Doen op Sao Vicent: Kaapverdië

Afvinken maar! De leukste dingen om te doen op Sao Vicente

Boa Vista en Sal zijn zonder twijfel de bekendste én populairste Kaapverdische eilanden. Maar wist je dat Kaapverdië uit maar liefst 10 eilanden (waarvan 9 bewoond) bestaat? Tijd om een van de underdogs onder de aandacht te brengen én je te laten zien wat je allemaal kunt doen op Sao Vicente.

Met een oppervlakte van 227 km2 is Sao Vicente een relatief klein eiland. Ter vergelijking; buureiland Boa Vista is bijna 3x zo groot. Betekent dit dat je er weinig kunt doen? Sao Vicente zal je daarin verrassen. Het eiland staat juist bekend om haar levendigheid, met name in en rond de plaats Mindelo.

Cultuur snuiven in Mindelo

Doen Sao Vicente, Kaapverdië: MindeloEn laten we dan ook maar direct bij Mindelo beginnen. Of je nu hier of elders verblijft, je mee laten slepen in het lokale leven is sowieso een must-do. In het bijzonder in de avonduren, wanneer de straten worden gevuld met muziek uit de aanwezige pubs en clubs. Neem zeker een kijkje bij Caravela Mindelo.

Overdag is het vooral de plek voor sightseeing. We raden je aan om sowieso bij de maanvormige baai te starten. De vorm laat meteen zien hoe Kaapverdië ooit is ontstaan; door een vulkaanuitbarsting. En hier lag dus precies een krater, die door de jaren heen is ondergelopen.

Andere niet te missen bezienswaardigheden in Mindelo? Vanaf het fort Fortim d’El Rei heb je een fenomenaal uitzicht en de kerk Nossa Senhora da Luz is een plaatje. Ook het vroegere huis van de gouverneur, het roze gekleurde Palácio de Povo, is een veel gefotografeerd gebouw door vakantiegangers. Liefhebbers van lokale markten kunnen een kijkje nemen bij Mercado de Peixe en de Mercado de Vegetais.

Strandhoppen voor zonliefhebbers

Doen Sao Vicente, Kaapverdië: strandNet als Boa Vista en Sal is ook Sao Vicente een prima bestemming voor wie niets anders wil doen dan chillen op een ligbedje. Het eiland biedt daarvoor diverse stranden. We lichten er graag een paar voor je uit:

  • Eén van de bekendste stranden van Sao Vicente is Laginha Beach, te vinden bij de hoofdstad Mindelo. Het witte zand steekt fel af tegen de blauwe zee.
  • Een eiland betekent wind en wind betekent watersporten. Windsurfers vind je dan ook volop op het Kaapverdische eiland. Wil jij je ook mee laten ‘zweven’ door de wind? We tippen Sandy Beach, in het noordoosten van Sao Vicente.
  • Je moet rekening houden met een sterke stroming, maar als je graag tussen de locals zont, is Praia Grand nabij het vissersdorpje Calhau een aanrader.
  • Een ander populair strand onder de lokale bevolking is Baía das Gatas. Door de gunstige ligging in een baai is er minder wind dan elders en – wel zo fijn als je met kinderen op pad bent – ontbreken de hoge golven. Je vindt er daarnaast enkele restaurants en bars.

Kennismaken met de authentieke kant van het eiland

Maak zeker een uitstapje naar São Pedro. Het voelt nog net niet aan als hippiedorpje, maar alles draait er wel om de relaxte vibe. Met dank aan het fijne zandstrand, waar surfen en snorkelen populaire watersporten zijn.

Extra leuk is het hier in de ochtend, wanneer de vissers hun boten klaarmaken voor hun ‘jacht’ op zee. Enkele uren na het uitvaren keren ze terug met de dagvangst, die vervolgens direct door de vrouwen wordt schoongemaakt en verkocht.

Benieuwd naar deze verse vis. São Pedro biedt enkele restaurants waar ze met liefde die verse vangst voor je bereiden. Extra bijzonder is het als dit verwerkt wordt in een lokaal gerecht.

Overnachten in Oasis Porto Grande Hotel

Doen Sao Vicente, Kaapverdië: hotelsOns aanbod aan hotels is op Sao Vicente niet zo groot als op Sal en Boa Vista. Wel vind je er hotels voor elk budget en elke vakantieganger. Veruit het meest populair is Oasis Porto Grande Hotel, een van de oudste hotels van het eiland. Het is gevestigd in een koloniaal gebouw.

Oasis Porto Grande Hotel ligt middenin Mindelo, aan het centrale plein Praça Nova, en op loopafstand van de haven en het centrum. De kamers zijn eenvoudig, maar verzorgd. En je kunt er rekenen op o.a. een riant zwembad, restaurant, bar met regelmatig live muziek, fitnessruimte en gratis WiFi in de openbare ruimte.

Nog meer doen op Sao Vicente

  • Hoewel – en we noemden het eerder in dit artikel al even – Sao Vicente een vulkanische achtergrond heeft, is het eiland relatief vlak. Wel vind je er één berg, de ca. 750 meter hoge Monte Verde. Wie een beetje Portugees kan (Kaapverdië heeft een Portugese achtergrond), weet dat dit ‘groene berg’ betekent. Dat is hij ook en groot deel van het jaar. En het hele jaar geniet je daarnaast van een geweldig uitzicht vanaf de top. Wandelschoenen aan en klimmen maar!
  • Verblijf je in augustus in Sao Vicente? Dan kan je zomaar eens het Baía das Gatas Festival meemaken. Dit event – dat sinds 1984 bestaat en ook wel het Woodstock van Afrika wordt genoemd – vindt traditioneel het weekend plaats waarin het volle maan is.
  • Per boot kun je naar buureiland Sao Antao. Met name natuurliefhebbers zijn hier aan het goede adres. Je vindt er meer dan 30 soorten inheemse planten en met dank aan de ca. 2.000 meter hoge piek Tope de Corea zijn er mogelijkheden voor bergbeklimmen, mountainbiken en wandelen.

Veel in een korte tijd zien & doen op Sao Vicente

Lokaal worden er talloze excursies aangeboden. De meest populaire is – en dat is zeker niet zonder reden! – een jeeptour over het eiland. Hiermee kun je in een dag tijd al een goed beeld krijgen van het eiland

Hoewel de aangeboden jeeptours onderling van elkaar kunnen verschillen, maak je altijd meerdere stops op diverse hoogtepunten van het eiland. Een gids vertelt je vervolgens meer over deze plekken.

Weet jij al wat je allemaal wilt doen op Sao Vicente?

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *