Praktische tips Cuba

Goed voorbereid op reis; praktische tips voor Cuba

Een vakantie naar Cuba is de laatste jaren steeds meer in opkomst. Wij snappen dat heel goed. Je vindt er namelijk paradijselijke stranden, fascinerende cultuur en een gastvrije bevolking. En dan hebben we nog niet eens het fijne klimaat genoemd, waardoor je het hele jaar geniet van temperaturen rond de 30 °C.

Klinkt goed, toch? Maar voordat je een vakantie naar Cuba kunt overwegen, is het fijn om je goed in te lezen over je nieuwe vakantiebestemming. Daarom geven wij jou enkele praktische tips die je zullen helpen bij jouw keuze. Lees je mee?

Cuba in het kort

Praktische tips CubaCuba is een Spaanstalig land in het Caraïbisch gebied en wordt omgeven door de Caribische Zee, de Golf van Mexico, de Winward Passage, de Straat van Yucatan en de Atlantische Oceaan. Het land bestaat uit de eilanden Cuba, Isla de la Juventud en ruim 4.000 kleinere eilanden. Cuba heeft meer dan 11 miljoen inwoners, een oppervlakte van 110.860 km² en een kustlijn van zo’n 600 km.

Sinds de revolutie van 1959 is Cuba een communistische staat. Daardoor lijkt het af en toe alsof de tijd er heeft stilgestaan. Maar het land maakt de laatste jaren flink wat veranderingen door en zoekt steeds meer toenadering tot aartsvijand de Verenigde Staten. Wie het authentieke Cuba wil zien, moet er dus snel bij zijn!

Dat het land communistisch is betekent niet per definitie dat de inwoners er leven onder erbarmelijke omstandigheden. Wist je bijvoorbeeld dat 99,8% van de inwoners geletterd is, het kindersterftecijfer lager is dan in sommige geïndustrialiseerde landen en dat de gemiddelde levensverwachting op 78,3 jaar ligt? Dat is hoger dan dat van de Verenigde Staten.

Wat is de beste reisperiode?

Het is ca. 10 uur vliegen naar Cuba. Je kunt vliegen op de luchthavens van Havana, Santiago de Cuba en Varadero. Wij bieden de meeste reizen aan naar deze laatste. Dit is immers de populairste badplaats van het land.

De beste reisperiode voor Cuba is van ca. november t/m april. Het is er dan droog en warm én het grootste pluspunt; in Nederland is het koud en guur! Tussen mei t/m oktober is het regenseizoen en kun je rekenen op flinke tropische plensbuien en een aardige wind. In de maanden augustus en september is het zelfs oppassen voor orkanen!

Is het veilig?

Buiten het natuurgeweld om is Cuba een relatief veilig land. Op de plekken waar toeristen komen, hangt een prettige, gemoedelijke sfeer. Maar gebruik natuurlijk altijd je gezond verstand. Loop bijvoorbeeld niet te koop met je waardevolle spullen en zorg ervoor dat je je cash zoveel mogelijk verspreid.

Wat moet ik regelen voor mijn vakantie naar Cuba?

Praktische tips CubaOm Cuba binnen te komen moet je van tevoren een aantal zaken regelen. Zo heb je altijd een visum nodig, die je moet aanvragen bij het Consulaat van Cuba in Rotterdam. Een toeristenvisum van 30 dagen kost je rond de € 25,- en kun je hier aanvragen. Let er daarnaast op dat je paspoort nog minimaal een half jaar geldig is.*

Vaccinaties zijn in principe niet nodig voor een reis naar Cuba. Wel wordt het aangeraden om een DTP- en Hepatitus A-vaccinatie te halen. Dit regel je gemakkelijk en snel via onze partner Thuisvaccinatie.nl. Er zal niet vaak naar gevraagd worden, maar je moet in Cuba aan kunnen tonen dat je verzekerd bent en soms is alleen je pasje daarvoor niet genoeg. Vraag je polisblad in het Engels aan bij jouw verzekeraar.

* Deze regels gelden op het moment dat wij dit artikel schrijven, check dit altijd nog even op het moment van boeken.

Waar betalen de Cubanen mee?

Er zijn twee verschillende soorten betaalmiddelen op Cuba; het geld voor de Cubanen zelf (CUP) en voor de toeristen (CUC). Pinnen is op Cuba niet mogelijk. Maar hoe moet jedan betalen? In grote hotels, op het vliegveld en in grote steden kun je met een creditcard betalen of geld halen. Let op: een creditcard van Amerikaanse maatschappijen worden vaak niet geaccepteerd.

Wij raden je aan om veel cash op zak te hebben. Op het vliegveld zijn volop wisselkantoren waar je terecht kunt. Ook kun je met je paspoort en creditcard naar een bank in een grote stad gaan om geld te halen.

Hoe verplaats ik me op Cuba?

Praktische tips CubaOnze reizigers kiezen met name voor een vakantie naar Cuba vanwege de prachtige stranden en het lekkere weer. Hier kun je heerlijk relaxen, maar er is Cuba is nog veel meer te zien.

Wil jij eropuit? Dan is het aan te raden om een auto te huren. Op die manier kun je op je eigen tempo het land ontdekken. De wegen zijn over het algemeen prima, maar let op voor fietsers en paardenwagens. Alle apparatuur met GPS is verboden in Cuba, zorg dus in ieder geval voor een goede wegenkaart of download de app Maps.me.

Ga jij liever voor een goedkopere optie, reis dan met het openbaar vervoer. Er rijden bussen van de nationale vervoermaatschappij Viazul. En wil je juist georganiseerd op pad? Vraag dan ter plaatse naar de excursiemogelijkheden. Óf boek vooraf een trip via onze partner GetYourGuide.

Hoe zit het met bellen & internet?

Internet is schaars op Cuba. Veel (all inclusive) hotels beschikken wel over een (betaalde) WiFi-voorziening. Zie je op straat een groepje mensen bij elkaar staan? Grote kans dat zij een WiFi-spot hebben. Bellen naar Nederland is duur en het netwerk is niet overal even goed. Wil je toch bellen? Draai dan eerst 119-31 en dan het nummer.

Ben jij overtuigd om op vakantie naar Cuba te gaan? Doen!

OVER DE AUTEUR

Marleen

Van stedentripjes tot vakanties met het gezin; vakanties zijn altijd het hoogtepunt van het jaar. Én mijn bucketlist is nog oneindig lang. Als online content marketeer bij dé VakantieDiscounter droom ik dagelijks weg bij de volgende bestemming op mijn lijst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *