Verliefd op Cuba, redenen

Verliefd op Cuba! Waarom wij zo van dit Caribische eiland houden

Heb jij de film Verliefd op Cuba ook gezien? Wij hadden de film niet nodig om op het land verliefd te worden, dat waren we al. Waarom? We proberen het voor je samen te vatten. Al is dat haast onmogelijk… Cuba moet je beleven!

Cuba in een vogelvlucht

Laten we beginnen met een stukje basiskennis, voor wie stiekem maar weinig weet van Cuba. Het eiland ligt in het Caribische gebied, wordt omringd door de Caribische Zee, de Golf van Mexico én de Atlantische Oceaan en heeft een oppervlakte van ca. 110.00 km². Ter vergelijking: de oppervlakte van Nederland is slechts 27,5% hiervan.

Met dank aan het riante oppervlakte staat Cuba ook voor veelzijdigheid. Zo herbergt het Spaanstalige land zes nationale parken met moerassen, groene heuvels en ongerepte bossen. En met een kustlijn van ca. 600 kilometer is er ook strand in overvloed. Cultuur vind je voornamelijk in grote steden als Havana en Trinidad.

Salsa, mojito’s & sigaren

Verliefd op Cuba, redenenHet is bijna onmogelijk om geen goede eerste indruk van Cuba te hebben; de Cubanen zijn hét voorbeeld van gastvrijheid. En ze betrekken jou graag bij hun dagelijkse leven. En die staat o.a. in het teken van muziek, rum, mojito’s en sigaren.

Overal waar je komt, zal je muzikanten tegenkomen. En dat is niet alleen ’s avonds, maar ook overdag. En als er muziek is, dan wordt er gedanst. De rumba, salsa, mambo, charanga; de dansen zijn ze allemaal even lief. En hun passie voor dansen delen ze graag met je. Het gebeurt meer dan regelmatig dat er een hand naar je uitgestoken zal worden.

Ondertussen vloeit de rum rijkelijk. Deze traditie is al eeuwenoud, doordat er op het eiland van oudsher suikerriet werd verbouwd. En laat dat nu net het basisingrediënt van rum zijn. Ze drinken het bij voorkeur puur, maar gebruiken het ook om cocktails mee te maken. De mojito is de meest bekende.

En dan hebben we nog de sigaren, één van de belangrijkste exportproducten van het land. De beste sigaren worden gemaakt in Pinar del Rio, dé tabaksstreek van Cuba. Maar ook elders in het land wordt uitstekende tabak verbouwd. Tijdens een vakantie is een bezoek aan een tabaksfabriek eigenlijk een must-do.

Mocht dit er qua planning niet inzitten; het normale straatbeeld wordt ook al gekenmerkt door sigaren. Voor kleurrijke deuren in authentieke straatjes zitten oude opaatjes (en ook omaatjes!) bij te praten onder het genot van een dikke sigaar.

De allereerste mojito werd geschonken in de hoofdstad van Cuba, Havana. Om precies te zijn in het beroemde La Bodeguita del Medio, een van de stamkroegen van Ernest Hemmingway. En mocht je meer willen weten over rum; breng dan een bezoek aan het Bacardi Museum, waar als sinds 1868 grote hoeveelheden rum worden gestookt.

20 kilometer hagelwit strand in Varadero

Verliefd op Cuba, redenenOnze vakantiegangers reizen vooral af naar Cuba voor de hagelwitte stranden. En geef ze eens ongelijk! De ultieme zonbestemming is Varadero. De badplaats aan de noordkust beschikt namelijk over zo’n 20 kilometer aan strand.

Strand dat uitnodigt om in een hangmatje en met een cocktail bij de hand te relaxen. Het relaxen wissel je eenvoudig af met watersporten, die in overvloed worden aangeboden. En wie van golfen houdt, kan terecht op de 18-holes golfbaan bij het luxe Melia Las Americas.

Jouw dag sluit je af in een van de vele uitgaansgelegenheden die de badplaats herbergt. De vele nachtclubs hebben ervoor gezorgd dat Varadero bekend staat als het Miami van Cuba. Onze favoriet? Mi Casa Beatles, waar alles draait om de Beatles, Rock ’n roll én lokale rum.

Verliefd op Cuba: Varadero, Hotel Tuxpan VaraderoBetaalbaar én direct aan het strand van Varadero overnachten? Ga voor Hotel Tuxpan Varadero. Het hotel beschikt over o.a. een zwembad, wellnesscentrum, meerdere restaurants en de mogelijkheid om o.b.v. all inclusive te verblijven.

Oldtimers in kleurrijk Havana

Verliefd op Cuba: redenenEen bezoek aan Havana zou eigenlijk verplicht moeten zijn voor alle vakantiegangers die afreizen naar Cuba. Als je de hoofdstad niet hebt gezien, ben je niet echt in Cuba geweest wat ons betreft. En wat houdt je ook tegen? Door een afstand van nog geen 150 km kun je Havana prima als dagtrip aandoen vanuit Varadero.

Het populairste deel van Havana is Havana Vieja. En dat is zeker niet onterecht! Het oude centrum van Havana, welke in zijn geheel op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat, zal door de vele felle kleuren van jouw foto’s spatten. Al dwalend door de charmante straatjes word je meegenomen in een wereld vol – daar hebben we ze weer! – muziek, vrolijke mensen en de geur van tabak.

En dan vind je er ook nog genoeg bezienswaardigheden. Plaza de la Cathedral is zo’n onvermijdelijke bezienswaardigheid. Aan dit plein ligt La Catedral de la Virgen María de la Concepción Inmaculada de La Habana. Deze kathedraal is in barokke stijl opgetrokken en voorzien van twee prachtige klokkentorens.

Verliefd op Cuba; Havana, Iberostar Parque CentralJe kunt er ook voor kiezen om in Havana te verblijven i.p.v. Varadero. Dan is het elegante Iberostar Parque Central de juiste keuze. Dit hotel (met zwembad!) ligt middenin het historische centrum.

Ook hierom zal je verliefd worden op Cuba!

Bovenstaande redenen beschrijven Cuba in het kort én zijn wat ons betreft de drie hoofdredenen om naar Cuba te gaan. En verliefd huiswaarts te keren. Maar er is meer:

  • Cuba is een walhalla voor fotografieliefhebbers. Hoe kan je niet blij worden van de kleurrijke straatjes, de inwoners met hun vrolijke kleding én een sigaar in hun mond en de prachtige oldtimers?
  • Over oldtimers gesproken; ook dit is typisch Cubaans. Oldtimers rijden hier af en aan. En hoewel het gros is opgeknapt en daarmee wel een stukje charme verloren is gegaan, is het nog steeds een must-do om rond te touren in zo’n geweldige auto. Van oudsher was dit vooral in Havana, maar ook in en vanuit Varadero is dit inmiddels een optie. Oldtimers zijn overigens niet het enige vervoersmiddel voor de Cubanen, ze rijden ook nog regelmatig rond met paard en wagen.
  • In de vele reisgidsen zie je vaak de groene heuvels en tabaksvelden die het binnenland kenmerken. Prachtig! Maar net zo mooi is de onderwaterwereld. Rondom Varadero vind je 25 duikplekken, waaronder enkele bijzondere grotten.
  • Even nog terugkomend op die mojito’s, hè? In Nederland betaal je daar zo € 8,- voor en op hippe plekken nog meer. In Cuba is dat niet zo. Omdat het daar onderdeel is van hun dagelijkse bestaan, betaal je ca. € 3,- per mojito. Happy hour? Dan is het helemaal feest!

Verliefd op Cuba? Grote kans dat je dit na jouw vakantie tot over je oren bent. Snel dus maar een keuze maken uit ons voordelige aanbod!

Fotografie: Kamira | Shutterstock.com

OVER DE AUTEUR

Laura

Naast mijn werk als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter reis ik graag de wereld over. Om daarna mijn reisverhalen te delen in woord én beeld. Het liefst over en van de minder bekende plekken in Europa, hoewel Europese steden ook op mijn favorieten-lijstje staan. Ook droom ik graag weg bij tropische bestemmingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *