Doen in Varadero, Cuba

Dit kun je doen in Varadero (naast sunsnacken natuurlijk!)

Azuurblauw water, ruim 20 kilometer aan strand en vrolijke parasolletjes; dat is het beeld dat veel mensen hebben bij Varadero. En dat klopt helemaal! De Cubaanse badplaats is daarmee een walhalla voor zonliefhebbers. Maar wat als je meer wilt dan sunsnacken? Er is – en dat weten maar weinig mensen – gelukkig meer te doen in Varadero.

Varadero in het kort

Vakantiegangers die voor een zonvakantie naar Cuba vliegen, komen bijna altijd in Varadero uit. De noordelijk gelegen stad beschikt over een van de mooiste stranden van het land. En dan is deze ook nog eens kilometerslang. Wegbranden in de zon doe je er niet; door de ligging op een smal schiereiland kun je eigenlijk altijd rekenen op een fijn briesje.

Je vindt in Varadero ook een centrum met restaurants en stadspark. Omdat de vele luxe (all inclusive) hotels hier een aantal kilometer vandaan liggen, zie je hier echter weinig toeristen. Wat ons betreft just daarom een must-see. Maar nog leuker dan dat, is ons lijstje met dingen die je écht moet doen in Varadero. Als afwisseling op ultiem strandhangen natuurlijk!

Rondtoeren in een oldtimer

Doen in Varadero, Cuba: toeren met een oldtimerIn de hoofdstad Cuba en ook de kleurrijke stad Trinidad wordt het straatbeeld deels gekenmerkt door de oude (maar goed verzorgde!) Amerikaanse oldtimers die er rondrijden. Met dank aan de populariteit onder toeristen zijn deze inmiddels ook in de badplaatsen te vinden. Zo ook in Varadero!

Vanuit veel hotels is het nu mogelijk om in zo’n blitse wagen (veelal cabrio-varianten) te stappen en je over het schiereiland te laten rijden. Zonnebril op, wind door je haren; wij zien het perfecte Instagram-plaatje. Het is daarnaast dé manier om deze nieuwe omgeving in je op te nemen.

De onderwaterwereld verkennen

Nodigt helderblauw water niet altijd uit tot een snorkel- of duiktripje? In Varadero zal je tijdens zo’n tripje getrakteerd worden op tientallen soorten koraal en een diversiteit aan vissen. Ook zeekreeften, krabben, weekdieren en garnalen komen voor in de wateren rondom het schiereiland.

Doen in Varadero, Cuba: onderwaterwereldVoor de geoefende duiker biedt Varadero ca. 25 duikplekken. Onderwatergrotten, kanalen en prachtige passages door koraalriffen, je vindt het allemaal in de Cubaanse wateren. Extra fijn; een deel van de duikplekken ligt in beschermde gebieden. Hier gelden strenge regels m.b.t. commercie, waardoor de natuurlijke habitat beschermd wordt.

Ook leuk: de wateren rondom Varadero herbergen prachtige grotten met helderblauw water. Een van de bekendste is Cueva Saturno, gelegen op ca. 20 km van de badplaats. Je hebt de mogelijkheid om in de grot te zwemmen of te snorkelen en de vele stalagmieten te bewonderen.

Ten noordoosten van Varadero vind je daarnaast het Cayo Piedra Underwater Park. Hier liggen meerdere scheepswrakken op de bodem. Een fijn toevluchtsoord voor tropische vissen en schaaldieren.

Zijn duiken en snorkelen niet helemaal jouw ding? Aan het kilometerslange strand worden tal van watersporten aangeboden. Kajakken, waterskiën, jetskiën of een rondje op de beruchte banenboot; het kan allemaal in Varadero!

Een dagtrip maken naar Havana

Doen in Varadero, Cuba: dagtrip HavanaCultuur & Varadero is geen al te beste combinatie; de badplaats is – zoals gezegd – echt een walhalla voor zonliefhebbers. Toch kan je tijdens een vakantie in Cuba echt wel cultuur snuiven. Bijvoorbeeld door een dagtrip te boeken naar de 150 kilometer verderop gelegen hoofdstad Havana.

Met name Havana Vieja – het oude centrum van Havana – dat op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat – is geweldig om in rond te dwalen. Op straat klinkt steevast de swingende muziek, de locals lachen je stuk voor stuk vriendelijke toe en aan de tabaksgeur is niet te ontkomen. Dat is typisch Cuba! En jij kunt daar van genieten vanaf een terrasje met een cocktail in jouw hand. Het liefst een mojito, want die vindt hier zijn oorsprong.

De allereerste mojito werd overigens geschonken in misschien wel het bekendste café van de stad, La Bodeguita del Medio. Dit was tevens de stamkroeg van Ernest Hemmingway, die hier steevast een daiquiri bestelde.

Welke bezienswaardigheden je niet mag missen in Havana? Je vindt er o.a. het bekende plein, Plaza de la Cathedral. Aan dit plein ligt – en de naam doet het al vermoeden – de prachtige kathedraal van de stad. Geheel in barokke stijl opgetrokken en een plaatje om te zien! Breng ook zeker een bezoek aan Castillo de la Real Fuerza, een fort aan de westkant van Havana.

Ga je graag georganiseerd op pad? Via onze partner GetYourGuide kun je een geheel verzorgde dagtrip boeken. Je bent in totaal 12 uur op pad en maakt kennis met alle hoogtepunten van de hoofdstad.

Cultuur snuiven in Matanzas

Doen in Varadero, Cuba: MatanzasZie jij een rit van twee uur naar Havana niet zitten en zoek je het liever dichterbij ‘huis’? Op ca. 60 km ten westen van Varadero vind je de stad Matanzas. Cultuur vind je hier ook.

O.a. in de vorm van het koloniale kasteel El Morillo, het 19e-eeuwse Sauto Theater, het Juan Palace Historische Museum en het voormalige militaire hoofdkwartier. Ook bijzonder is het om een kijkje te nemen bij de 19e-eeuwse Le Triolet French apotheek. Deze apotheek is (nog steeds!) volledig gevuld met oude medicijnen en porseleinen medicijnflessen.

Je vindt er ook een klein stukje Nederland terug! In de 17e eeuw vond in de Baai van Matanzas een beroemde zeeslag plaats. Hierbij veroverde onze eigen Nederlandse zeeheld Piet Heyn de Spaanse Zilvervloot. Ter herinnering vind je een beeld van hem aan de kade!

In Matanza vind je ook de oudste attractie van Cuba, de Grotten van Bellamar. Deze werden al in 1960 geopend voor toeristen. Een must-see voor natuurliefhebbers!

Overnachten met een flinke dosis luxe

Doen in Varadero, Cuba: luxe hotelsGa jij voor de ultieme droomvakantie in Varadero? Wij tippen Melia Peninsula Varadero. Dit pareltje ligt middenin een ecologisch natuurpark en direct aan het strand. En buiten de geweldige ligging heb je ook nog tal van faciliteiten binnen handbereik.

Laten we beginnen bij waterpret, want wat verkoeling is met de tropische temperaturen wel welkom. Het hotel biedt maar liefst drie zwembaden en een apart kinderbad. De jongste vakantiegangers vermaken zich daarnaast bij de miniclub en in het restaurant zijn er speciale kindermaaltijden.

En jij? Swing die heupen los in de discotheek (op-en-top Cubaans!), geniet elke ochtend van een uitgebreid ontbijtbuffet en bestel met dank aan de uitgebreide all inclusive-formule zelfs cocktails vanaf een strandbedje. Voor actievelingen is er daarnaast een ruim aanbod aan sportfaciliteiten. Train jij de calorieën eraf tijdens een potje beachvolleybal of een middagje fitnessen?

Nog meer doen in Varadero

  • Watersporten is vast de eerste activiteit waar je aan denkt als je aan Varadero denkt. Toch zijn er meer mogelijkheden. Golfen bijvoorbeeld. In de badplaats vind je de eerste 18-holes golfbaan van Cuba. Echte golfliefhebbers raden we trouwens aan om te verblijven in Melia Las Americas. Dit luxe hotel bevindt zich direct naast de golfbaan.
  • Voor een avondje swingen in Varadero ga je naar Mi Casa Beatles, een van de bekendste uitgaansgelegenheden van de badplaats. Alles draait hier – en de naam zegt het al – om de klanken van de Beatles. Rock ’n roll! En proef dan meteen even van de lokale rum, een van de belangrijkste exportproducten van het land.
  • Op reis met kinderen? Varadero herbergt een kartbaan, pretpark en dolfinarium. Voor welk van deze opties je ook gaat, een glimlach op de koppies van jouw kroost is gegarandeerd.
  • Ontdek de omgeving tijdens een jeepsafari. Wij hebben een geweldige trip voor je geselecteerd waarbij je de Yumurivallei ontdekt én kunt snorkelen in de Cueva Saturno.

De beste reistijd voor Varadero

Ga je voor ultieme warmte of liever voor droogte? Van juli tot september is het het warmst in Cuba. Met dank aan het orkaanseizoen is er in deze periode echter ook meer regen. De droge periode loopt van ca. november t/m april. De temperaturen zijn dan wel het laagst. Maar wat is laag…? Wij vinden 27 °C een heel fijne temperatuur als je meer wilt doen in Varadero dan enkel op het strand liggen.

Scoor snel één van onze verrassende deals én maak een lijstje van wat jij allemaal wilt doen in Varadero van dit lijstje. We wensen je alvast heel veel plezier!

Fotografie: Possohh | Shutterstock

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *