Doen Turkse Rivièra

Wat te doen aan de Turkse Rivièra? Ultieme checklist!

Zon, zee & strand: dat is waarom mensen een vakantie boeken naar Turkije. Maar wist je dat je aan de Turkse Rivièra meer kunt doen? De populaire regio heeft alles in huis voor een veelzijdige vakantie. Kijk maar eens naar deze checklist!

Dat de Turkse Rivièra zo populair is onder zongangers is geen verrassing; de kuststrook in het zuiden van het land kent een mediterraan klimaat met haast tropische zomers. Extra fijn is de korte vliegtijd; in ca. 4 uur sta je op Turkse bodem en geniet je van een voordelige vakantie. Turkije is namelijk één van de goedkoopste all inclusive bestemmingen. Zeker als je kijkt naar de hoeveelheid luxe die je voor je geld krijgt.

Toch kleeft er een imago aan de Turkse Rivièra. Veel mensen denken dat je er niet meer kunt doen dan zonnebaden en je buikje rond eten. Mis! De regio barst niet alleen van stranden, maar bijvoorbeeld ook van cultuur en natuur.

Tijd om op een rij te zetten wat je allemaal kunt doen aan de Turkse Rivièra en dit imago toch enigszins te ontkrachten. Al vinden we het uiteraard prima als jij wel gewoon gaat voor het zonnebaden….

Ga cultuur snuiven in Side

Doen Turkse Rivièra: SideHet culturele hart van de Turkse Rivièra is – als je het ons vraagt – de badplaats Side. Slenterend door het oude centrum zal je precies snappen wat we bedoelen; je waant je haast in een openluchtmuseum met om praktisch elke hoek weer een ruïne of monument. Niet gek als je je bedenkt dat de stad al in de 7e eeuw v.Chr. werd gesticht en talloze overheersers heeft gekend.

Eén van de meest bekende bezienswaardigheden is het Romeinse amfitheater, dat al in de 2e eeuw werd gebouwd. Loop hier rond en stel je voor dat er hier ooit 15.000 mensen kwamen kijken naar gladiatorgevechten en optredens

Andere must-sees voor cultuurliefhebbers zijn de Tempel van Apollo, de Romeinse aquaducten in en om de badplaats en het Side Museum. Neem ook een kijkje bij een van de prachtige stadspoorten.

Lees meer over de bezienswaardigheden van Side

Sluit jouw dagje cultuur snuiven af in de haven van Side. Hier vind je talloze leuke restaurantjes. Bewonder dan meteen de zonsondergang vanaf de tempel. Magisch!

Maak een rondje langs al het natuurschoon

Doen aan de Turkse Riviera: natuurOok voor natuurliefhebbers is er genoeg te doen aan de Turkse Rivièra. We pikken er drie opties voor je uit:

  • Op slechts een steenworp afstand van Side vind je Manavgat. Niet alleen vind je hier één van de grootste markten van de omgeving je kunt er ook de Manavgat-waterval bewonderen. Ter plaatse kan je op een boot stappen én ook nog eens schildpadden spotten.
  • Als je daar dan toch in de omgeving bent, spot dan ook de Green Canyon. De naam dankt dit kunstmatige stuwmeer aan haar prachtige kleur. Je hebt de mogelijkheid om per auto naar een uitkijkpunt te rijden of een boottocht te boeken. Wat dacht je van deze dagtour?
  • Vakantiegangers die in de buurt van Antalya verblijven kunnen naar de Düden watervallen. Bekijk hoe het kletterende water vanaf 28 meter naar beneden stort én maak een wandeling achter de waterval langs.

Maak lange dagen & korte nachten in Alanya

Doen Turkse Rivièra: AlanyaVoor een veelzijdig vakantie gaan wij graag naar Alanya. Naast dat je er cultuur vindt in o.a. de vorm van het Kasteel van Alanya en de Rode Toren is het ook nog eens een heel gezellige stad. Het wordt omgeven door twee grote stranden en in het midden vind je een levendige haven.

Dit is dé plek om na een dagje strand, zwembad of de omgeving ontdekken jouw dag nog wat langer op te rekken. Ga eten in een lokaal restaurantje, shop daarnaast souvenirs in de grote winkelstraat achter de haven en sluit af met een drankje. Of waag je op de dansvloer van een van de uitgaansgelegenheden!

Waag je aan een middagje raften

Hang jij liever de daredevil uit dan dat je op het strand of aan het zwembad ligt? Aan de Turkse Rivièra kun je op diverse plekken raften. In de buurt van Side vind je bijvoorbeeld Koprülü National Park of je kunt het uitproberen bij de eerdergenoemde Green Canyon.

Ga de uitdaging aan met hoge en minder hoge golven en laat je meeslepen door stroomversnellingen. En houd een wedstrijdje met je medereizigers in een andere boot. Als je geen nat pak krijgt omdat je uit de boot valt, is er wel ruimte om een verfrissende duik te nemen. Check eens de mogelijkheden bij deze avontuurlijke excursie, incl. lunch!

Verblijf in Cook’s Club Alanya

Doen Turkse Riviera: hotelsOf je aan de Turkse Rivièra genoeg keuze hebt uit hotels? Meer dan genoeg! We hebben meer dan 650 hotels in ons aanbod; voor elk type vakantieganger en budget. Ben je op zoek naar iets bijzonders? Dan hebben we een fijn hotel voor je!

Ken je de Cook’s Club hotels? Deze stijlvolle hotels richten zich op jonge vakantiegangers die houden van design, ontspannen en goed eten. Herken je jezelf hierin? Bekijk dan eens de mogelijkheden bij het stijlvolle Cook’s Club Alanya.

Het hotel ligt nabij het bekende Kleopatra strand, maar ook het zwembad is een fijne plek om te genieten van het zonovergoten klimaat. Dj’s zorgen er regelmatig voor fijne beats en cocktails worden zorgvuldig samengesteld. ’s Avonds kies je bij de Cantina uit diverse foodstations. We love it!

Maak kennis met authentiek Antalya in Kaleiçi

Doen aan de Turkse Riviera: AntalyaAntalya, dat wordt gezien als de hoofdstad van de Turkse Rivièra, is een bijzondere stad. Door het toegenomen toerisme – met uitgestrekte stranden en luxe (all inclusive) hotels – wordt de badplaats steevast modern genoemd. Maar het kent ook een authentieke kant. Bezoek maar eens Kaleiçi, het historische centrum.

Hoewel het niet groot is, nodigen de straatjes in het oude centrum wel uit om door te dwalen. De authentieke huisjes binnen de stadsmuren zijn een lust voor het oog en dan vind je er ook nog eens een sfeervolle haven.

En bezoek vooral ook Yivil Minare. Deze eeuwenoude moskee wordt gezien als hét symbool van Alanya. De weg ernaartoe vinden moet niet moeilijk zijn; door de hoogte van 38 meter torent hij bijna overal bovenuit!

Nog meer doen aan de Turkse Rivièra

Nog meer doen aan Turkse Rivièra? Het grote kustgebied biedt genoeg vermaak voor een 8-, 10- of 15-daagse vakantie. Vervelen is geen optie!

  • Neem een kijkje bij diverse antieke steden. We kunnen het ons niet voorstellen, maar mocht Side je nog te ‘jong’ zijn qua cultuur bezoek dan eens een van de antieke steden in de omgeving. De ruïnes brengen je zomaar terug tot 1500 v.Chr. Aanraders zijn o.a. Pergos en Aspendos.
  • Oefen jouw golfswing in Belek. Vraag geoefende golfers naar hun favoriete golf-hotspot in Turkije en grote kans dat Belek wordt genoemd. Deze badplaats, op zo’n 40 km ten oosten van Antalya, heeft een mondaine reputatie met dank aan de luxe hotels én de ca. 15 golfbanen.
  • Ga voor een dagje wellness. Het fijne aan de Turkse Rivièra als vakantiebestemming? De ruime keuze aan luxe hotels. Voor de ultieme relaxvakantie laat je jouw oog vallen op een hotel met wellnessfaciliteiten. Sauna, Turks stoombad, massages… kom herboren thuis!
  • Ontdek de omgeving per huurauto. Hoewel Turkije misschien niet de eerste bestemming is waarbij je denkt aan autohuur kan dit zeker wel. De wegen zijn er goed onderhouden en de bewegwijzering is duidelijk. Én… zo kom je op plekken waar je met een (excursie)bus niet zo snel zou komen!
  • Maak kennis met de Turkse keuken. Het gevaar van een vakantie in Turkije? Je verblijft o.b.v. all inclusive en eet je buikje rond in het hotel, máár krijgt niets mee van de lokale keuken. Zo zonde, want de Turkse specialiteiten zijn om jouw vingers bij af te likken. Lees snel ons uitgebreide artikel en beloof je jezelf dat je in elk geval een paar keer buiten de deur eet.
  • Relaxen vanaf een piratenboot. Het ultieme vakantiegevoel hebben wij al snel te pakken als we op een boot stappen. Aan de Turkse Rivièra doe je dat bij voorkeur niet op een simpel bootje, maar op een indrukwekkende piratenboot. Zeker met kinderen moet je dit écht doen aan de Turkse Rivièra. Ze zullen het er nog lang over hebben!
  • Ga een dagje naar The Land of Legends. Nóg een uitstapje waar kinderen nog lang over zullen napraten is aqua- en pretpark The Land of Legends in Belek. Dit immense park herbergt leuke glijbanen voor jong & oud, een waterspuitpark en diverse attracties.

Met zoveel te doen aan de Turkse Rivièra zou je denken dat een week vakantie niet genoeg is. Dan maar twee weken gaan?

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *