Wat te doen op Zanzibar

Wat te doen op Zanzibar? Dé checklist voor jouw vakantie!

Op zoek naar een bestemming voor een tropische zonvakantie? Met hagelwitte stranden, ontelbaar veel palmbomen, luxe hotels en een prachtige onderwaterwereld voldoet Zanzibar aan alle ingrediënten voor een relaxte strandvakantie. Maar het eiland biedt meer!

Zanzibar in een vogelvlucht

Zanzibar (ook wel Unguja genoemd) is een eiland dat behoort tot Tanzania en aan de oostkust van Afrika ligt. Samen met Pemba, Latham en Mafia vormt het de specerijeneilanden. Specerijen (als nootmuskaat, kaneel en peper) zijn voor de inwoners de belangrijkste inkomstenbron. Naast het toerisme overigens.

Want met haar hagelwitte stranden, de azuurblauwe Indische oceaan, een fijne mix van cultuur en de vele watersportmogelijkheden weet Zanzibar (dat een oppervlakte heeft van ruim 1.554 km²) elk jaar weer veel vakantiegangers blij te maken.

Hop van strand naar strand

Het beeld van tropische stranden is wat veel vakantiegangers naar Zanzibar brengt. En terecht! De kustlijn van het eiland beschikt over talloze stranden met wuivende palmbomen en typische dhow zeilbootjes die voor de kust dobberen.

De stranden nodigen uit om een dag te luieren, te zwemmen, cocktails te drinken of tot in de late uurtjes te dineren met je voeten in het zand. Onze favoriete plaatsen om naar het strand te gaan?

  • Jambiani. Hier maak je kennis met het lokale leven. Vissers komen met hun vangst aan vanaf zee, kinderen spelen met oude autobanden om zich te vermaken en de bejaarde mannetjes kletsen in de vroege ochtend bij. Ook leuk: maak vanuit deze badplaats een dolfijnentrip.
  • Kendwa. In het westen van Zanzibar vind je de mooiste stranden. Kendwa is er daar één van. Het grote strand is overdag populair, maar 1x per maand vooral in de avond- en nachturen. Dan vindt er een full moon party plaats.
  • Matemwe. Net als in Jambiani maak je ook in dit dorpje, aan de oostkust, kennis met de lokale cultuur. Kleine kinderen leren krabbetjes vangen op het strand terwijl de vaders zoeken naar inktvissen op zee. Toerisme is hier nauwelijks; verkopers op het strand zie je hier maar zelden. Een verademing t.o.v. veel Europese bestemmingen.
Nog meer strandhoppen? We hebben een lijst gemaakt van de mooiste stranden van Zanzibar. Stuk voor stuk lijken ze van een ansichtkaart weg te zijn gelopen!
Doen Zanzibar: strandhoppen

Ontdek cultureel Stone Town

Stone Town, gelegen op een driehoekig schiereiland in het westen, is het culturele en historische hart van Zanzibar. Om deze reden staat het sinds 2000 op de UNESCO Werelderfgoedlijst én is het een must see tijdens jouw tropische vakantie op het eiland.

De autovrije stadskern (auto’s zouden niet eens door de smalle straatjes kunnen) herbergt deuren met bijzonder houtsnijwerk, prachtige pleintjes, historische moskeeën en bijzondere torens. De oude slavenmarkt herinnert je nog aan de slavenhandel van vroeger.

Ook leuk: aan de waterkant van Stown Town vind je Forodhani Gardens. Zodra de zon ondergaat verandert het park in een paradijs voor streetfood liefhebbers. Maak kennis met de typische Zanzibar-pizza of ga voor vers gegrilde vis met lokale groenten.

Doen Zanzibar: Stone Town

Spot de rode franje aap

Zanzibar herbergt welgeteld één Nationaal Park, Jozani Forest. Een excursie naar dit park is een must do.

Al is het alleen maar omdat je hier – als enige plek op de wereld waar ze natuurlijk voorkomen – de rode franje aap (ofwel de Rode Colobus aap) kunt spotten.

Van de rode franje aap zijn er volgens telling nog zo’n 2.000. Je herkent ze aan hun zwart/witte vacht met een rode streep op hun rug. Bijzonder is dat ze geen duim, enkel vier vingers, en maar liefst vier magen hebben.

Meer zien als natuurliefhebber? Vlak voor de kust van Stone Town ligt het kleine Prison Island. Hier zijn ooit reuzenschildpadden uitgezet om ze te beschermen tegen uitsterven. Nu vind je er een flink aantal, sommige meer dan 100 jaar oud. Als je er gaat snorkelen, kun je er zomaar een paar tegenkomen.
Doen Zanzibar: rode franje aap

Overnacht in Chuini Zanzibar Beach Lodge

Kiezen uit alle mooie hotels op Zanzibar is een flinke opgave, want wow wat heb je daar veel pareltjes van hotels. Als we er dan toch één moeten kiezen, is het het kleinschalige Chuini Zanzibar Beach Lodge. Verspreid over een tropische tuin van 1,5 hectare vind je nog geen 15 vrijstaande bungalows. Privacy is gegarandeerd!

En het zijn ook niet de minste bungalows; ze zijn stuk voor stuk in een relaxte beach-style ingericht met veel wit linnen en houten elementen. Vanaf het terras heb je uitzicht op zee. Een ideale plek om ’s ochtends met een kop koffie wakker te worden.

Word je liever wakker met een verkoelende duik? Chuini Zanzibar Beach Lodge beschikt over drie zwembaden. Na een paar baantjes neem je plaats op een ligbed of in een van de hangmatten. Wanneer je trek hebt gekregen, neem je plaats in het à la carte restaurant. Smul hier van typisch lokale gerechten en maaltijden uit diverse internationale keukens. Voor het gemak kun je o.b.v. all inclusive verblijven.

Ook fijn: Chuini Zanzibar Beach Lodge ligt op ca. 15 km van de eerdergenoemde hoofdstad Stone Town. Zo combineer je relaxen in een handomdraai met cultuur snuiven.

Benieuwd naar meer van dit soort pareltjes? We hebben de mooiste hotels van Zanzibar voor je op een rij gezet. Je bent gewaarschuwd: dat wordt nog lastig kiezen!
Doen Zanzibar: Chuini Zanzibar Beach Lodge

Maak een ritje per dala dala

De goedkoopste – en soms wat avontuurlijke, maar daardoor juist een must do – manier om Zanzibar te verkennen is per dala dala. Deze minibusjes rijden het hele eiland rond en afhankelijk van je bestemming en de afstand die je aflegt, betaal je een klein bedrag.

Dala dala’s kennen geen officiële haltes; steek gewoon je hand op langs de weg als je in wilt stappen en de chauffeur zal stoppen. Hetzelfde geldt als je uit wilt stappen. Let wel op: het kan druk zijn met locals. Maar dat is nu net de charme!

Doen Zanzibar: dala dala busje

Wat je nog meer kunt doen op Zanzibar

Of bovenstaande het enige is wat je kunt doen op Zanzibar? Nee! We zetten nog wat extra tips voor je op een rij.

  • Je kunt er niet omheen als je op Zanzibar verblijft; duiken of snorkelen. De onderwaterwereld is te mooi om niet te ontdekken. Maak bijvoorbeeld een dagtrip naar het eiland Pemba en ontdek één van de mooiste duikspots. Hier vind je met koraal begroeide rifwanden, grote koraalpilaren, enorme gorgonen met ontelbaar veel rifvissen en grote koraalriffen.
  • Hoe je het beste kennis maakt met de plaatselijke cultuur? Leer de taal van je bestemming – of in elk geval wat basis woorden– en meng je onder de locals. In het geval van Zanzibar dien je dan Swahili te leren.
  • Waar Portugal bekend staat om de Fado muziek is op Zanzibar Taarab muziek een onderdeel van de cultuur. Het is een mix van stijlen die van over het hele gebied rondom de Indische oceaan komt. De beste manier om kennis te maken met deze vorm van muziek is door Dhow Countries Music Academy te bezoeken in Stone Town. Hier kun je het zelf leren spelen!
  • Specerijen zijn belangrijk voor Zanzibar; naast het toerisme is het de belangrijkste bron van inkomen. Als je geïnteresseerd bent in de cultuur en historie van het eiland kan je dan ook niet om een specerijentour heen. Onder begeleiding van een gids kun je naar een lokale specerijenboerderij gaan en kennis maken met kruiden als limoengras, kaneel, vanille, zwarte peper, maar ook met papayas en andere tropische vruchten. Check bijvoorbeeld deze specerijentour.

Weet jij al wat je allemaal wilt gaan doen op Zanzibar? Naast ongetwijfeld heel veel sunsnacken…

Fotografie: Nick Fox | Shutterstock.com, MattiaATH | Shutterstock.com, Nowaczyk / Shutterstock.com

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *