel mensen het pareltje van Antoni Gaudí. Wat veel mensen niet weten, is dat hij helemaal niet de eerste architect was van de kathedraal. Dit was Francisco de Paula del Villar y Lozano. Die stopte echter na onenigheid met de voorzitter. Gaudí nam het stokje over en borduurde voort op de eerdere ideeën.
  • LGBT-reizigers zijn aan het goede adres in Barcelona. Het wordt gezien als een van de topbestemmingen in deze community. Wist je bijvoorbeeld dat je op 45 minuten rijden van Barcelona (in de badplaats Sitges) de eerste gay discotheek van Spanje vindt?
  • Voor veel mensen staat Spanje gelijk aan flamenco, maar wist je dat deze dans helemaal niet zo populair is in Barcelona als veel mensen denken? Het is namelijk typisch Andalusisch. De Catalanen houden meer van hun eigen traditionele dans, La Sardana.
  • Het had niet veel gescheeld of Parijs had zijn grootste trekpleister, de Eiffeltoren, aan haar neus voorbij zien gaan. Gustave Eiffel ontwierp het metalen bouwwerk aanvankelijk voor Barcelona. Helaas vond het bestuur van Barcelona het te lelijk voor hun stad. Eiffel pitchte het toen aan Parijs. Zullen ze later achter hun oren hebben gekrabd in Barcelona?
  • Voetballiefhebbers opgelet! Wist je dat Barcelona het grootste voetbalstadion van Europa in huis heeft. Camp Nou biedt onderdak aan bijna 100.000 toeschouwers. Hiermee verslaat het o.a. het Wembly en de Stade de France.
  • Ook voor Starwars-liefhebbers hebben we een leuk weetje over Barcelona in petto. Wist je dat producer George Lucas zich heeft laten inspireren door Antoni Gaudí? Reis af naar Casa Mila en bewonder de groep gezichten op het dak van het huis. Darth Vader en de Stormtroopers zouden hier op gebaseerd zijn.

Zo… na het lezen van deze Barcelona-weetjes zit het wel goed met jouw kennis over de Spaanse stad. We wensen je alvast een heel fijne stedentrip!

Fotografie: Mapics | Shutterstock, Fotokon | Shutterstock

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *