Doen in Stonetown, Zanzibar

Verdwalen in smalle straatjes én 8 andere dingen om te doen in Stone Town

Zanzibar één en al tropische stranden? Voor een groot deel wel, ja. Maar Stone Town, dat is nu net even anders. Het oude centrum van de hoofdstad van het Tanzaniaanse eiland is een walhalla voor cultuurliefhebbers. En er valt genoeg te doen!

Stone Town in een vogelvlucht

Doen in Stone Town, Zanzibar (straatjes)Welkom UNESCO Werelderfgoed! Stone Town (of Mji Mkongwe zoals de inwoners zeggen) is het oude centrum van de hoofdstad Zanzibar-Stad. Het oude centrum staat in zijn geheel op de begeerde lijst van UNESCO.

Zanzibar-Stad, dat in de 19e eeuw een belangrijk handelscentrum voor kruidnagels en Arabische slavenhandel was, is gebouwd op een driehoekig schiereiland aan de westkust van Zanzibar. Het oude centrum wordt gekenmerkt door een wirwar van nauwe straatjes met uit kalksteen opgetrokken huisjes. Hier dankt Stone Town dan ook haar naam aan. Bijzonder is dat het kalksteen werd gewonnen uit de omliggende koraalriffen. Hierdoor heeft het een rood met witte kleur.

De straten in Stone Town zijn smal, te smal voor auto’s. Iedereen verplaatst zich dan ook per fiets, te voet of met de brommer. Een wirwar van mensen, maar oh zo leuk! Én je vindt er ook nog eens diverse bezienswaardigheden.

1. Verdwaal in smalle straatjes

Maar voor dat we overgaan naar de bezienswaardigheden; Stone Town ervaar je het best door te slenteren door de vele straatjes. Gooi de kaart aan de kant, zet Google Maps uit en dwaal gewoon rond.

Wandel tussen spelende kinderen door, maak een praatje met een koopman die zijn waren probeert te slijten en bewonder de mooie Arabische huizen. Echt de weg kwijt? Spreek een local aan, want ze wijzen je met liefde de weg én vertellen graag iets meer over hun geliefde Stown Town.

2. Bewonder de enorme deuren

Er vallen een paar dingen op als je door de straten van Stone Town loopt. Allereerst de grote stoepen (baraza) voor de deur van veel oude gebouwen. Dit is een voorzorgsmaatregel voor de regentijd, waarin veel straten blank te komen staan. De inwoners hopen zo het water buiten de deur te houden.

Laat je je blik naar boven dwalen, dan zal je veelal bijzondere grote en houten deuren tegenkomen. De Gujarati-deuren (herkenbaar aan het vele gedetailleerde houtsnijwerk) werden vervaardigd door Indiase ambachtsmannen. Je vindt deze bijzondere deuren bijna nergens anders!

3. Bezoek de voormalige slavenmarkt

Ooit was Zanzibar, en in het bijzonder Stone Town, de haven van de slavenhandel in Oost-Afrika. Een zwarte bladzijde in de geschiedenis van Tanzania. Toch kan je niet om dit deel van de geschiedenis heen en een bezoek aan de plek waar ooit de laatste open slavenmarkt ter wereld werd gehouden, is dan ook een must see.

Doen in Stone Town, ZanzibarOp het hoogtepunt van de slavenhandel werden er jaarlijks 50.000 Afrikanen verkocht. Tussen 1830 en 1873 werden er totaal ruim 600.000 slaven op Zanzibar verhandeld en verscheept. Ter herinnering aan al deze slaven is een monument gebouwd op het plein bij de kathedraal in Stone Town. Het monument staat op de plek waar vroeger een boom stond. Aan deze boom werden slaven vastgeketend voordat ze verhandeld werden. Al vastgeketend werden ze geslagen. Want hoe harder ze schreeuwden en hoe sterker waren, des te meer geld ze opleverden. Gruwelijk, maar wel goed om – zeker op deze plek! – even bij stil te staan.

Na de afschaffing van de slavenhandel in 1873 ging deze handel in het geheim gewoon door. Tot aan 1964 (het is nauwelijks voor te stellen) werden de slaven naar grotten gebracht om vanaf daar verhandeld te worden.

4. Slenter over de Darajani Market

Wat je wat ons betreft áltijd moet doen als je in een vreemd land bent? Een lokale markt bezoeken. Wat eten ze er? Hoe ruikt het? Hoe gaan locals met elkaar om? Het is een goede manier om een kijkje in het echte leven te krijgen. Vlakbij de slavenmarkt vind je Darajani Market. Het is één en al kleuren, geuren en geluiden en je maakt kennis met lokale producten.

5. Leer meer over de geschiedenis van Zanzibar

Plekken waar je nóg meer leert over de geschiedenis van Zanzibar zijn o.a. het paleis van slavenhandelaar Tippu Tip (aan het einde van Suicide Alley) en het Oude Fort uit 1700.

Doen in Stone Town, Zanzibar; fortHet fort is het oudste bouwwerk van Stone Town en werd ooit door de Arabieren gebruikt als verdedigingswerk tegen de Portugezen. In de 19e eeuw kreeg het overigens een andere functie; als gevangenis. Criminelen werden hier toen ook nog geëxecuteerd.

Anno 2017 heeft het vooral een culturele functie. Je vindt er een cultureel centrum en in de zomer worden er optredens gegeven in het openlucht theater. Ook het Zanzibar International Film Festival vindt hier jaarlijks plaats. Aan winkeltjes ook geen gebrek en er is een restaurant waar je kennis kunt maken met lokale maaltijden.

6. Relax én eet in de Forodhani Gardens

Direct naast het oude fort vind je de in 2009 in zijn geheel opgeknapte Forodhani Gardens. Slenter door de prachtige tuinen, geniet van een drankje en bewonder het uitzicht over zee.

Zodra de zon ondergaat, veranderen de tuinen in een openlucht foodmarkt. Maak kennis met lokale specialiteiten zoals urojo. Meer dan het woord mango zeggen we niet, de rest mag jezelf ervaren. Liever iets minder tropisch en iets meer westers? Je kunt er ook gewoon pizza en viskebab bestellen.

7. Meng je tussen de locals

Doen in Stone Town, Zanzibar; waterkantEén van de vele unieke dingen aan Stone Town is de ligging; loop de stad uit en je staat zo aan de waterkant en het strand. Overdag is het hier relatief rustig, aan het einde van de middag en ’s avonds komt het helemaal tot leven. Jongeren spelen voetbal, straatartiesten vermaken je met hun acrobatische kunsten en sportievelingen gaan op in capoeira.

’s Avonds ga je voor levendigheid naar het strand, overdag kan je terecht bij Jaws Corner. Aan dit plein – middenin een doolhof aan straatjes – drinken locals samen Arabisch koffie, spelen ze bordspelletjes of praten ze over politiek. Dé plek om op te gaan in de lokale bevolking!

8. Maak een boottocht naar Changuu Island

Zo’n 800 m voor de kust van Stone Town ligt Changuu Island, dat beter bekend staat als Prison Island. Binnen een half uur zet je voet aan wel, om vervolgens kennis te maken met een kolonie zeldzame Aldabra reuzenschildpadden. Deze werden ooit vanuit de Seychellen naar Zanzibar gebracht. De omliggende riffen bieden mogelijkheid om te snorkelen.

Nu lijkt het haast een paradijs, maar vroeger – de naam moet toch ergens vandaan komen – was Changuu Island de plek waar ongehoorzame slaven en mensen met geelkoorts heen werden gestuurd.

Een ander populair eiland is overigens Chumbe Island. Dit staat bekend als een van de beste snorkelhotspots van Zanzibar. In de riffen rondom het eiland leven maar liefst 200 soorten koraal en vis. Duiken is er niet toegestaan, voor snorkelen dien je wel vooraf een vergunning te regelen.

9. Verblijf in Park Hyatt Zanzibar

Doen in Stone Town, Zanzibar: hotelsJe kunt natuurlijk kiezen voor een luxe hotel aan een van de zonovergoten stranden van Zanzibar. Óf je kunt kiezen voor een combinatie van strand én cultuur door te verblijven in Stone Town. Dit kan o.a. in Park Hyatt Zanzibar. Het luxe hotel is gevestigd in een historisch gebouw, welke zelfs een vermelding heeft op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Het strand ligt voor de deur en je bevindt je in het historische centrum met een doolhof aan straatjes.

Wil je ook kijken welke hotels we in Stone Town en elders op Zanzibar in de aanbieding hebben? Bekijk ons volledige aanbod naar Zanzibar.

Fotografie: Nick Fox | Shutterstock.com, Angela N Perryman | Shutterstock.com

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *