Doen in Sunny Beach, Bulgarije

7x doen in & rondom Sunny Beach

Zon, zuipen, ziekenhuis. Met dank aan o.a. dit televisieprogramma denken veel mensen bij Sunny Beach enkel aan feesten. En ja, dat kan je er zeker. Maar de populaire badplaats in Bulgarije kent ook andere kanten. Kijk je mee wat je allemaal kunt doen in Sunny Beach? Kijken of we het imago dan een beetje veranderd hebben!

Sunny Beach in een vogelvlucht

Sunny Beach ligt aan de westkant van de Zwarte Zee en is zonder meer de populairste badplaats van Bulgarije. Dit dankt het aan het kilometerslange zandstrand, de betaalbare hotels en het net zo betaalbare uitgaansleven.

Jongeren komen er zomers graag bijeen aan Flowerstreet, dé uitgaansstraat van Sunny Beach. Dit laatste heeft meteen gezorgd voor een eenzijdig imago van de badplaats. Ja, je kunt er goed stappen en met dank aan de prijzen gaat er soms een drankje meer in dan gewenst. Maar Sunny Beach kent ook andere kanten.

Zo kun je tijdens een vakantie in de badplaats ook cultuur snuiven, toffe dagtripjes maken, slapen in luxe hotels en een topvakantie beleven met het hele gezin.

Sunny Beach, dat door veel Nederlandse toeristen ook wel Zonnestrand wordt genoemd, heet eigenlijk Slantsjev Brjag. Omdat deze van oorsprong Bulgaarse naam lastig te onthouden is, is het uiteindelijk omgedoopt. De naam Slantsjev Brjag kan je nog wel tegenkomen op verkeersborden.

1. Ga cultuur snuiven in Nessebar

Doen Sunny Beach, Bulgarije: NessebarOp ca. 5 km van Sunny Beach (en bereikbaar vanaf Sunny Beach via een toeristentreintje) vind je een van de culturele hoogtepunten en mooiste stadjes aan de Bulgaarse Zee, Nessebar. Het historische centrum is ruim 2.600 jaar en staat niet zonder reden op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Al slenterend door de (autovrije!) smalle straatjes kom je langs de prachtigste orthodoxe kruiskerken. Het straatbeeld wordt daarnaast gekenmerkt door typisch Bulgaarse 17e-eeuwse huizen. Deze worden gekenmerkt door betonnen fundering en de houten bovenbouw.

Neem ook zeker een kijkje bij de ruïnes van de Church of Saint Sophia en bewonder de prachtige fresco’s in de St. Stephan Church. De terrasjes aan de waterkant nodigen uit om kennis te maken met Bulgaarse specialiteiten en een dito wijntje.

2. Stap op de ferry naar Sozopol

Sozopol, dat op ca. 75 km van Sunny Beach ligt, is de onbekende tegenhanger van Nessebar. Hier geen UNESCO Werelderfgoed-vermelding en daarmee ook weinig toerisme. Sterker nog; het dorpje is enorm rustig. Een leuke afwisseling!

En het allerleukste; je kunt vanaf o.a. Nessebar in ca. 45 minuten met de ferry afreizen naar Sozopol. Zo maak je ook nog eens kennis met de kustlijn van Bulgarije.

3. Overnachten in Riu Helios Paradise

Doen in Sunny Beach, Bulgarije: overnachten bij Riu Helios ParadiseBen je nog op zoek naar een hotel voor jouw vakantie in Sunny Beach? Onlangs mocht ik een paar nachten bivakkeren in Dreams Sunny Beach Resort & Spa. Hoewel bivakkeren eigenlijk veel te oneerbiedig klinkt voor dit luxe hotel…

In dit hotel krijg je wat je van een RIU-hotel mag verwachten; een hoge service, een breed aanbod aan faciliteiten en een toplocatie. Waarom een toplocatie? Je verblijft buiten het drukke centrum van Sunny Beach, maar kunt er wel via de boulevard heen wandelen.

Een dagje niet op pad? Je hebt o.a. drie buitenbaden, een kinderbad met waterglijbaantjes, een miniclub, meerdere restaurants, diverse sport- en wellnessfaciliteiten en gratis WiFi tot jouw beschikking.

4. Plan een avondje stappen in

Oké, oké, oké… misschien kom je niet naar Sunny Beach voor het uitgaansleven, maar eigenlijk móet je wel minstens één avond gaan stappen. Gewoon om het meegemaakt te hebben!

Zo ging ik een avondje naar de Viking Beach Bar, welke je op de hoek van de Flowerstreet en de boulevard vindt. Met een beetje mazzel profiteer je de hele avond van Happy Hour, waardoor het tweede drankje gratis is en je omgerekend € 3,- voor een cocktail betaald. De bar kent een kleine houten dansvloer en vanaf de dansvloer loop je zo het strand op, waar leuke zitjes zijn gecreëerd.

Een andere aanrader is The Flying Dutchman, waar je oer-Hollandse gezelligheid vindt. In het feestcafé worden bitterballen geserveerd, er worden Nederlandse plaatjes gedraaid en in het hoogseizoen kun je ook nog eens genieten van optredens van Nederlandse artiesten. Een stukje Holland in Bulgarije!

5. Maak een dagtrip naar Varna

Doen in Sunny Beach, Bulgarije: VarnaWaar Sunny Beach de belangrijkste badplaats van Bulgarije is, is Varna een van de belangrijkste havensteden en tevens een van de grootste steden van het land. Toch bleef de stad lange tijd onontdekt door toeristen; pas in 1930 vestigden zich hier daarom pas de eerste hotels.

Het stadscentrum wordt gekenmerkt door meer dan 150 bijzondere monumenten. De meest bekende is de Dormition of the Theotokos Cathedral, de eerste kerk die werd gebouw na de bevrijding van Bulgarije. De kruiskerk heeft een Russisch tintje en dat is niet zonder reden; het oorspronkelijke ontwerp kwam van een Russische architect uit Odessa.

Een ander opvallend beeld in het straatbeeld is het roze Varna Opera Theater. Je vindt deze aan een groot plein vol gezellige terrasjes én een fontein die ’s avonds tot wel 40 meter hoogte spuit.

Varna ligt ten noorden van Sunny Beach, op ca. 1,5 uur rijden. Laat je hier niet door weerhouden. Varna is meer dan de moeite waard voor een dagtrip.

6. Beleef een dagje waterpret

Of je nu een daredevil bent die gaat voor glijbanen waarbij je in zes seconden 18 meter naar beneden roetsjt of liever de rust opzoekt in de lazy river; bij Action Aquapark in Sunny Beach zit je goed. Voor kinderen is er een heus waterkasteel en ook Adventure Island is een aanrader voor de ukkies.

Het park is geopend van ca. half mei tot half september en biedt naast talloze glijbanen voor jong & oud alle faciliteiten voor een ontspannen dagje in de zon. Zo kun je jouw (huur)auto voor de deur parkeren, zijn er ligbedjes en parasols aanwezig en is er aan douches en kleedkamers geen gebrek. En hapjes & drankjes? Die kun je daar bestellen in de restaurants en bars.

In het zuiden van Nessebar vind je nog een waterpark, Paradise Waterpark. Deze staat bekend om haar lange glijbanen. De langste is maar liefst 146 meter lang. En ook de snelheden op sommige glijbanen zijn haast duizelingwekkend te noemen.

7. Sunsnack op het strand

Doen in Sunny Beach, Bulgarije: strandNee, we zijn het strand niet vergeten. Hoe kan dat met een naam als Sunny Beach? De badplaats beschikt over een kilometerslang zandstrand. Om precies te zijn acht kilometer zandstrand gevuld met ligbedjes, parasols en beachbars.

Met dank aan de zee die lang ondiep blijft, is het een populair strand onder families. Jongeren komen er graag vanwege de vele watersportfaciliteiten die worden aangeboden. Wat dacht je van een uurtje parasailen of een tochtje op een jetski?

Wil jij deze (en meer!) dingen doen in Sunny Beach? Bekijk ons voordelige aanbod & pak jouw koffers maar!

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *