Wat te doen in Mauritius

Wat te doen op Mauritius? Mis dit niet!

Denk jij bij dit tropische eiland aan witte stranden? Terecht! Maar deze opkomende Afrikaanse vakantiebestemming biedt veel meer. Kijk maar mee wat je allemaal kunt doen op Mauritius.

Een paar jaar geleden bracht ik twee weken door op Mauritius. Een geweldige tijd & vol inspiratie kwam ik terug. Waarom? Het eiland bleek veel veelzijdiger dan ik dacht. Door het regenseizoen herbergt het een prachtig groene natuur, aan de strandjes wil je stuk voor stuk relaxen, het helderblauwe water nodigt uit om ontdekt te worden en dan kun je er ook nog eens cultuur snuiven.

Wil jij – net als ik – het maximale uit jouw vakantie halen? Ik maakte een persoonlijk favorietenlijstje van wat je echt moet doen in Mauritius.

Laat je imponeren door The Seven Coloured Earth

Het meest indrukwekkende stukje natuur van Mauritius is zonder twijfel The Seven Coloured Earth. Dit unieke landschap in het zuiden van het eiland bestaat – zoals de naam al doet vermoeden – uit zeven kleuren. Het lijkt haast buitenaards of door mensen aangelegd, maar niets is minder waar.

Over hoe het wel is ontstaan, gaan verschillende verhalen. Feit blijft dat het fantastisch is! En niet alleen omdat het er geweldig uitziet, maar ook omdat hoe hard het ook waait, de kleuren zich nooit met elkaar vermengen. Daarnaast vind je in hetzelfde natuurgebied een prachtige waterval. Twee vliegen in één klap.

Lees meer over The Seven Coloured Earth

Lakaz Chamarel Exclusive Lodge, MauritiusIn de omgeving van The Seven Coloured Earth verblijven? We tippen Lakaz Chamarel Exclusive Lodge. Dit rustige eco-resort ligt op slechts 5 km van zowel de waterval als The Seven Coloured Earth.
Wat te doen op Mauritius: Seven Coloured Earth
Wat je zeker moet doen op Mauritius? Het unieke natuurfenomeen The Seven Coloured Earth bezoeken

Beleef Mauritius vanaf het water

De helderblauwe (en soms haast groene!) wateren rondom Mauritius lenen zich prima voor een dagje op het water. Dit kan op vele manieren, maar mijn favoriet was toch wel een catamarantocht naar Ile aux Cerfs.

Tijdens een dagtrip – we waren van 09.00 tot 16.00 uur op de boot! – heb je de mogelijkheid om te snorkelen en op zoek te gaan naar tropische vissen. Er wordt gezorgd voor een barbecue lunch aan boord. Als je mazzel heb spot je onderweg een dolfijn of – aan de waterkant – aapjes. En uiteindelijk kom je aan op het paradijselijke eilandje Ile aux Cerfs, waar je o.a. kunt parasailen of simpelweg kunt genieten van de zon.

Wij gingen op pad met Catamaran Cruises. Hun cruises zijn o.a. te boeken via onze partner Get Your Guide. Voor bovenstaande cruise betaal je ca. € 60,-. Als je een privéboot tot jouw beschikking wilt hebben, moet je iets dieper in de buidel tasten.
Wat te doen op Mauritius: catamaran
De wateren rondom Mauritius nodigen uit voor een boottocht naar o.a. Ile aux Cerfs

Ontdek de hoofdstad met een lokale gids

Port Louis is een typisch Afrikaanse hoofdstad; druk en chaotisch. Je kan naar de stad gaan, bij de bekende ‘Waterfront’ parkeren en aan de hand van Google Maps de bekende highlights opzoeken. Het kan, maar grote kans dat je lost raakt in een wirwar van mensen, auto’s en gebouwen.

En dat wilden wij niet tijdens onze vakantie. We schakelden daarom de hulp in van My Moris. Dit bedrijfje organiseert met een aantal gidsen kleinschalige tours in de hoofdstad. Wij gingen voor de food & history tour. We maakten kennis met de culturele achtergrond van het eiland en proefden van lokale specialiteiten. Een aanrader!

Een tour als deze kost ca. € 60,- inclusief eten. En je gaat op pad in kleine groepjes (vaak ca. 6 personen). Geen massa! Reserveren kan via de website van My Moris.

Le Suffren Hotel & Marina, MauritiusVerblijven in de hoofdstad kan ook. Le Suffren Hotel & Marina ligt in het centrum van Port Louis, vlak bij de bekende ‘Waterfront’. Alles is op loopafstand en in het hotel heb je o.a. een restaurant en buitenzwembad.
Wat te doen op Mauritius: Port Louis
De hoofdstad Port Louis is een typisch Afrikaanse stad; levendig, chaotisch én een absolute must-see

Ga eten bij deze restaurants

Veel mensen verblijven o.b.v. all inclusive in Mauritius, dat is ook wat de meeste hotels bieden. Dit is niet zonder reden! Er is geen immens aanbod aan stijlvolle restaurants waar je even plaats kan nemen; het gros van de restaurants hoort bij hotels. Grand Baie is eigenlijk een van de weinige badplaatsen waar je wel veel ‘losse’ restaurants vindt.

All inclusive verblijven is fijn; je hebt een ruime keuze en kunt elke ochtend, middag en avond aanschuiven. Maar wat als je tijdens jouw vakantie nu toch een keer voor de afwisseling buiten de deur wilt eten? We hebben een aantal suggesties voor je:

  • Verblijf je in het zuiden van Mauritius? In de badplaats Le Morne, waar je ook het bekende Riu Turquoise vindt, stuitten we op het simpel ingerichte Wapalapam Island Eatery. Tip: ga voor de verse dorade en frozen mojito. Ook de chicken wings als voorgerecht zijn een aanrader!
  • In het oosten van het eiland kun je eten bij het stijlvolle Maison d’Ête. Dit is niet alleen een klein boutique hotel, het biedt ook een strandrestaurants met slechts enkele tafeltjes. Plus: uitzicht over zee en geweldige service van gastheer Alvin.
  • In Grand Baie – een van de populairste en meest levendige badplaatsen van Mauritius – vind je The Beach House Restaurant & Bar. Gerechten wisselen dagelijks en staan groot uitgeschreven op het bord. Kiezen maar!
Wat te doen op Mauritius: restaurants
Met je voeten in het zand eten? Het kan bij Maison d’Ête!

Stop in een willekeurig dorpje

De beste manier om veel van Mauritius te zien? Per huurauto! Je kunt – op een rustig tempo, want je vindt er vooral 60 km wegen – op pad gaan wanneer je wilt en waarheen je wilt. En je komt op plekken die je vooraf niet in de reisgids hebt zien staan.

Zo waren wij onderweg naar een van bovenstaande restaurantjes toen we door een dorpje vol marktkraampjes reden. Zo leuk dat we besloten hier op de terugweg te parkeren en ons tussen de locals te mengen. We maakten praatjes met diverse verkopers en ik kon ze zonder problemen op de foto zetten.

Als ik het dan toch over locals heb; een groot pluspunt aan Mauritius zijn de vriendelijke inwoners. Ik ben werkelijk geen chagrijnige Mauritiaan tegengekomen tijdens mijn vakantie.

Kennismaken met de gastvrije bevolking van Mauritius?Bekijk ons aanbod
Wat te doen op Mauritius: dorpje
In diverse kleine dorpjes in Mauritius, maak je kennis met het lokale (markt)leven

Plan een dagje strandhoppen in

Mocht je dan toch een huurauto tot jouw beschikking hebben; plan een dagje strandhoppen in. Want er zijn zoveel mooie stranden! Aan de zuidkant vind je vooral kleine baaitjes met als hoogtepunt het strand van Le Morne.

In het noorden vind je o.a. de stranden van Trou aux Biches, Grand Baie, Mont Choisy, Cap Malheureux en Pereybere Beach. De eerstgenoemde is zonder twijfel mijn favoriet. Het uitzicht vanaf de aanlegsteiger op het strand is geweldig!

In het oosten raden we Belle Mare Plage aan en voor gezelligheid ga je in het weekend naar het westelijk gelegen Flic & Flac Beach. Er staan dan talloze eetkraampjes en je waant je tussen de locals.

Trou aux Biches Beachcomber Golf Resort & Spa, MauritiusOok aan het strand verblijven? Trou aux Biches Beachcomber Golf Resort & Spa ligt aan een van de witste stranden van Mauritius. Je kunt er rekenen op een flinke dosis luxe met dank aan o.a de riante suites en meerdere restaurants.
Wat te doen op Mauritius: strandhoppen
Ga een dagje strandhoppen in Mauritius & sla dan zeker Trou aux Biches niet over

Slaap in Lagoon Attitude

Toegegeven: Lagoon Attitude is niet het goedkoopste hotel, maar wel een aanrader als je een iets ruimer budget hebt.

Ik verbleef hier enkele dagen en was verkocht. Oké, het hotel scoorde al direct punten door onze kamer met bad in de tuin. En de bubbels stonden al klaar. Maar dat niet alleen! Het hotel is stijlvol ingericht, een beetje bohemian style, je hebt een privéstrand tot je beschikking en kunt kiezen uit twee zwembaden.

Met dank aan de all inclusive formule heb je de keuze uit meerdere restaurants, bij de bars (met schommels!) ligt een uitgebreide cocktailkaart op je te wachten en ’s middags is het tijd voor high tea met zoete en hartige lekkernijen. Je wordt compleet in de watten gelegd!

Le Palmiste Resort & Spa, MauritiusLiever iets goedkoper verblijven? Kies dan voor een hotel met iets minder sterren, maar wel een locatie vlak bij een van de mooiste stranden van het eiland. Denk bijvoorbeeld eens aan het kleinschalige Le Palmiste Resort & Spa.
Wat te doen op Mauritius: Lagoon Attitude
Lagoon Attitude is een pareltje in het noorden van Mauritius; zie jij jezelf hier al liggen in een hangmat?

Wat je nog meer kunt doen op Mauritius

Of bovenstaande het enige is wat je kunt doen in Mauritius? Nee! We zetten nog wat extra tips voor je op een rij.

  • Langs de oostkust van Mauritius kun je dolfijnen en walvissen spotten. Boek een excursie via onze partner GetYourGuide om dit met eigen ogen te zien.
  • Wil je – naast The Seven Coloured Earth – meer natuur bewonderen? Ontdek in het binnenland Black River Gorges National Park. Je waant je er haast in Zuid-Amerika. Breng ook een bezoek aan de botanische tuinen van Pamplemousse in het noorden van Mauritius.
  • Mocht je gelezen hebben over de onderwater-waterval van Mauritius, dan halen we je graag meteen uit je droom; deze bestaat niet. Het is simpelweg een optische illusie, maar wel een heel bijzondere. Je kunt deze bewonderen vanuit een helikopter.
  • Hindoeïsme speelt een belangrijke rol in Mauritius. Je maakt hiermee kennis tijdens een bezoek aan het kratermeer Ganga Talao, dat ook wel bekend staat als Grand Bassin. Het is een Hindu heiligdom met verschillende tempels verspreid rondom het meer.

Weet jij al wat je allemaal wil doen in Mauritius?

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *